Diplomaţia de la Chişinău contraatacă: Rusia „reproduce o viziune tendenţioasă”
adăugat 12 august 2010, 15:20, la Externe
Ministerul de Externe de la Chişinău a reacţionat la un comentariu al diplomaţiei ruse în care membrii „grupului Ilaşcu” au fost numiţi „călăi şi criminali”.
Ministerul rus de Externe a lansat aceste etichetări ca răspuns la decorarea „grupului Ilaşcu” cu cea mai înaltă distincţie în stat, „Ordinul Republicii”, de către preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău, comentariul Departamentului Informaţii şi Presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse cu privire la decorarea grupului Ilaşcu „reproduce o viziune tendenţioasă şi eronată asupra evenimentelor dramatice de pe Nistru din 1992”. „Potrivit acestui mod de gândire, acţiunile întreprinse atunci de către autorităţile constituţionale moldoveneşti şi cetăţenii de rând pentru apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova sunt percepute într-o manieră negativă”. (...) „Cei care se călăuzesc de o asemenea logică, pentru a fi cât se poate de riguroşi şi obiectivi în evaluarea evenimentelor tragice din 1992 ar trebui în mod firesc să dea o apreciere adecvată şi forţelor secesioniste care atunci s-au ridicat împotriva puterii constituţionale în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, se menţionează în declaraţia diplomaţiei moldovene.
În document se face referire la Hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului în cazul „grupului Ilaşcu” prin care Federaţia Rusă a fost condamnată şi somată să plătească despăgubiri. Explică această situaţie analistul Anatol Ţăranu:
„Atunci când un om este numit criminal - aceasta ar însemna că există o decizie judecătorească. Altminteri cum poţi să-l numeşti pe un om criminal? În cazul „grupului Ilaşcu” există o asemenea decizie judecătorească (instanţa de la Tiraspol – n.n.) – o judecătorie care nu este recunoscută şi, deci, din punct de vedere juridic, această decizie nu este valabilă. Dar există o altă decizie judecătorească –Hotărârea CEDO care a impus Federaţia Rusă să plătească despăgubiri acestor oameni. De ce Federaţia Rusă a plătit? Pentru că CEDO a spus: Federaţia Rusă controlează situaţia din Transnistria”.
„Republica Moldova este un stat liber şi nu are nevoie de dojeneala Rusiei, care va trebui să răspundă pentru agresiunea militară din 1992”.
Aşa a reacţionat Ilie Ilaşcu la comentariul diplomaţiei ruse: „Degeaba ei ne numesc călăi în propria noastră ţară, pentru că cei care au venit peste noi ca hoardele nomade, pârjolind totul în cale, a fost chiar Federaţia Rusă. Noi nu ne-am dus pe teritoriul Federaţiei Ruse să luptăm, ci ei, agresorii, au venit şi au pătruns în casele noastre şi staţionează şi în prezent aici”.
Pe de altă parte, Ministerul de Externe de la Chişinău menţionează în declaraţia sa că „în viitorul apropiat, regimul anticonstituţional de la Tiraspol va marca din nou cu mult fast ziua pretinsei "RMN".
Diplomaţia de la Chişinău cheamă autorităţile Federaţiei Ruse „să se abţină de la participarea la acţiunile preconizate în regiunea de est a Republicii Moldova cu acest prilej, nu doar pentru a nu crea impresia susţinerii separatismului transnistrean, dar şi pentru a demonstra prin fapte ataşamentul faţă de principiile dreptului internaţional şi ale bunelor relaţii dintre state".
Într-un interviu acordat postului de radio rusesc „Golos Rosii" („Vocea Rusiei") şi liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, şi-a manifestat dezacordul în legătură cu decorarea “grupului Ilaşcu”:
“În opinia mea există soldaţi care vrei nu vrei execută ordine şi pe de altă parte sunt criminali (…) si desigur nu face onoare nimănui când oamenii, care s-a dovedit că au comis crime atât din partea dreaptă a Nistrului cât şi din partea stângă sunt ridicaţi la rang de eroi”.
Ilie Ilaşcu a declarat că-l va acţiona în judecată pe Marian Lupu, iar analistul Anatol Ţăranu a declarat că din punct de vedere electoral, liderul PD lucrează împotriva propriului partid:
„Domnul Lupu a nimerit într-o situaţie foarte gravă. Ceea ce face el mă lasă portret. El face tot posibilul ca să nu fie ales preşedinte şi el, de fapt, loveşte în creşterea popularităţii PD. Deocamdată toţi paşii pe care i-a întreprins Lupu sunt paşi îndreptaţi împotriva ratingului partidului în preajma alegerilor parlamentare şi prezidenţiale”.
Autor: Vitalie Călugăreanu
Redactor: Medana Weident
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲