Despre Şleahtiţchi, Uniunea Vamală şi URSS
adăugat 27 iulie 2012, 07:21, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Regretăm demiterea dlui Mihai Şleahtiţchi. Este clar că el a plătit pentru readucerea disciplinei „Istoria Românilor” în şcoli. Important este nu numai conţinutul, după cum declară premierul Filat şi repetă noul ministru Maia Sandu. Importantă este şi denumirea, căci pentru denumire se dă astăzi lupta geopolitică în RM. Moscova nu mai ascunde faptul că este împotriva dispariţiei sârmei ghimpate identitare de pe Prut, că îşi doreşte continuarea proiectului început în perioada sovietică de divizare a poporului român, ca să justifice postfactum anexarea din 1940.
Nu este exclus că Germania are, din alte motive, acelaşi interes. Altfel ar trebui să credem că premierul Filat a cedat presiunilor ruseşti. Oricum, în această istorie nu Şleahtiţchi este cel care a pierdut. Am pierdut noi cu toţii, a pierdut RM, a pierdut premierul Filat, care nu a fost capabil să-şi apere ministrul. Dacă a dorit acest lucru, fireşte.
Aflându-mă la Oficiul Cadastral Teritorial din Floreşti (o temă la care am putea să revenim), aşteptând în faţa ghişeului de prezentare a actelor, am avut ocazia să discut cu un sătean din Japca, venit acolo, ca şi mine, cu chestiuni personale. Fiindcă îi păream „znacom”, el intră în vorbă şi nu trecu mult până am ajuns la politică, la condamnarea comunismului. Comuniştii de azi nu au participat la deportări, spuse el, de aceea nu e corect să fie condamnaţi. M-am văzut nevoit să precizez că au fost condamnaţi nu membrii PCRM, ci regimul comunist în general, şi că e suficient să renunţe la seceră şi ciocan pentru ca partidul să activeze în continuare. El căzu de acord că comuniştii ar trebui să-şi schimbe însemnele şi să-şi caute de treabă. Oricum, adăugă el, cu guvernarea comunistă s-a trăit mai bine, ei au mărit pensiile cu 20%, iar guvernul Filat doar cu 7%. Greşeala de aproape 3 puncte procentuale nu îi schimbă atitudinea faţă de AIE, dar admise că criza economică europeană e o problemă. Dar cum crezi, mă întrebă, e posibil ca Rusia să introducă la anul vize pentru moldoveni? De ce ar face-o? – i-am răspuns surprins. Păi, dacă Alianţa refuză să intre în Uniunea Vamală, dacă zădără Rusia... Aşa au anunţat cei care strângeau semnături pentru referendum în satul Japca...
Aceeaşi întrebare mi-o puse peste câteva zile un pescar din Prodăneşti, pe malul Răutului, care se pregătea să plece în Rusia, la muncă. Tot de la iniţiatorii referendumului auzise el că, începând cu 2013, Moscova va stabili un regim de vize pentru cetăţenii moldoveni, dacă RM nu desfăşoară un referendum şi nu aderă la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus. Un alt sătean îmi confirmă că reprezentanţii PSD au strâns semnături speriindu-i pe oameni că, dacă nu vor semna pentru referendum, Rusia va introduce regimul de vize cu RM.
Cum să adere RM la Uniunea Vamală dacă nu aderă Ucraina şi dacă nu avem frontieră comună cu Rusia? Această abordare îi surprinse pe interlocutorii mei. Fiindcă nimeni nu le vorbise ce înseamnă Uniune Vamală.
Totuşi cea mai mare surpriză am trăit-o în satul meu, Ciutuleşti. Am întâlnit o persoană, în vârstă de 80 de ani, care nu ştia că URSS nu mai există, că nu numai RM, dar şi Ucraina, Georgia, Kazahstan etc. s-au despărţit de Rusia şi au devenit state independente. Timp de peste 20 de ani, el crezuse că numai moldovenii s-au separat de Rusia, iar celelalte popoare au rămas alături de ea. Nu-i venea să creadă că URSS a putut dispărea. În rest, era la curent cu toate evenimentele, căci asculta cu regularitate „Vocea Basarabiei”. Încă o dovadă că a asculta şi a auzi sunt lucruri diferite.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲