Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:30

 

Dl. Alexandru Budişteanu: Bălţiul rămâne pentru mine un punct de referinţă până la sfârşitul vieţii!

adăugat 13 decembrie 2011, 22:33, la Eveniment • Articol publicat de Ana Cristiuc

alexandru-budisteanu,alexandru-risneac,ana-cristiuc,in-20-de-ani,

Subiectul discuţiei cu Dr. Arhitect Alexandru Budişteanu ajunge la punctul culminant! Nu ezitaţi să descoperiţi în partea a V-a a dialogului  ce semnificaţie are oraşul Bălti pentru protagonistul celei de-a III-a Ediţii a proiectului „În 20 ani”!  Cum a contribuit Dl. Budişteanu la reînfiinţarea liceului  “Ion Creangă” şi cui îi este acordat Premiul de Onoare ce-i poartă numele? Care este legământul D-lui Budişteanu şi cine-i va continua tradiţia? Toate aceste mărturii le puteţi audia doar în continuarea dialogului „În 20 ani” cu Dr. Arhitect Alexandru Budişteanu”!


Ana Cristiuc: Oraşul Bălţi este un loc special pentru Dvs. Acolo aţi obţinut titlul academic de Dr. Honoris Causa al Universităţii “Alecu Russo”, acolo v-aţi implicat în reînfiinţarea liceului Ion Creangă din Bălţi, în acest liceu aveţi o clasă omagială şi de asemenea,  acolo acordaţi anual premii celor mai buni elevi ai acestui liceu. Cum aţi reuşit să faceţi atâtea lucruri frumoase şi care a fost motivaţia Dvs.?

Alexandru Budişteanu: Motivaţia a fost dragostea faţă de oraşul unde mi-am petrecut copilăria şi adolescenţa! Eu am avut norocul să călătoresc practic pe tot globul! Dacă mă întrebaţi unde am fost, atunci îmi vine mai uşor să vă răspund  unde nu am fost! Pot număra pe degete ţările unde nu am fost! Am avut această mare bucurie a vieţii mele, aceea de a călători.

 Pe linia specialităţii mele profesionale, datorită faptului că ştiam limba rusă, am reprezentat România la CAER Apoi ţinând seama că stiam limbile engleză şi spaniolă a apărut posibilitatea de a lucra la ONU. In consecinţă în perioada 1967-1972 am fost arhitect funcţionar internaţional,  în cadrul Secretariatului ONU de la New York, oferind în calitate de Şef de Secţie al Centrului ONU pentru Locuinţe, Construcţii şi Urbanism, asistenţă tehnică ţărilor din Africa şi din cele două Americi - cea de Sud şi Centrală.

Dar, revenind la importanţa oraşului  Bălţi pentru mine – eu nu am uitat nici pentru o clipă de unde am plecat! Eu consider că în viaţa unui om, adolescenţa este o perioadă extrem de importantă. Este perioada când, educat în mod potrivit, te formezi şi devii cetăţean conştient şi de dorit patriot pentru tot restul vieţii. Eu am avut norocul să am de-a face, în afară de părinţii mei, cu oameni remarcabili - mă refer în special la învăţători şi profesori - care mi-au dat o educaţie de bună calitate şi au sădit în mine patriotismul românesc penrtu toată viaţa! Oraşul Bălţi mi-a dăruit amintiri minunate din copilărie şi din adolescenţă. Era un oraş unde mă simţeam bine - eram în oraşul meu, în ţara mea iubită!!! Am o mare şi nemângâiată  durere: aceea că s-a prăbuşit România Mare. Ce păcat că ţara mea, care era atât de mare şi de frumoasă a suferit, aşa cum a suferit şi încă mai suferă!

Eu, ori unde m-aş duce, nu pot să uit oraşul Bălţi. Am trăit patru ani la Moscova, cinci ani la New-York şi mulţi ani în alte locuri, dar pentru mine, Bălţiul în primul rând, urmat de Bucureşti, sunt locuri sfinte! Deşi trăiesc în Bucureşti, nu am aici emoţiile acelea, pe care le simt când merg la Bălţi, deoarece acel oraş este legat de esenţa făpturii mele, de cele mai vechi şi mai profunde amintiri! Acestea rămân pentru eternitate!

Urmăresc permanent tot ce se întâmplă în Basarabia iubită, inclusiv pe site-urile de Internet. Dumneavoastră aţi abordat subiectul “În 20 de ani”. Eu am trăit cu sufletul, tot ce s-a întâmplat în aceşti 20 de ani. Deci mă frământă şi preocupările Dvs!

Referitor la relaţiile mele cu Moldova de peste Prut am o supărare, pe care o exprim şi acum: cum este posibil să nu te poţi abona la nici un fel de publicaţie din Republica. Moldova? Până acum câţiva ani se putea şi acum nu! Mai înainte primeam acasă “Literatura şi Artă”, iar acum trebuie să mi-o trimită un prieten. E oare normal aşa???

Am vorbit cu mulţi factori implicaţi. Concluzia este: “Poşta Română nu se înţelege cu Poşta din Republica Moldova...” Este penibil! Noi vorbim de progres, de apropierea celor două state româneşti şi ne împotmolim într-un abonament?! Vreau, ca cine ne vede şi ne aude să reţină asta: chiar nu este posibil? Cum înainte se putea? De ce nu pot acum să mă abonez la o publicaţie din Republica Moldova? Eu urmăresc tot ce se întâmplă acolo şi vreau să fiu bine informat, pentru că inima şi sufletul meu sunt acolo!

Deci Bălţiul rămâne pentru mine un punct de referinţă până la sfârşitul vieţii. Nu îmi este indiferent ce se întâmplă acolo. Astfel, am suferit că după 1989 nu s-a putut reînfiinţa Liceul “Ion Creangă”. A existato opoziţie a organelor administraţiei locale faţă de această idee. Ei au spus: “ Nu ne trebuie liceul “Ion Creangă”!. Să nu fie ca la români. Preferăm să înfiinţăm licee noi, cum ar fi “Mihai Eminescu”, “B.P. Haşdeu” etc... Şi ştiţi cum a fost totuşi posibilă reînfiinţarea liceului “Ion Creangă”? – Ocolindu-se autorităţile locale şi înfiinţându-se această instituţie de învăţământ, ca Liceu al Universităţii “Alecu Russo”, cu aprobarea directă a Ministerului Educaţiei de la Chişinău. Iar autorităţile locale nu s-au mai putut opune.

In altă ordine de idei, oare era normal ca la Bălţi primul monument creat după război,  lăsând la o parte tancurile şi statuile lui Lenin şi ale soldatului sovietic, să fie bustul lui Taras Şevcenko.? Tot respectul pentru Taras Şevcenko şi pentru ucraineni, dar oare nu exista în primul rând nici un moldovean, ca să nu zic român, de exemplu Ion Creangă sau Mihai Eminescu, demn să se bucure de un monument?  

Totuşi am fost recent acolo şi în anul de graţie 2011, am avut o surpriză extraordinară. Am văzut busturile noi ale lui Mihai Eminescu, Ion Creangă şi al Grigore Vieru în centrul oraţului. Nu mi-a venit să cred! În sfârşit nişte porumbei... nişte vestitori ai unei noi ere!

Iar atunci când a fost, posibil am ajutat în 1995 la reînfiinţarea liceului meu de suflet.. Odată cu renaşterea liceului am reînfiinţat şi ideea de Premiant de Onoare, la care eu ţin foarte mult, pentru că la Bălţi exista această tradiţie, ca elevul care termină anul de învăţământ cu media cea mai mare, să primească titlul de Premiant de Onoare. Eu am reînnodat această tradiţie şi cel în cauză, un tânăr sau o tânără, primeşte o diplomă şi o sumă de bani. Ulterior s-au creat două secţii ale liceului: una reală şi una umanistă, iar acum sunt trei, adăogându-se a treia pentru arte. Astfel, acum, anual acord trei premii, fiecare premiant primind diploma respectivă şi o sumă de 100 euro. Sunt foarte mândru că aceşti copii, cei mai buni dintre cei buni, primesc  premiul, care-mi poartă numele. Eu nu am urmaşi, aşa încât îi consider drept copiii mei. Îi rog şi mă bucur foarte mult că păstrează legătura cu mine! Mă interesează ce au ajuns în viaţă şi în general ce mai fac. Nu întâmplător au fost cei mai buni în liceu,  şi mă bucur să constat că sunt foarte buni în continuare, că au ajuns specialişti de valoare, unii aici, alţii în străinătate. Sunt foarte mândru că am putut să creez această tradiţie, respectiv acest premiu care îmi poartă numele. Cât voi fi în viaţă, acest premiu se va înmâna celor care îl merită. Dar intenţionez să înfiinţez o fundaţie, care după moartea mea să continue această tradiţie şi să o ducă mai departe!

Vedeţi această mulţime de cărţi ce mă înconjoară? Ele sunt promise Bibliotecii de la Universitatea “Alecu Russo”, cu care am relaţii foarte bune. Ele vor fi donate Universităţii de acolo după decesul meu.

Existenţa mea, indiferent pe unde m-a purtat, are ca punct focal şi ca element de plecare oraşul Bălţi. E drept că m-am născut în altă parte, dar nu pot vorbi despre comuna aceea, fiindcă amintirile mele de acolo sunt aproape inexistente.

Bălţiul rămâne pentru mine nucleul meu de bază, de unde am pornit şi care mă va însoţi toată viaţa!

 


Autor: Ana Cristiuc/Alexandru Rîșneac
Sursa: www.basarabeni.ro
FORTELE OCULTE:
ASASINATE LA COMANDA contra Marii Re-Uniri cu România:
Martirii Neamului Nostru:
in ultimii 20 de ani de “Independenta”:
——————————————————————————————————————
1. Mihail Garaz – impuscat in fata casei la 60 de ani – / 1930 – 1990 / – poet si publicist.
2. Dumitru Moldovanu – un tânar patriot, omorât in Nov.1990.
3. Ion Gheorghita – impuscat si el in fata casei la 52 de ani – / 1939 – 1991 / – poet.
4. Grigore Vârtosu – mare patriot,
impuscat in spate in iulie 1992 in razboiul cu rusii de pe Nistru.
5-6. cântaretii cuplul Doina / Marin / – la 34 de ani – / 1958 – 1992 /
si Ion Aldea-Teodorovici – la 38 de ani – / 1954 – 1992 /- «accident» inscenat.
7. Ion Dumeniuk – la 56 de ani / 1936 – 1992 / – lingvist, publicist, otravit-iradiat.
8. Ion Vatamanu – la 56 de ani – / 1937-1993 / – poet, publicist, savant,otravit.
9. Nicolae Costin – la 59 de ani / 1936 – 1995 / – primar de Chisinau, iradiat cu cesiu
impreuna cu soferul sau -
10. Tudor Panus, care moare dupa 6 luni si el.
11. Petre Teodorovici- la 47 de ani – / 1950 – 1997 / – cântaret, iradiat-otravit,
care stia prea multe despre cei care i-au omorât fratele si pe Doina.
12. Lidia Istrati – la 56 de ani – / 1941 – 1997 /- scriitoare, deputata,
iradiata-otravita pentru curajul sau contra mafiotilor.
13. Gheorghe Ghimpu, la 63 de ani – / 1937- 2000 / – disident, deputat, «accident» inscenat
14. si colegul sau Ion Caftanat- / aflat la volan in aceeasi masina /
15. Veniamin Apostol – la 62 de ani – / 1938 – 2000 / – actor, iradiat-otravit
16. Ion Mija – la 63 de ani – / 1938 – 2001 / – cineast, iradiat-otravit
17. Nicolae Sulac – la 65 de ani – / 1936 – 2003 / – cântaret, iradiat-otravit
18. Iacob Burghiu – la 62 de ani – / 1941-2003 / – prozator si regizor, iradiat-otravit.

4 ASASINATE in lanț:
————————————————–—————————
19. Emil Loteanu /1936-2003/, cineast /otrava in cafea la Moscova, probabil era un fost agent,
care cunostea prea multe despre presedintii comunisti ai RM, si devenise nesupus, deci periculos/.
20. Grigore Grigoriu – /1941-2003/, actor, prietenul bun a lui Emil Loteanu,
de aceea a fost si el anihilat printr-un «accident» aranjat.
21. Traian Grigoriu – /1972-2004/, fiul lui G. Grigoriu, actor la Piatra-Neamt, care si el, sarmanul, probabil,
stia câte ceva din culisele politicii ruso-moldovenesti: «accident» mortal, impreuna cu prietenul sau:
22. Adrian Neacsu – /1972 -2004/, actor
—————————————————————————————–
23. Vladimir Nicu – la 76 de ani – / 1928 – 2004 / – istoric, om politic, iradiat-otravit.
24. episcopul Doremidont – la 45 de ani – / 1961 -2006 /, » accident» la comanda.

26. Victor Ciutac – la 71 de ani – / 1938 – 2009 / – actor, iradiat-otravit
27. Grigore Vieru – la 74 de ani – / 1935 – 2009 / – poet national, «accident» inscenat.
28. Ion Contescu – omorât in 2009, profesor, istoric, iradiat-otravit.
29. Andrei Vartic, la 61 de ani – / 1948 – 2009 / – publicist, poet, savant, otravit-iradiat.
30. Andrei Savciuc , la 21 de ani – / 1988 -2009 / – student la Bucuresti, «accident» inscenat.
31. Tudor Cataraga – la 54 de ani – / 1956 – 2010 / – sculptor,
32. / asasinat /»accident» rutier la comanda “/ impreuna cu sotia sa Dora /
33. Vlad Gheorghelas – la 61 de ani – / 1950 -2011 / –
cântaret, iradiat-otravit / cancer /.
34. Andrei Buzu – patriot si primar de la PPCD in s. Drasliceni /Criuleni,
omorât si aruncat intr-o fântâna la 4 August 2007.
35. Valentin Ciobanu, fost vice-presedinte al PPCD, la 14 septembrie 1998, a fost omorat cu lovituri de rangi in mijlocul zilei, chiar in pragul casei sale.
36. Leonida Lari – / la 62 de ani, 1949-2011 /
scriitoare si martira nationala, iradiata la “cancer”
si fratele ei Leonard Tuchilatu, poet /1951-1975/,
“răpus” in armata ruseasca
37. Vasile Vatamanu – / la 56 de ani , 1955-2011 /, deputat in primul Parlament democrat din 1990, jurnalist sportiv si mare prieten al familiei poetului martir Grigore Vieru. “Accident” rutier prin orbire din fata.
——————————————————————————————————————
38.
+ PLUS 5 tineri torturati, schinjuiti si masacrati de catre teroristii-politisti mascati in aprilie 2009
in timpul protestelor anti-comuniste si anti-voronin de la Chisinau:
39. Valeriu Boboc /1985 – 2009/
40. Ion Ţâbuleac
41. Eugen Ţapu
42. Maxim Canişev
43. Radu Ciobanu
———————————————————————————–
Bucovina de Nord si Sudul nostru care plâng:
44.
In 1993 patriotul si primarul Ion Rotaru din s. Boian, judetul Cernauti, si-a pierdut mintile dupa ce unul din fii sai a fost ucis în condiţii «enigmatice».
45.
Mihai Jar / 1960-1999 / mare patriot si directorul scolii românesti 26 din or. Cernauti — «moare subit» /otravit/.
46.
Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român, «accident mortal» inscenat pe autotrasa de lânga Chilia la sud la Dunare.
————————————————————-
47.
+ plus cei câtiva monahi tineri de la manastirile Capriana, Tipova, etc.
omorâti pentru vederile lor pro-românesti / suntem in cautarea numelor lor /.

N.B.
+ plus cele câteva sute de victime moldovene din timpul razboiului cu rusii de la Nistru din 1992.
c)
Daca cunoasteti si alte cazuri de asasinate politice,
va rugam sa completati aceasta lista neagra a EROILOR NOSTRI.
——————————————————————————————————————
Deci vedem ca timp de 20 de ani se duce o lichidare sis-tematica a celor mai importanti patrioti români moldoveni.
CINE SUNT URMATOARELE VICTIME ?
OARE NU AVEM CURAJUL SA DEMASCAM ASASINII NATIUNII NOASTRE SI SA STOPAM ACEST GENOCID ?
AMINTIRE SI POMENIRE VESNICA PATRIOTILOR MOLDOVENI
CARE AU FOST LICHIDATI PENTRU O CAUZA SFâNTA –
ROMâNIA MARE !
A comentat Marioara Balan 28 decembrie 2011, 22:16


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.6572 secunde