DEPONENŢII „INVESTPRIVATBANK” ÎŞI VOR PUTEA RECUPERA BANII ÎNCEPÎND DE MIERCURI
adăugat 29 iunie 2009, 10:13, la Interviu / Reportaj
Începînd de miercuri deponenţii „Investprivatbank” vor putea depune cereri la toate filialele băncii pentru a-şi recupera banii. Despre aceasta a anunţat vineri seara, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Leonid Talmaci, după ce Consiliul de Administrare al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), în care statul deţine 51,7% din acţiuni, a decis să procure „Investprivatbank”, ca un patrimoniu unic.După cum transmite INFOTAG, Talmaci a menţionat că chiar dacă procedura de cumpărare a „Investprivatbank” de către BEM nu a fost finalizată, aceasta va demara procedura de restituire a depozitelor.
„BEM dispune de suficientă lichiditate pentru a întoarce banii deponenţilor „Investprivatbank”. În cazul în care totuşi banca se va confrunta cu anumite dificultăţi în procesul de restituire a banilor, BNM este dispusă să-i acorde un credit”, a spus Talmaci.
Potrivit guvernatorului BNM, în cererile depuse deponenţii vor trebui să precizeze dacă vor să-şi ia banii sau să reperfecteze contractul pe depozit cu BEM. Cererile vor fi procesate, iar în maxim trei zile deponenţii îşi vor primi banii, inclusiv dobînda, indiferent de suma depozitului. Totodată, cei care au luat credite de la „Investprivatbank” vor trebui să le restituie BEM.
Talmaci a mai precizat că la finele săptămînii trecute Guvernul şi-a anunţat intenţia de a cumpăra „Investprivatbank”, prin intermediul BEM, ceea ce nu însemna că alte bănci nu puteau participa la licitaţia pentru procurarea „Investprivatbank”.
„La concurs a participat doar BEM, prin urmare ea a cîştigat”, a precizat Talmaci.
El a mai spus că preţul la care va fi cumpărat „Investprivatbank” nu a fost deocamdată stabilit, deoarece nu a fost finalizată procedura de inventariere a bunurilor şi activelor instituţiei falimentare. Potrivit lichidatorului Ion Ropot, inventarierea ar putea dura pînă la două luni de zile.
Totodată, Talmaci a precizat că nu acţionarii, al căror capital este în minus, vînd „Investprivatbank”, ci lichidatorul, motiv pentru care preţul de vînzare al băncii al ar putea fi unul simbolic.
Talmaci a mai precizat că activele „Investprivatbank” însumează la moment circa 914 mil. lei, ceea ce reprezintă doar 3,7% din totalul activelor din sistemul bancar al R.Moldova. Suma totală a depozitelor „Investprivatbank” constituie 903 mil. lei, dintre care 611 milioane persoanelor fizice.
Preşedintele BEM, Grigore Gacichevici, a spus că achiziţionarea „Investprivatbank” va fi un plus pentru BEM, care va reuşi în acest fel să-şi îmbunătăţească poziţiile pe piaţa bancară din R.Moldova.
Cu toate acestea, el nu a exclus faptul că în urma achitării depozitelor către deponenţii “Investprivatbank”, banca şi-ar putea înrăutăţi temporar unii indicatori financiari.
Potrivit directorului BEM, la moment activele băncii sînt cifrate la 4,8 mlrd. lei, iar lichiditatea este de două ori mai mare decît norma prevăzută de BNM.
Leonid Talmaci consideră că „Investprivatbank” a dat faliment pe motiv că a atras credite de pe piaţă pe un termen scurt şi a acordat credite pe termen lung. De asemenea banca nu şi-a diversificat portofoliul de credite, 70% dintre acestea fiind plasate în construcţii ipotecare. La 19 iunie BNM a decis să retragă licenţa de activitate a băncii comerciale „Investprivatbank”.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲