
Der Spiegel: Voronin aduce mai degrabă a "bulibaşă, decat a lider sindicalist"
adăugat 21 aprilie 2009, 11:44, la Opinii / Editoriale

Titlul articolului publicat in hebdomadarul politic german atribuie fostei republici sovietice şi prea puţin măgulitorul atribut "Azilul de săraci al Europei". Recentele alegeri urmate de puternice mişcări protestatare au catapultat zile la rand Republica Moldova in prim-planul actualităţii romaneşti, nu neapărat şi in cel al mass media europene. Der Spiegel readuce in atenţia opiniei publice occidentale trista soartă a unei ţări al cărei tineret flutura in zilele răzmeriţei drapelul Uniunii Europene in faţa Parlamentului din Chişinău. Pe cind Romania intenţionează să ofere in masă paşapoarte cetăţenilor moldoveni de etnie romană, Rusia face curte provinciei separatiste Transnistria, menţionează autorul.
Mascarada comunismului moldav
Riscand să fie zdrobită ca intre două pietre de moară de amintitele strategii, Republica Moldova rămane "o patrie din eprubetă" doar pentru comuniştii de la Chişinău care, prin manipularea mass-media autohtonă şi prin foarte probabile masive fraude electorale, şi-au asigurat majoritatea absolută in Parlament.

Deşi continuă să fluture drapelul roşu, comuniştii aflaţi la putere au aruncat demult peste bord bagajul ideologiei stangii, după ale cărei valori "materiale" varstnicii locuitori ai republicii suspină incă. Cu un clan corupt in jurul preşedintelui Voronin, care aduce mai degrabă a "bulibaşă decat a lider sindicalist", comunismul moldav nu mai are in comun cu defunctul socialism sovietic decat "mascarada", scrie autorul articolului. Voronin şi clanul său nu mai sunt intru totul nici pe placul comuniştilor de la Chişinău, intre ale căror randuri s-a ivit discordia. Iar opoziţia politică a ţării este favorabilă Romaniei, primarul Chişinăului şi-a făcut studiile superioare la Bucureşti.
Der Spiegel: Formaţiunea statală de dincolo de Prut, un "produs artificial", creat de Stalin in urma Pactului cu Hitler
Potrivit Deutsche Welle, articolul focalizează şi poziţia Romaniei dar şi istoria contorsionată a formaţiunii statale de dincolo de Prut, care este de fapt un "produs artificial", creat de Stalin in urma Pactului cu Hitler. Destrămarea Uniunii Sovietice agravează temerile locuitorilor Transnistriei, majoritar ucraineni şi ruşi, de a fi romanizaţi, accentuind impulsul populaţiei rusofone de a da inapoi roata istoriei, totul culminind cu un război civil in 1992 şi cu proclamarea unilaterală a Republicii Transnistria, nerecunoscută internaţional dar sprijinită economic şi financiar, consolidată militar, alimentată cu gaz de către Rusia.
Deşi Moscova nu a recunoscut independenţa acesteia, cercurile conservatoare ale Kremlinului işi intensifică influenţa asupra Transnistriei şi a Republicii Moldova, mai ales pentru a impiedica alunecarea acesteia din urmă spre NATO.
Pentru o reunificare a Republicii Moldova cu Romania deocamdată nici Moscova şi nici Uniunea Europeană nu sunt pregătite. Dacă intr-o bună zi "Romania Mare" va deveni realitate, Europa va trebui să se obişnuiască cu existenţa unui mic stat datand de 19 ani care se numeşte Transnistria, conchide ziaristul Uwe Klussmann, corespondentul revistei DER SPIEGEL la Moscova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲