Delirul lui Voronin
adăugat 19 iulie 2009, 20:11, la Opinii / Editoriale
Vladimir Voronin vede cum ii fuge pamantul de sub picioare. In ciuda fraudei electorale masive din 5 aprilie nu a reusit sa instaleze un guvern si un presedinte comunist. Nu a putut infrange darzenia opozitiei si nici nu a putut sa cumpere "votul de aur" in parlament desi avea toti banii din lume. Opozitia nu si-a tradat alegatorii si a demonstrat ca "nasc si la Moldova oameni", vorba cronicarului Miron Costin.IncolTit, Voronin a Inceput sa se incurce in minciuni, dand de banuit ca judecata sa e grav afectata. La ultima sa conferinta de presa, dinozaurul sovietic a mentionat de mai multe ori un asa numit parteneriat cu Rusia, afirmand ca numai comunistii sunt garantii relatiei cu Moscova. Dar cand Rusia a interzis importurile de vin moldovenesc tot Voronin era la putere. Se lauda cu presupusul imprumut de 500 milioane de dolari pe care i-l va acorda Rusia. Dar rusii vor da ceva bani numai dupa alegeri. Ei nu dau doua parale pe sansele comunistilor si refuza orice plata inainte, ca sa vada cine castiga. Voronin a prezentat vizita la Moscova ca pe un triumf. Dar presa rusa a fost sceptica. Jurnalistii rusi arata ca Voronin nu merita banii si nu este de incredere, fiind expert in "comertul cu loialitate", la fel ca bielorusii sau kirghizii, care mulg Rusia, dar apoi o neglijeaza. Discursul despre imprumutul rus e menit doar sa ascunda refuzul FMI de a imprumuta Moldova din cauza coruptiei, lipsei de reforme, falimentului economic.
Voronin s-a sucit si in ce priveste aderarea la UE. La ultima conferinta de presa a mentionat doar "modernizarea europeana" a Moldovei, ceea ce inseamna renuntarea la aderare. Moldova nu poate fi simultan membra CSI si UE, dar Voronin ii da inainte cu CSI si Rusia.
BAsescu vrea sA ajute Moldova sa prinda ultimul tren european, sa se integreze odata cu tarile din Balcanii de Vest, dar Voronin este principalul obstacol. Albania e in NATO si a depus deja cererea de candidatura la UE. Macedonia a primit oficial statutul de tara candidata la UE inca de la reuniunea Consiliului European din 2005. Serbia, sprijinita de Romania, principalul sau aliat in UE, negociaza Tratatul de Asociere si Stabilizare cu UE. Presedintele sarb Boris Tadici se arata incantat de sprijinul Romaniei, pe cand Voronin se pretinde ofensat. Cica Moldova nu ar avea nevoie de Romania ca avocat. Voronin lucreaza asadar impotriva moldovenilor, care in proportie de 70% doresc integrarea republicii lor in UE. Cu comunistii la putere, nici generatia urmatoare de moldoveni nu va apuca aderarea la UE.
BolSevicul minte ca va vorbi el la Bruxelles pentru a pune la colt Romania. Dar UE i-a trantit usa in nas. In locul fostei ziariste sovietice Marianne Mikko din Estonia, Parlamentul European a propus-o in functia de presedinte al Comisiei UE-Moldova pe Monica Macovei, omul de incredere al lui Traian Basescu. Un alt sustinator al lui Voronin, ungurul rusofil Kalman Mizsei isi face bagajele. Mizsei este trimisul lui Javier Solana, care a anuntat ca nu va mai candida pentru un nou mandat. Voronin minte ca va "liberaliza" vizele Schengen pentru moldoveni, ca sa nu mai fie obligati sa ceara cetatenia romana. Dar UE nu a liberalizat nici macar regimul de vize cu Croatia, care este membra NATO si ar putea adera la UE in 2010. Si viza Schengen nu e totuna cu cetatenia UE. Un moldovean cu viza turistica nu poate sta decat trei luni legal intr-o tara UE, dupa care poate fi arestat sau expulzat daca depaseste termenul sau munceste la negru. Muncitorii cu cetatenie romana insa, se bucura de toate drepturile legale in statele UE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲