Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:25

 

De la iarmaroc la mall prin Chisinau. Jurnal de calatorie

adăugat 18 aprilie 2010, 09:30, la Interviu / Reportaj

De la iarmaroc la mall prin Chisinau. Jurnal de calatorie

O lovitura puternica in usa compartimentului te trezeste la sase dimineata. Pana apuci sa te dezmeticesti, granicerii de pe ambele maluri ale Prutului si-au facut datoria. Esti in gara din Ungheni si se intampla ceva ciudat: vagoanele se misca, iar usile de la toalete sunt in continuare incuiate, ca in timpul controlului. "Puteti sa mergeti in gara, ramanem aici cam o ora", spune conductorul. Fumezi o tigara in frig, pe peronul pustiu, si asisti la un spectacol inedit. Vagoanele sunt desprinse unul cate unul, sunt conduse in dreptul unor macarale hidraulice si ridicate un metru si jumatate in aer. Raman la sol rotile, care sunt mutate mai incolo. O mana de oameni in salopete albastre imping noi seturi de roti  si le potrivesc cum trebuie. Cutiile coboara usor si sunt reconectate. Trenul e gata de plecare...






Cand colonelul rus Pavel Melnikov a fost insarcinat, la mijlocul secolului 19, sa construiasca linia de cale ferata a Imperiului Tarist, el a ales inadins o distanta intre sine mai mare decat cea din restul Europei. Melnikov credea ca distanta aleasa va deveni standard, ceea ce nu s-a intamplat. Se spune ca un alt motiv pentru aceasta alegere ar fi fost unul militar: in cazul unei invazii, cotropitorii nu ar fi putut sa foloseasca liniile de cale ferata. Pentru cotropitorul de week-end din secolul 21 insa, operatiunea de schimbarea a rotilor este doar primul semn al desprinderii de Vest. Intram in fosta Uniune Sovietica...

De la granita pana la Chisinau, trenul face vreo doua ore, printr-un peisaj ce aminteste de filmele lui Igor Cobileanski. Stiti scurt-metrajul cu primarul, aghiotantul si politistul? Cand opresc motoreta cu atas intr-un peisaj dezolant, arid, cu cateva cladiri darapanate? Iar primarul exclama: "Frumoasa e toamna in Moldova"? Ei bine, frumoasa e si primavara in Moldova. Ca si in Romania, ruralul moldovenesc inca poarta semnele urate ale colectivizarii si ale saraciei.

Intoarcere in trecut

Trenul opreste in gara din Chisinau in jur de ora zece. Pe harta, distanta pana la hostel pare mica, asa ca alegem sa mergem pe jos. In realitate, vorbim totusi de un oras de peste 600.000 de locuitori, iar drumul nu e usor deloc. Strazile largi sunt aranjate intr-o grila pe model sovietic - sau new-york-ez, daca vreti. Spre deosebire de Bucuresti, Chisinaul e asezat pe cateva coline de pe care il poti vedea in ansamblu. Prima impresie este, insa, de oras romanesc din anii '90. Salubrizarea este o problema, constructiile noi sunt putine, cele vechi sunt in paragina. La doua minute de gara, pe o strada infundata, un iarmaroc. Sute de batranei au intins cearsafuri pe asfalt si vand vechituri. Suruburi, piulite, casete video, fuste, genti, servicii de ceai, matriosce, insigne si medalii sovietice. Aur curat pentru amatorii de chilipiruri si pentru nostalgici, la preturi de nimic.

Dupa ce cheltuim cativa lei moldovenesti pe tot soiul de nimicuri, o luam spre hostel - curat, dragut, dar situat cam aiurea, destul de departe de centru, in spatele unui mall: Mall-Dova. Da, ati citit bine, Mall-Dova. De acolo, pornim sa exploram orasul cu ajutorul unei harti primita de la gazdele foarte amabile. Centrul Chisinaului inseamna bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. O sosea larga pe care se inghesuiesc toate punctele de interes ale capitalei: Presedintia, Parlamentul, Guvernul, Catedrala, ministerele, dar si magazinele luxoase si parcurile cochete. Pe gardurile de la intrarea principala in Gradina Stefan cel Mare sunt agatate fotografii care imortalizeaza Revolutia din 2009 - protestele tinerilor si replica violenta a autoritatilor. A trecut fix un an de la revolta, iar moldovenii nu vor sa uite pretul platit pentru inlaturarea regimului comunist al lui Vladimir Voronin. Mai sus pe bulevard se afla celebra cladire a Presedintiei, turnul alb, cu geamuri aurii, stil nord-corean. Cativa politisti asigura paza. De altfel, politia este omniprezenta in Chisinau. Cu caschete de tip sovietic, cu masini Lada din timpurile apuse, fortele de ordine inspira mai mult teama decat siguranta.

Cel mai linistit oras din lume

Un alt lucru care frapeaza este linistea de pe strazi. In afara centrului, orasul pare de-a dreptul parasit pentru cineva venit dintr-o metropola aglomerata si zgomotoasa. Poate reclamele la linii aeriene si agentii de voiaj care apar la tot pasul au efect. Pe de alta parte, nu e rau deloc sa ai loc de parcare sau sa nu te imbulzesti in autobuz. Si ca tot vorbim de autobuze, Chisinaul are probabil cea mai pestrita flota de transport in comun din Europa - aproape ca nu sunt doua autobuze sau troleibuze la fel. In schimb, in statii este afisat programul si traseul, o idee care n-a ajuns inca in Bucuresti. Un bilet este doi lei moldovenesti, adica 50 de bani romanesti. Deci nu merita sa faci blatul. Oricum, nici nu ai putea, pentru ca biletele se cumpara chiar din masina, de la o doamna in papuci, care vine la tine de parca ar fi in propria-i sufragerie si ar vrea sa iti serveasca un ceai.

Si in restaurante e aceeasi liniste. Nu e neobisnuit sa fii singurul client care cere de mancare. Poposim intr-un astfel de restaurant cochet, cu un meniu impresionant de lung – inclusiv o pagina cu mancaruri din iepure si una cu felurite terciuri. Nu ne-am incumetat la mancarurile moldave, dar am testat berile locale Baltika si Chisinau, ambele excelente.

Graiul dulce al lui Liam Neeson

Cum locurile de distractie nu ne-au sarit in ochi, dupa intoarcerea la hostel, luam decizia batraneasca sa mergem la film, la Mall-Dova. Platim biletul, dar avem ceva dubii. La casa, pe o foaie de hartie, scrie ca "filmul este subtitrat in limba de stat". Care o fi aia? Nu conteaza, filmul e american si intelegem, ne zicem. Gresit. Filmul e subtitrat in limba de stat, adica in romana. Bun. Dar e dublat in limba rusa! Liam Neeson vorbind limba lui Tolstoi mai e cum mai e, dar Julianne Moore? De ce e dublata de un barbat fumator inrait pe la vreo 80 de ani? Explicatia vine din faptul ca distributia filmelor in Republica Moldova se face in continuare prin intermediul Rusiei. Nici filmele romanesti nu pot fi difuzate daca nu intra in sistemul de distributie de la Moscova, iar atunci, distribuitorii moldoveni trebuie sa mentioneze “fara subtitrare”, altfel publicul il vede pe Dragos Bucur, de exemplu, vorbind in rusa, subtitrat in romaneste.

Era de asteptat un asemenea fenomen intr-o tara in care romana nu a existat oficial vreme de 50 de ani, dupa care regimul comunist a introdus limba “moldoveneasca”. Rusa este in continuare o “limba pentru comunicare interetnica”, conform legii si este folosita intens. In alte cuvinte, nu fiti surprinsi daca majoritatea locuitorilor vi se adreseaza mai intai in rusa. Schimba repede pe romana, la nevoie. Dar, din nou, nu fiti surprinsi de cuvintele ciudate pe care le auziti sau pe care le intalniti pe strada. Bijutierii sunt “giuvaergii”, aparatul de ras e “aparat de berbierit”, iar toaleta e “viceu”. Incercati sa puneti accentul in gand si nu veti avea probleme.

Pastele langa mausoleu

Duminica e Pastele Blajinilor. Ajungem din intamplare in Cimitirul Central si ne minunam de multimea de oameni, care o pusese de ospaturi printre morminte si preoti cantand "Hrisos a Inviat". Tintirimul urias e plin de oameni veniti cu flori, mancare si bautura, asezati la masute printre monumentele funerare. La doi pasi mai incolo, insa, ni se reaminteste unde suntem. Un imens mausoleu dedicat soldatilor sovietici din al doilea razboi mondial, pazit de aceiasi soldati cu chipiul cat tigaia. Steaua socialismului troneaza stralucitor in fata monumentului. De jur imprejur sunt insirate basoreliefuri din piatra rosie, infatisand eroismul bravilor luptatori ai lui Stalin. Cativa oameni se plimba pe aleile parcului, in rest, din nou, o groaza de soldati si politisti in patrula.

Capitalismul salbatic. Al naibii de salbatic

Ne desprindem de amintirile din Epoca de Aur si ne indreptam spre centru. Majoritatea magazinelor si restaurantelor sunt inchise, nu imi dau seama daca din cauza ca era sarbatoare, duminica sau pur si simplu pentru ca nu erau clienti destui. Obositi de cautari, intram intr-un restaurant poate prea luxos pentru buzunarele noastre, Petru I-nu-mai-stiu-cum. Restaurant pentru oligarhi si mafioti. Un VIP Club cochet, decorat cu acvarii cu pesti piranha si avand tot felul de separeuri. Din nou, un meniu lung cat o zi de post. Am incercat o solyanka, o ciorba ruseasca gustoasa, care aduce insa destul de mult a ciorba obisnuita de vacuta. Din partea casei, un pahar cu ceva ce semana a must, o alta specialitate ruseasca. Serviciul a fost impecabil, ca pentru printi sau racketi cu pretentii. Nota de plata insa, din nou, un mizilic, undeva la 50 de lei romanesti, pentru doua persoane.

Minunile capitalismului nu se rezuma insa doar la mall-uri impunatoare si restaurante pentru ciocoii vechi si noi. Chisinaul are, chiar in inima sa, o piata in aer liber uriasa, murdara si aglomerata cum era Oborul in vremurile lui de glorie. Poti cumpara totul, de la papuci chinezesti pana la cratite si bigudiuri, din nou la pret de nimic. Asa e intregul oras: un amestec de comunism, post-comunism si capitalism feroce. Lada, Logan si BMW. Vizavi de piata este autogara principala a orasului, un furnicar de autocare si microbuze care pleaca in toate directiile, la orice ora. De aici se ia si autobuzul de noapte spre Bucuresti. Imbulzeala mare, chiar si la ora zece noaptea. Asa se explica si misterul linistii mormantale din oras. Moldovenii cu pasaport romanesc pleaca noaptea in valuri spre tara care i-a (re)adoptat.


Autor: Dan Carp
Sursa: www.ziuaveche.ro
multumim :) ... chiar ne-am dori sa trecem pe-acolo si sa vorbim cu ai nostri romani si rusi in dulcele GRAI (nu limba) moldoveneasc... hai Basarabie, intoarce-te acasa, in Tara si Marea Familie Europeana. Limba romana trebuie inteleasa ca limba a unei civilizatii minunate, ce rivalizeaza cu cele ale popoarelor vecine, a limba exotica si parfumata, o limba a prieteniei apropiate...
A comentat Policarp, Augustin, Apoloniu, Laurentiu, Tars 18 aprilie 2010, 12:17
"Salubrizarea este o problema..."a primariei si primarului, care se descurca nu atat de rau daca tzinetzi cont cu ce buget se realizeaza comparativ cu cel al Bucurestiului in raport fata de contribuabili. "... constructiile noi sunt putine" - aici ranza ca sa nu zic invidia o ia inainte. Daca ai fost la mollul Moll-dova nu putea sa nu vezi ansambluri de blocuri noi moderne in constructie la inceputul viaductului dinspre piatza Ovidiu, apoi pe colina langa fostul Centru Republican al Tineretului, apoi la stanga de moll o puzderie de cotedje cu valoare europeana de 1 mln. aici si in tot jurul Chisinaului, ca sa nu zic vile-"dacii" (traiesc bine "dacii" moldoveni), se construieste mai mult, mai interesant din punct de vedere arhitectonic decat in multe parti ale Bucurestiului ( ex. intrarea dinspre Colentina, gara Filaret, 23 august etc.). In rest articolul e scris netendintios, obiectiv. Felicitari.
A comentat rosu 18 aprilie 2010, 12:45
foarte frumos articolul..chiar prezinta chisinaul cum e :)
A comentat sergiu 18 aprilie 2010, 19:29
peste cateva zile sint la Chisinau venind de la Tel Aviv unde locuiesc. Articol de nota 10! mi-a trebuit viza si-mi trebuie mai multe informatii ca nu stiu nimic de aceste locuri. cred ca am inteles cam ce o sa vad.
A comentat cu radacini moldovene 15 mai 2010, 14:25


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1075 secunde