Disciplină diplomatică
adăugat 14 august 2009, 11:21, la Opinii / Editoriale
Le place sau nu le place, angajaţii ambasadelor şi consulatelor R. Moldova de peste hotare şi membrii familiilor lor sunt somaţi de fiecare dată la alegeri să voteze pentru Partidul Comuniştilor. Cei care îndrăznesc să nu respecte indicaţia sugerată subtil sunt înlăturaţi sub pretextul rotaţiei personalului în instituţiile serviciului dimplomatic. Cel puţin aşa reiese din exemplul Reprezentanţei Permanente a R. Moldova pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg.Disciplină încălcată la Strasbourg
Pe lista de bază de la alegerile parlamentare din 5 aprilie în secţia de vot deschisă la Strasbourg, la Reprezentanţa Permanentă a R. Moldova pe lângă Consiliul Europei, au votat 13 persoane, toate acestea sunt angajaţi ai misiunii şi membrii familiilor acestora. Potrivit rezultatelor finale ale alegerilor, PCRM a obţinut în această misiune diplomatică 14 voturi, adică cu un vot mai mult decât numărul de alegători înscrişi în lista de bază. Deşi s-ar părea că fiecare dintre cei incluşi în listă şi-au îndeplinit conştiincios „obligaţia” şi au votat pentru partidul care le-a oferit posturile călduţe, îndată după scrutin doi angajaţi ai misiunii au fost rechemaţi şi înlocuiţi cu alţi funcţionari. Sursele noastre de la Strasbourg susţin că schimbarea s-a produs pentru că cei doi au călcat strâmb, nu au asigurat suficienta disciplină de vot şi s-a găsit unul din 13 care nu a votat pentru PCRM. Cele două voturi lipsă pentru partidul de guvernământ au fost asigurate de persoane care au venit special la Strasbourg pentru a vota comuniştii.
Lecţia a fost învăţată
Şi problema a fost soluţionată. În prezent, la Reprezentanţa Permanentă a R. Moldova pe lângă Consiliul Europei activează opt persoane. Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală (CEC), la alegerile anticipate din 29 iulie, pe lista de bază la Strasbourg au votat 14 persoane, angajaţi ai misiunii şi membri ai familiilor lor, iar PCRM a obţinut 16 voturi. Lecţia celor doi funcţionari care au „greşit” a fost învăţată bine de ceilalţi colegi de-ai lor, care nu au îndrăznit să se aventureze şi să voteze pentru un alt partid. Cât priveşte cei doi angajaţi rechemaţi, solicitat de JURNAL serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene ne-a declarat că aceştia au fost înlocuiţi în legătură cu rotaţia anuală din cadrul MAEIE.
Şi la alte ambasade
Despre indefectibilitatea funcţionării „disciplinei partinice” la misiunile diplomatice ale R. Moldova peste hotare vorbesc şi rezultatele alegerilor de la alte ambasade şi consulate. Spre exemplu, la Ambasada R. Moldova din Austria, potrivit informaţiilor oferite de MAEIE activează patru angajaţi, iar la alegerile din 29 iulie pentru PCRM aici au votat şase persoane. La Ambasada moldovenească din Azerbaidjan – aceeaşi situaţie, doar că aici şi la 5 aprilie comuniştii au obţinut tot şase voturi. În Germania, la Ambasada R. Moldova sunt angajaţi patru funcţionari moldoveni, iar pentru partidul de guvernământ au votat şapte persoane. Şase angajaţi moldoveni lucrează la misiunea diplomatică a R. Moldova de la Londra, iar PCRM a obţinut în această ţară opt voturi. În Suedia pentru PCRM au votat cinci persoane, dintre care patru par a fi angajaţii misiunii diplomatice. Iar la Ambasada moldovenească din New York comuniştii au obţinut zece voturi, în condiţiile în care la această misiune sunt angajaţi opt cetăţeni ai R. Moldova.
Regulă încălcată în ţările baltice
Evenimentele din 7 aprilie se pare, însă, că au influenţat considerabil opţiunile de vot ale angajaţilor misiunilor diplomatice din Estonia şi Lituania, care, riscându-şi funcţiile, au decis să voteze la 29 iulie pentru alte partide decât PCRM. Astfel, din cei patru angajaţi ai Ambasadei noastre din Lituania, la alegerile anticipate pentru comunişti au votat doar doi, în condiţiile în care la 5 aprilie PCRM a obţinut în această misiune diplomatică exact patru voturi. În Estonia, din cei cinci alegători incluşi în lista de bază dintre care trei funcţionari şi doi membri ai familiilor acestora, la ultimele alegeri în dreptul primilor de pe buletinul de vot au pus ştampila „Votat” doar patru, în timp ce la 5 aprilie pentru comunişti aici au votat tot cei cinci incluşi în lista de bază.
Chiar şi în aceste condiţii, menţionăm că PCRM a obţinut un scor foarte mic la secţiile de votare deschise în afara ţării. Aici, preponderent, alegătorii au votat pentru partidele liberale.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲