Dezvăluirile lui Mihail Bergman: Moscova „a uitat” de dosarul lui Smirnov
adăugat 12 martie 2012, 08:18, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Fostul comandat militar al Tiraspolului în anii ‘90, Mihail Bergman, a vorbit într-un interviu oferit pentru PublikaTV despre situația din Transnistria, vânzarea de arme și interesul unor oameni influenți pentru această zonă.
Acesta a declarat că fiul lui Vladimir Voronin și fiul lui Igor Smirnov făceau afaceri împreună în gaura neagră a regiunii - numită Transnistria. Potrivit lui, mulți oameni din Belarus, Rusia, Moldova, Ucraina, sunt interesați ca în stânga nistrului lucrurile să rămână la fel. Asta deoarece pe acolo se poate face contrabandă cu droguri, arme, mașini, etc. În rezultatul acestor acțiuni, mulți oameni se îmbogățesc. „În RM a fost doliu când Smirnov a pierdut alegerile în decembrie”, a declarat Bergman, făcând aluzie la actuala conducere a R. Moldova.
Vedeți mai jos câteva dintre declarațiile importante făcute de Bergman:
- Mesajul de la Moscova
„La izbucnirea conflictului de pe Nistru, nimeni nu înțelegea că este acolo armata a 14-a sovietică. Ea era divizată în 3 părți - una în Ucraina, una în Moldova și alta în Transnistria - am luptat unul împotriva altuia din cauza prostiei conducătorilor noștri. În acea perioadă a venit un mesaj cifrat de la Moscova, de la șeful marelui stat major. Acolo, comandatului armatei a 14-a, generalului Iakovlev, i s-a dar ordin să distribuie arme fără documente. La sfârșit, în scrisoare se menționa că după citire, aceasta să fie arsă. Asta a fost cea mai mare greșeală a lui - a transmis armamentul”.
- Cum au dispărut armele din Transnistria:
„Tranistrenii s-au aprovizionat din depozitele armatei a 14-a. Primele arme ajunse în mâinile lor au fost peste 400 de automate Kalașnikov. Iakolev a dat armele. I-am spus că ar trebuie să facem documente, să facem statistică, să știm ce și unde mergem, el n-a vrut. Peste câteva zile, armele se vindeau deja la Odessa. Atunci când oamenii se înarmau nimic nu era securizat. Prime arme luate din depozite au fost cele 400 de kalașnikov. La fel, tehnica militară grea a fost luată samovolnic. Moldova voia ordine la Tiraspol cu orice preț. Problema ar fi putut fi soluționată pe cale pașnică. Dar, pentru că moldovenii au pus și ei mâna pe o parte a armamentului armatei a 14-a, s-au gândit că rezolva situația prin forță. Moldova avea: 1. La Bălți - divizie motorizată, 2. La Ungheni - divizie de artilerie, 3. Mărculești - avioane MIG29, și cel mai important, 4. regimentul de tancuri de la Florești”.
- Țările din Europa de Est făceau „afaceri” cu vânzări de arme în Transnistria
„Eu întotdeauna mi-am dorit să facem ordine - să vedem unde a ajuns armanentul. Scriu cărți despre asta, dar nimeni nu dorește să facă nimic în acest sens, să facă investigații. Asta pentru că mult din acel armament a ajuns în posesia unor oameni influenți din Rusia, Belarus, Moldova. Și în Moldova au ajuns, dar nu vreau să dau nume acum”.
- Interesul lui Voronin pentru tranistria
„A existat o întâlnire între Medvedev, Voronin și Smirnov. Parcă totul se clarificase, au băut șampanie. Dar când Voronin a venit înapoi la Chișinău, a declarat: Smirnov - la gunoi! Acest lucru a fost făcut deoarece Moldova avea nevoie de transnitria anume așa, pentru că fiul lui lucra intens cu fiul lui Smirnov, făceau bani”.
- Rusia a uitat de dosarul pe numele lui Smirnov
„Uitați-vă ce interesant s-a întâmplat. La Moscova a fost deschis dosar penal pe numele famiei Smirnov. După alegeri, gata, nu se mai aude nimic de el. Asta pentru că el a fost închis la indicația oamenilor de rang inalt, inclusiv de la Moscova. Lor le convine gaura neagră de la Tiraspol, pentru a spăla banii pe acolo. În RM a fost doliu când Smirnov a pierdut alegerile. Asta deoarece pe acolo treceau bani, arme, tot ce vrei. Dosarul lui Sminorv a fost încetat la comanda unor oameni de la Moscova. Asta deoarece sunt influenți. Șevciuk trebuie ajutat să facă ordine. Pentru că Smirnov a făcut un regim criminal acolo. Orice copil de 5 ani știe că în regiune se făcea contrabanda cu tot ce vrei. Totul era controlat de fiul lui Smirnov, care lucra intens cu fiul lui Voronin. Procuratura rusă trebuie să continuie dosarul pe numele lui Smirnov, să investigheze toate faptele lui. Însă, în spatele lui stau oameni foarte influenți. El este miliardar”.
- 2 bombe mari dispărute din depozitele militare
„Din depozitele militare de la Colbasna au dispărut și două ”bombe murdare”. Ele sunt ca bombele atomice, dar fără emisie de lumină și radiație. În rest, se comportă la fel: la explozie iau formă de ciupercă și vă asigur că efectul psihologic e foarte mare asupra oamenilor. Nimeni nu vrea să investigheze unde au dispărut aceste 2 bombe. Până astăzi nu se știe nimic, nici urmă de Procuratură, nimic. Aceste bombe ar putea ajunge în mâinile teroriștilor. Au rămas muniții vechi acolo. Când va veni ziua X, aceste bombe ar putea detona, jumătate din teritoriul R. Moldova poate dispărea. Astăzi, Ucraina este cea care se pune evacuării munițiilor. Sunt un garant al securității. Șevciuc ia astăzi decizii neordinare, se vede că e un politician care vrea să facă schimbări”.
- Antiufeev - omul care controla totul
„Toate schemele criminale treceau prin fostul ministru al securității, Vladimir Antiufeev. Niciodată nu a permis niciun control. Nimic nu se întâmpla fără știrea lui. După ce a fost dat afară de Șevciuk, Antiufeev a înscenat explozia de lângă casa lui, să pară victimă. Acum e la Moscova și se pregătește să-și ia revanșa”.
UNIMEDIA precizează că, în regiunea transnistreană, Mihail Bergman este cunoscut prin poziția critică faţă de foştii lideri ai republicii nerecunoscute Igor Smirnov şi Vladimir Antiufeev. El a fost primul comandant militar în timpul avariei de la Cernobîl. Ulterior, când a devenit comandantul Armatei a 14-a, el se afla mereu în preajma generalului Alexander Lebedi (venit de la Moscova), fiind considerat camaradul de arme al acestuia.
Persoana sa este asociată cu lupta contra traficului de arme, corupţiei şi tranzacţiilor financiare dubioase din anii 1990. Se consideră că anume în timpul comandamentului lui, Transnistria a obținut imaginea de "republică criminală" în mass-media internațională. În perioada îndeplinirii serviciului militar în forţele armate ale Uniunii Sovietice şi Federației Ruse, Bergman a primit 25 de distincții de stat. A făcut studii în domeniile pedagogic și juridic. Este maestru al sportului la sambo.
La începutul lunii martie 2012, noul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, l-a numit pe Berman drept reprezentant special al regiunii separatiste în Federația Rusă. Prin această acțiune, Șevciuk își dorește să facă lumină asupra tranzacțiilor lui Smirnov și susținătorilor săi.
Interviul poate fi urmărit aici.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲