De ce, totuşi, Dorin Chirtoacă
adăugat 12 iunie 2015, 13:24, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan
Prezentul continuu
În mod normal, duminică nu ar trebui să-l votez pe Dorin Chirtoacă. Şi cu toate acestea, eu unul îl voi alege pe el.
Valori răsturnate
Instalat acum opt ani în fotoliul de primar al capitalei din ipostaza de mare speranţă, el îşi încheie cel de-al doilea mandat dezamăgitor. Este destul să compari evoluţia din ultimii ani a câtorva municipii de dincolo de Prut cu starea de lucruri din Chişinău, ca să vezi că cel din urmă parcă-i încremenit în proiect.
Oprescu, în capitala României, a renovat Bucureştiul vechi, redându-i atracţia de altădată a Micului Paris, a construit Pasajul Basarab şi Arena Naţională, un stadion de talie europeană. Boc, la Cluj, a inaugurat o linie de tramvai, a finalizat Sala Polivalentă şi parkingul din Mărăști.
N-a stat cu mâinile în sân nici Dorin Chirtoacă, bineînţeles. Realizările sale sunt însă minuscule şi, fără doar şi poate, sub aşteptările alegătorilor.
Dacă era primar la Iaşi sau la Timişoara, nu avea cum să obţină cel de-al treilea mandat. La noi însă are o şansă, întrucât Chişinăul nu este un oraş normal, ci unul de pe linia frontului. O cetate pierdută în vâltoarea confruntărilor geopolitice.
Societatea este atât de divizată încât toate valorile se răstoarnă prin părţile noastre. Concurenţii electorali sunt duşmani, iar opoziţia acţionează ca o gherilă latino-americană care ameninţă, dacă ajunge la putere, să arunce în aer întregul sistem politic.
Jocul cu sumă nulă
În aceste circumstanţe, goana după funcţia de edil al Chişinăului devine un joc politic cu suma zero. Victoria stângii filoruse în capitală este susceptibilă să submineze cursul european şi să rupă echilibrul social.
Teamă mi-e că mulţimea de candidaţi de pe segmentul proeuropean al eşichierului politic poate să ne joace festa. Serafim Urechean, Oazu Nantoi, Monica Babuc şi Oleg Brega au cu toţii calităţi şi ar merita să câştige un mandat de primar. Numai că în actualele împrejurări aceştia, din varii motive, nu au sorţi de izbândă.
Fiecare dintre ei însă este în stare să întrunească un procentaj apreciabil în primul tur de scrutin. Luaţi laolaltă, cei patru ar putea obţine peste 20 la sută din sufragii, ceea ce ar diminua periculos sprijinul electoral pentru candidatul PL, favoritul cursei pe dreapta.
Astfel, există riscul ca electoratul proeuropean şi proromânesc să nu aibă niciun candidat în turul doi. Voturile ar putea să se disperseze atât de mult încât pe primele două locuri nu-i exclus să urce Zinaida Greceanîi şi încă un candidat al stângii. Vasili Chirtoca, de exemplu. Sau Ilian Caşu.
Votul raţional
Ar fi un scenariu de groază. Ca după alegeri să nu constatăm cu stupoare că electoratul Chişinăului este format de coloana a cincea, pe de o parte, şi de salonul numărul şase, pe de alta, trebuie să ne dumerim la timp şi să votăm raţional.
Şi cum eu unul nu înțeleg să mă supun decât comandamentelor conștiinței, voi opta duminică pentru Dorin Chirtoacă. Să mă scuze Serafim Urechean, Oazu Nantoi, Monica Babiuc şi Oleg Brega, voi face asta pentru ca votul meu să fie util şi să contribuie la calificarea candidatului dreptei în cel de-al doilea tur de scrutin.
În ceea ce priveşte rateurile candidatului PL în primele două mandate, le pun pe seama tinereţii. Şi cum Dorin Chirtoacă tocmai atinge vârsta maturităţii politice, sper încă să se revanşeze în cel de-al treilea mandat.
Pentru asta urmează să demonstreze că a învăţat lecţia ultimului scrutin. Alegerile ar trebui să se constituie pentru el într-un ritual de exorcizare a suficienţei sale de până acum.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲