(doc) Wikileaks: Cum împart Germania și Federația Rusă influența în Moldova și Transnistria
adăugat 06 martie 2012, 13:20, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
În decembrie 2011, hackerii (Anonymus) au spart site-ul agenției de analiză geopolitică internațională, Stratfor. Acum câteva zile, Wikileaks a publicat informațiile sustrase de Anonymus acum câteva luni. Documentele conțin e-mailuri confidențiale despre ce planuri ar avea Rusia și Germania în privința reglementării conflictului transnistrean.
Lauren Goodrich, senior-analist pe Eurasia la Stratfor, autoarea mesajului, scrie că Angela Merkel și premierul rus Vladimir Putin s-au întâlnit anul trecut (2011) la ședința ONU, la Geneva, unde au decis că trebuie să ajungă la o înțelegere în ce privește R. Moldova și Transnistria. În urma acesteia, Moscova și-ar spori influența în zonă. "Propunerea a fost făcută de Germania, după ce a primit în scris solicitările Kremlinului. Propunerea constă în faptul că Transnistria va primi o reprezentare de 5-15% în Parlamentul R. Moldova. Asta ar duce la demiterea Guvernului, deoarece transnistrenii s-ar alia cu comuniștii, care vor depăși numeric așa zisa coaliție pro-europeană de la Chișinău.
Asta ar însemna că la Chișinău se va învesti un guvern pro-rus", se spune în e-mailurile Stratfor, publicate de Wikileaks.
În schimb, Rusia ar fi deschisă pentru a permite UE și OSCE să-și introducă pacificatorii și alți militari în Transnistria. "Rusia nu a spus nu, dar e deschisă pentru o asemenea posibilitate. Rusia s-ar simți confortabil, deoarece trupele sale vor rămâne în Transnistria, iar Guvernul va fi oricum unul pro-rus", se mai spune în text.
E-mailurile secrete Stratfor spun că propunerea ruso-germană ar veni sub umbrela programului de politică externă UE-Rusia, care nici nu a fost bine format (n.r. la acea dată).
"Motivul pentru care moldovenii iau în considerație această propunere este pentru că această soluție vine de la Germania. Moldoveni iubesc atenția germană, îi face să se simtă importanți. Mai mult, nemții oferă și niște "morcovi" - investiții economice și ale promisiuni. Cei care duc negocierile la Chisinau privind problema transnistreana sunt Filat și Leancă. Filat crede că dacă el va ajunge la un compromis pe problema transnistreană, aduce investiții germane, este persoana conectată cu Germania, popularitatea lui va crește considerabil. Coaliția de la Chișinău este fragedă, nu este exclus ca fiecare să o apuce pe drumul său dacă va fi necesar. Asta îl va ține pe Filat în joc indiferent de ce se va întâmpla. Filat nu este pro-european sau pro-rus, el este pro-el. El se gândește la viitorul său politic. Acum, negocierile privind acest plan ar trebuie să înceapă de la propunerea formatului 5+2, semnată și coordonată de Bruxelles. Germanii și rușii, însă, cunosc că nimeni la Washington sau Bruxelles nu va semna pentru asta. Deci, ei își doresc să facă Moldova și Transnistria să semneze între ele un acord conform planului elaborat de Moscova și Berlin. Washingtonul și Bruxelles vor face presiuni ca acordul să treacă prin ei, dar Berlinul și Moscova se vor arăta indiferenți, nu vor susține această propunere. SUA nu este deloc fericită cu privire la ce se întâmplă, dar nu vrea o confruntare cu Rusia acum în Moldova, deoarece sunt alte probleme pe alte paliere, între Moscova - Washington. SUA le va cere Lituaniei, Poloniei, României și Marii Britanii să facă presiuni asupra celor 3 partide de la Chișinău, ca să nu accepte planul ruso-german. Pe România nu se pot bizui, pentru că le este în cot", se mai spune în e-mailurile Goodrich publicate de Wikileaks.
Amintim că Wikileaks a început publicarea notelor secrete ale agenției Stratfor pe 27 februarie 2012. Informațiile au fost sustrase din bazele de date, e-mailuri, corespondența cu agenții guvernamentale, instituții din diferite țări din Europa și SUA. Acestea conțin detalii despre dedesubturile politice din mai multe țări, tehnicile de spălare de bani, etc.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲