Diaconescu: Relaţiile NATO-Rusia trebuie să se bazeze şi pe respectarea integrităţii teritoriale şi controlului armamentului
adăugat 28 iunie 2009, 13:54, la Interviu / Reportaj
Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, prezent la reuniunea ministerială a Consiliului NATO-Rusia din Corfu la care cele două părţi au decis să işi reia cooperarea, a declarat că acest lucru trebuie să se intample cu respectarea integrităţii teritoriale şi controlului armamentului, potrivit NewsIn.Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a participat sambătă, in Corfu, la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO şi Rusiei, la care s-a decis reluarea dialogului politic şi militar in cadrul Consiliului NATO-Rusia, suspendat după războiul ruso-georgian din vara anului 2008.
Diaconescu a salutat reluarea dialogului, subliniind că acesta trebuie să se bazeze pe principiile şi valorile din Actul Fondator NATO-Rusia (1997) şi Declaraţia de la Roma (2003). De asemenea, şeful diplomaţiei romane a reafirmat că poziţia Romaniei privind evoluţia relaţiilor NATO-Rusia trebuie să se bazeze pe echilibrul intre abordarea pragmatică şi necesitatea susţinerii obiectivelor, principiilor şi angajamentelor asumate, in special a celor referitoare la integritatea teritorială şi controlul armamentului. Domeniile concrete in direcţia consolidării relaţilor NATO-Rusia sunt colaborarea in operaţiunea ISAF din Afganistan, cooperarea contra terorismului, a neproliferării şi controlului armamentelor, precum şi in domeniul securităţii maritime. Ministrul roman de externe a precizat, de asemenea, că reluarea cooperării militare va trebui să se axeze pe aceleaşi priorităţi.
Pe langă miniştrii de externe ai statelor membre OSCE au participat, in premieră, premierul grec, Costas Karamanlis, şi premierul italian, Silvio Berlusconi, care şi-a argumentat prezenţa cu dorinţa de a revigora spiritul Declaraţiei de la Roma din 2003, la ale cărei negocieri a participat personal. SUA au fost reprezentate de James Steinberg, secretarul de stat Hilary Clinton neputand fi prezentă.
Consiliul NATO-Rusia a fost, de asemenea, şi ultimul eveniment la care Jaap de Hoop Scheffer a participat in calitate de secretar general al NATO, deţinand in acelaşi timp şi funcţia de preşedinte al Consliului NATO-Rusia. Cu această ocazie a primit felicitări şi mulţumiri pentru mandatul pe care l-a incheiat.
La propunerea unor miniştri de externe, intrucat intalnirea a fost informală, aceasta s-a desfăşurat fără cravate. Deşi intalnirea a fost programată să dureze două ore, aceasta s-a prelungit cu mai mult de jumătate de oră, dintre invitaţi cel mai mult vorbind premierul italian, Silvio Berlusconi, şi ministrul de externe rus, Sergei Lavrov.
După Consiliul NATO-Rusia, Diaconescu urma să participe duminică la reuniunea informală a miniştrilor de externe ai statelor membre OSCE care are loc in Corfu (Grecia), in perioada 27-28 iunie 2009, a debutat cu Consiliul NATO-Rusia, primul după cel care a avut loc cu ocazia Summitului NATO de la Bucureşti, in 2008, atunci consiliul desfăşurandu-se la nivel de şefi de stat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲