"Dezvoltarea istorică a plaiului nostru ca o parte componentă a spaţiului românesc"
adăugat 11 octombrie 2009, 23:02, la Interviu / Reportaj
Ministrul Educaţiei Leonid Bujor despre reintroducerea în curicula şcolară a "istoriei românilor"Istoria românilor poate fi predată în şcoli şi licee chiar de la începutul săptămânii viitoare, declară într-un interviu acordat Europei Libere, ministrul educaţiei, Leonid Bujor. Potrivit lui, rămâne la discreţia profesorilor dacă vor folosi sau nu şi manualele de istorie integrată.
Leonid Bujor: Aveţi tot dreptul, începând de astăzi, să folosiţi manualele de istorie a românilor pentru că curicula şcolară existentă permite acest lucru. Urmează a fi propuse modificări chiar şi la unele teme concrete începând cu clasele a 6 şi până în clasa a 9-a. Noi trebuie să predăm astfel ca aceşti copii să cunoască istoria actualului stat R. Moldova dar în acelaşi timp să cunoască dezvoltarea istorică a plaiului nostru ca o parte componentă a spaţiului unic românesc şi acest lucru nu ar trebui să deranjeze absolut pe nimeni.Vorbim aceiaşi limbă - limba română, avem în linii mari aceleaşi tradiţii, avem acelaşi trecut istoric.
Valeria Viţu: La sfârşitul acestui an de studiu, elevii vor avea examen la disciplina „Istoria” sau „Istoria românilor”?
Leonid Bujor: Copiii vor susţine examenul la sfârşitul acestui an şcolar la disciplina „Istoria”. Aşa este institulată nu doar în Moldova dar şi în România. Unele capitole, teme pot fi preluate din istoria integrată.
Valeria Viţu: Rămâne la discreţia profesorilor să decidă ce să predea elevilor?
Leonid Bujor: Profesorul are dreptul de a folosi cele mai diverse surse de informare care sunt cele mai potrivite şi mai obiective la o temă sau alta.
Valeria Viţu: Dacă ar fi să vorbim de profesori, acest an de studiu a început cu un deficit de aproape o mie 700 de profesori. Unele discipline au fost cumulate sau au fost angajate cadre fără studii, cum se practică, de fapt, prin sate?
Leonid Bujor: În unele localităţi, în ajutor ne-au venit şi vin în continuare, pedagogii pensionari. Mizăm pe sprijinul lor dar ne bucură în acelaşi timp şi a doua parte a acestei medalii - în unele raioane avem situaţii când la mai multe specialităţi avem pedagogi care aşteaptă să fie angajaţi în câmpul muncii. Şi noi lucrăm deja la ceea ce se numeşte optimizarea cheltuielilor în domeniul învăţământului.
Valeria Viţu: Ce ar însemna acest lucru?
Leonid Bujor: Trebuie să avem clase complete de elevi.Trebuie să evităm situaţiile când într-o clasă îşi fac studiile 10-12 elevi. Trebuie să evităm cazurile când grădiniţele sunt frecventate la fel de un număr mic de copii.
Valeria Viţu: Finanţarea redusă a instituţiilor de învăţământ este o problemă de care tot vorbesc directorii de şcoli. Ce măsuri vor fi luate în acest sens? Îi puteţi ajuta în prezent?
Leonid Bujor: De la 1 ianuarie, s-au acordat mijloace financiare în linii mari doar pentru salarizare. Practic nu au fost editate manuale, doar cu excepţia „Abecedarului” în limba română şi rusă. Urmau a fi editate cel puţin 4 manuale. Bani nu au fost acordaţi pentru altceva. Spun acest lucru pentru a argumenta o dată în plus problemele foarte dificile cu care se confruntă învăţământul. În prezent, se lucrează la modificările asupra bugetului pentru anul 2009. Totodată şi la elaborarea bugetului pentru 2010. În ciuda greutăţilor de ordin financiar, toate instituţiile de învăţământ din ţară sunt pregătite pentru sezonul rece.
Valeria Viţu: În final, să vorbim şi despre situaţia studenţilor. Se prevede în scurt timp sau în general majorarea burselor studenţilor?
Leonid Bujor: Este foarte important ca să aşteptăm rezultatele negocierilor dintre Guvernul R. Moldova şi Fondul Monetar Internaţional. Cred că s-a produs o greşeală atunci când fosta guvernare a limitat numărul studenţilor care studiază în bază de contract în universităţi dar şi colegii. Trebuie să asigurăm dreptul fiecărui tânăr din R. Moldova de a obţine studii superioare în condiţiile în care părinţii îşi permit să acopere chetuielile necesare.
Valeria Viţu: Să înţelegem că anul viitor vom putea avea un număr mai mare a tinerilor care vor fi admişi la studii?
Leonid Bujor: Consider că ar posibilă şi necesară majorarea numărului de locuri, la universităţi şi colegii la capitolul studii în bază de contract.
Valeria Viţu: Cu cât la sută?
Leonid Bujor: Este prematur să răspund la această întrebare. Sunt necesare analize, studii serioase. Abordarea va fi diferenţiată în funcţie de specialitate, de nivelul de pregătire a cadrelor didactice dintr-o instituţie sau alta dar şi de necesităţile economiei naţionale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲