De ce Ucraina a salvat Moldova de la îngheţ
adăugat 21 ianuarie 2009, 09:29, la Opinii / Editoriale
Pe lângă slaba pregătire de a face faţă unor situaţii extremale, criza gazelor a scos în vileag şi faptul că autorităţile sau nu cunosc bine ce se întâmplă în acest sector, sau că ne dezinformează în mod deliberat. E adevărat că în noianul acesta de informaţii difuzate de ruşi şi ucraineni este dificil să de descurci. Dar pentru aceasta sunt experţii, angajaţi şi plătiţi de autorităţi.Ucraina a sistat livrările de gaze în Moldova (inclusiv şi regiunea transnistreană) doar o singură zi
În orice caz, datele difuzate de ucraineni, denotă că livrările de gaze în Moldova (inclusiv şi regiunea transnistreană) au fost sistate aproape complet doar o singură zi - 7 ianuarie 2009. În această zi, potrivit datelor companiei ucrainene Naftogaz, în Moldova au intrat 0,9 mil. metri cubi de gaze. Reducerea volumelor de gaze livrate s-a făcut observată încă în ziua de 6 ianuarie, când Gazprom a redus brusc livrările de gaze prin Ucraina de patru ori şi ceva.
Astfel, dacă la 5 ianuarie, Moldova a primit 15,9 mil. metri cubi de gaze, apoi a doua zi doar 8,1 mil. metri cubi. Ţinem aici să amintim că în seara zilei de 6 ianuarie, a fost convocată prima şedinţă a Comisiei pentru situaţii excepţionale, care a examinat situaţia privind asigurarea cu gaze naturale şi energie electrică a Republicii Moldova. Tot în seara acelei zile, prim-ministrul Zinaida Greceanîi a anunţat că a expediat două telegrame pe numele omologilor săi din Ucraina şi Federaţia Rusă, Iulia Timoşenko şi, respectiv, Vladimir Putin, în care le-a solicitat acestora "reluarea livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova întrucât aceasta îşi respectă angajamentele contractuale pe termen lung cu concernul rus Gazprom, iar neînţelegerile acestuia cu Ucraina nu trebuie să afecteze consumatorii moldoveni".
La 7 ianuarie, în Moldova au intrat doar 0,9 mil. metri cubi, după care la 8 ianuarie volumele livrate au ajuns la 5,0 mil. metri cubi. În cadrul şedinţei Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale din 8 ianuarie, prim-viceprim-ministrul Igor Dodon, a anunţat însă că "în pofida sistării integrale a livrărilor, în gazoductele din sudul ţării mai există rezerve pentru încă 6-7 zile. În nordul ţării, raioanele din centrul ţării şi municipiul Chişinău, consumatorii mai pot fi asiguraţi cu gazele din rezervele din conducte încă 24 de ore".
Prim-vicepremierul a menţionat atunci că există posibilitatea ca Moldova să obţină suplimentar 300 mii metri cubi pe oră de gaze prin conducta Ananiev-Cernăuţi-Bogorodceni, care ar putea prelungi regimul normal de aprovizionare cu gaze a consumatorilor casnici. Conform datelor ucraineşti, livrările de gaze, fie şi în volum redus, au fost reluate din 8 ianuarie. Volumele cu unele mici scăderi s-au salturi s-au menţinut până la 13 ianuarie, ca pe 14 ianuarie să crească la 7,7 mil. metri cubi pe zi, iar la începutul săptămânii curente să ajungă la 9-9,5 mil. metri cubi.
Responsabilii de la Moldovagaz ne-au confirmat faptul că Moldova în perioada cea mai acută 8-13 ianuarie a primit în permanenţă un volum de peste 5 mil. metri cubi, după care livrările au fost majorate la 7,7-8,0 mil. metri cubi.
Se preconizează că de astăzi livrările de gaze vor ajunge la un nivel normal.
Rolul preşedinţilor
Aici mai putem menţiona şi faptul că la 9 ianuarie preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a prezidat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate în problema asigurării securităţii energetice a ţării, iar la 11 ianuarie a avut o convorbire telefonică cu Preşedintele Ucrainei, Victor Iuşcenko. Potrivit serviciului de presă de la preşedinţie, "drept bilanţ al discuţiei celor doi şefi de stat a fost faptul că Ucraina s-a declarat disponibilă de a relua furnizarea de gaze către Republica Moldova în cantităţile necesare pentru menţinerea funcţionalităţii sistemului de transport gaze şi a obiectivelor sociale ale ţării, precum şi pentru susţinerea în regim de urgenţă a consumatorilor casnici". Tot atunci, serviciul de presă al preşedintelui ucrainean a anunţat că Ucraina va livra Moldovei 1,5-2,0 mil. metri cubi de gaze pe zi. Cifrele difuzate de Naftogaz arată că de fapt livrările se făceau deja şi într-un volum de 2,5 ori mai mari. Nu întâmplător, autorităţile moldovene au tot declarat în fiecare zi că gaze ne ajung pentru maximum 24 de ore. Cui ia trebuit ca să nu se anunţe deja la 8 ianuarie că Ucraina ne asigură cu minimumul necesar de gaze e greu de spus. Cu atât mai mult cu cât Gazprom a salutat decizia Ucrainei de a ne da gaze.
Ucraina a dat gaze Moldovei nu pentru că "iar fi fost jale de vecinii ce îngheaţă"
O altă întrebare este de ce Ucraina ne-a dat gaze, deşi ea singură se confrunta cu grave probleme în asigurarea unor regiuni cu gaze?
Potrivit săptămânalului Zerkalo Nedeli, Ucraina a dat gaze Moldovei nu pentru că "iar fi fost jale de vecinii ce îngheaţă". La mijloc este o altă problemă - tehnică. Dacă nu ne dădeau nouă gaze, îngheţa o parte din regiunea Odessa, îngheţa Movilăul şi o serie de raioane din regiunea Viniţa, care se alimentează cu gaze din conducta Ananiev-Cernăuţi-Bogorodceni, ce tranzitează Moldova. De notat că la Bogorodceni (Ucraina) se află un depozit subteran de gaze şi de unde se putea lua gaze pentru a acoperi cererea mai mare pe timp geros sau pentru situaţii excepţionale ca actuala criză. Publicaţia remarcă şi faptul că partea moldovenească ar fi luat gaze mai mult decât ar fi fost normal. Întrebarea pe care ne o punem deja noi şi pe care o adresăm şi autorităţilor este dacă cifrele difuzate de ucraineni sunt adevărate, unde s-a dus acest gaz?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲