Dorin Chirtoacă: 5 iunie va însemna sfârşitul ideologiei comuniste în RM
adăugat 20 mai 2011, 06:22, 09:22 la Eveniment • Articol publicat de Cornel Postolachi
„Mai întâi m-a atacat „Flux” în folosul PCRM”
- Dle Chirtoacă, cum v-aţi aşteptat iniţial să fie această campanie electorală şi cum o apreciaţi acum?
- Speram la o campanie curată, dar n-a fost să fie... Avem o campanie murdară, plină de denigrări şi falsuri: ziare false, afişe false, foi volante false, montaje video trucate, etc. Sunt metodele comuniste folosite şi în anii 1941 şi 1949, când ziua se vorbea una, iar noaptea deportau oamenii în Siberia. Şi la noi ziua se vorbeşte frumos, iar noaptea se procedează murdar.
- Sunteţi convins că doar comuniştii se fac vinovaţi de acestea?
- Nu exclud că în această campanie de denigrare pot fi implicaţi mai mulţi actori, deoarece se observă participarea unor structuri aliate de-a lungul timpului. De fapt, mai întâi m-a atacat ziarul „Flux”, printr-un reportaj cu fotografii de la o zi de naştere a mea. Dar nu s-a jucat în folosul PPCD, ci, evident, pentru PCRM. În acest sens, vom încerca să aflăm mai multe detalii de la MAI, inclusiv în ceea ce ţine de falsurile mediatice apărute în ultimul timp. Informaţia trebuie data publicităţii. Infracţiunea este infracţiune şi trebuie pedepsită.
- Credeţi că în campania contra dvs. sunt implicate şi persoane din străinătate?
- Din cele relatate de MAI, s-a văzut că sunt implicaţi doi ucraineni. Astfel, nu-i exclus că e vorba despre aşa-numiţii tehnologi politici de la est de RM: fie din regiunea transnistreană, fie de mai departe, în calitate de agenți ai serviciilor speciale, inclusiv FSB. Aceştia s-au făcut prezenţi şi în alte campanii electorale din RM.
- În privinţa retragerii din cursă a lui Victor Bodiu, credeţi că Vlad Filat într-adevăr a decis să vă susţină sau a făcut acest pas, fiind constrâns de prestaţia slabă a lui Bodiu?
- Bine ar fi fost dacă AIE ar fi mers din start cu un singur candidat. La 6 mai, când premierul a declarat că PLDM mă va susţine, el a făcut referinţă și la evaluarea situaţiei în acel moment. Eu sper ca acest pas să fie sincer şi adevărat, fiind o decizie asumată. Acum, obiectivul nostru este să învingem din primul tur. Ulterior, în cadrul majorităţii din Consiliul municipal (CMC), cu siguranţă vor fi discuţii pentru repartizarea funcţiilor. De aceea contează foarte mult şi votul pentru Partidul Liberal şi apoi pentru celelalte formaţiuni democratice în aceste alegeri. Sunt lucruri care scapă dezbaterii publice, dar care contează foarte mult pentru activitatea ulterioară a municipalităţii.
- Retragerea lui Bodiu a fost precedată de ieşirea din PLDM a lui Mihai Godea, a cărui implicare în campanie loveşte realmente în dvs. şi îl ajută pe Igor Dodon. Ce părere aveţi despre această mişcare?
- Nu cred că există vreo legătură cu retragerea lui Victor Bodiu. Plecarea lui Mihai Godea mai curând are la bază un conflict intern din PLDM, iar campania electorală i-a oferit posibilitatea pentru un nou start. Dacă este un proiect pe cont propriu sau unul dirijat de altcineva, ne va arăta timpul. Sunt convins că la un moment dat acest lucru va deveni clar.
- Faptul că PD nu o retrage din cursă pe dna Buliga s-ar părea că e în favoarea dvs., deoarece ea ar putea să acumuleze voturi de la electoratul comunist…
- În 2009, PD a luat circa 70 mii de voturi de la comunişti, însă, la ultimele alegeri parlamentare, PCRM şi-a confirmat scorul de 40%. La mijloc, probabil, este o situaţie delicată. Când Lupu a propus ca AIE să meargă cu un singur candidat, nu a fost ascultat, iar acum reiese că el trebuie să-i asculte pe alţii… Oricum, sunt convins că vom avea şi în continuare o Alianţă între PL, PLDM şi PD în cadrul CMC. În cazul în care vom reuşi să alegem primarul din primul tur şi vom avea o majoritate de 60% în CMC, vor apărea perspective şi pentru alegerea preşedintelui RM. După o asemenea înfrângere, PCRM nu-şi va mai dori anticipate. Pentru aceasta toţi trebuie să ieşim la vot!
- Am impresia că sunteţi prea optimist, cel puţin în comparaţie cu presupunerile unor comentatori politici, precum că AIE ar putea să se destrame după 5 iunie.
- La nivel local, avem o alianţă funcţională, cu care avem bătută palma de a ne continua lucrul în ciuda tuturor animozităţilor din campania electorală. Numai împreună cu majoritatea din CMC, am mişcat lucrurile înainte. Prin acest rezultat, sperăm să dăm un imbold AIE şi la nivel republican. Nu văd cum ar putea fi făcute mişcări în altă direcţie. Ştim că au fost tatonări, discuţii între Vlad Filat şi Vladimir Voronin în privinţa alegerii preşedintelui, dar sper că o alianţă cu comuniştii nu va avea loc nici la nivel local, nici la nivel central.
- V-aţi referit de mai multe ori la lipsa de colaborare dintre puterea centrală şi cea locală. Cum ar putea să se schimbe această situaţie după alegerile locale?
- Sper că pe viitor vom reuşi să construim altfel de relaţii cu administraţia centrală, respectându-ne angajamentele asumate în 2009. Din 2008, de când veniturile municipiilor şi ale raioanelor au fost reduse cu circa 30%, prin anularea impozitului pe venit al agenţilor economici, am pierdut anual câte 500 mln. lei. Aceşti bani ar fi trebuit să revină în bugetul local din 2010, dar nu s-a găsit numitorul comun. Odată cu formarea AIE-1 ne-am înţeles şi să modificăm legislaţia privind administraţia publică locală şi statutul mun. Chişinău. Trebuie transmise competenţe primăriei pentru a rezolva problema construcţiilor neautorizate, pentru a-i pedepsi pe cei care încalcă legea la nivel local. Mă refer inclusiv la trecerea poliţiei municipale în subordinea primăriei. Primăria trebuie nu doar să răspunsă de serviciile legate de apă, căldură, drumuri, salubrizare etc., dar să aibă şi dreptul de a-i pedepsi pe cei care nu ţin cont de lege. Cred că vom reuşi să transferăm o serie de competenţe de la stat la primărie, pentru că altfel nu ne vor înţelege nici oamenii.
- De ce PL a renunţat la publicitatea electorală stradală?
- Să ne amintim de anul 2007, când am câştigat alegerile cu un singur panou la sediul PL. Nici la alegerile parlamentare din aprilie 2009 n-am folosit panourile. Iar în 2010, PL a avut multe panouri, pe când PCRM nu a avut niciunul şi a acumulat 40% în capitală. În plus, sunt costuri uriaşe - un panou de 18 metri pătraţi costă 500 euro. Plasarea a 100 de panouri, timp de două luni, ne-ar costa 100 mii euro. Sunt bani uriaşi, care mai bine ar fi daţi unor copii orfani sau oamenilor nevoiaşi. Noi nici nu dispunem de asemenea surse financiare. Am pregătit foi volante, prin care ne prezentăm programul, un raport de activitate sub formă de ziar. În rest, mass-media este omniprezentă. Ce rost mai are să obosim oamenii cu imagini pe străzi?
- Totuşi, prin târg se vorbeşte că sunteţi finanţat de Plahotniuc…
- Mda… În lipsa unor argumente reale de a ne critica, se lansează zvonuri. Finanţarea PL este asigurată de colegii noştri, membri de partid şi de alţi oameni care ne susţin. Sunt oameni cu venituri mici, medii, dar în niciun caz nu e vorba de milionari sau miliardari. În acest sens, nu exclud că degrabă va fi atacată şi mama mea, întrucât ea lucrează la „Victoriabank”. Însă e angajată din 1993, când erau alţi acţionari majoritari, iar eu aveam doar 15 ani…
- Care credeţi că sunt cele mai importante reuşite ale dvs. în primul mandat, dar şi cele mai mari gafe?
- Prima realizare este că oraşul, după 20 de ani de criză, a devenit rentabil. Am achitat datoriile istorice de 700 mln. lei, moştenite de la comunişti. În premieră, din 2008, primăria nu mai acumulează datorii. Dacă până atunci, la fiecare sfârşit de an, soldul era de minus 100-200 mln. lei restanţe pentru servicii, noi am pus punct acestei situaţii. A doua reuşită este rezolvarea, după 42 de ani, a problemei mirosului neplăcut de la Staţia de epurare. Urmează reabilitarea şi reconstrucţia lacului Valea Morilor, care va deveni o zonă de agrement plăcută; procurarea celor 102 troleibuze noi; programul „Prima casă”. În doi ani, am instalat 100 locuri de joacă pentru copii, terenuri de sport şi de fitness. După 20 de ani de aşteptare, am inaugurat la Chişinău cea mai modernă secţie de medicină de urgenţă pentru copii din Moldova, cu cele mai noi utilaje. Am alocat circa 700 mln lei pentru dezvoltarea suburbiilor. Am schimbat apeductul din s. Bubuieci, care avea scurgeri de 36 de ani. La Văduleni, am construit un drum pentru copii, care de zece ani nu aveau pe unde să ajungă la şcoală. La Ghidighici, după 25 de ani de aşteptare, am construit un pod pe care circulă transportul public din întreaga localitate. De zece ani, în RM nu s-a ridicat nicio şcoală, însă noi am construit la Stăuceni o şcoală-grădiniţă, cu patru nivele, mansardă şi alte condiţii. Iar în Cruzeşti, unde de 351 de ani, poliţia, doctorul şi primarul activau în încăperi închiriate, am construit sedii pentru primărie, centrul medical şi postul de poliţie. Am oferit ajutoare pensionarilor şi invalizilor, compensaţii pentru căldură, de 40%, dar şi pentru transport. Am majorat salariile în sfera educaţiei cu 20%. Evident, ne-am fi dorit mai multe rezultate în ceea ce priveşte infrastructura, dar aici şi-a jucat rolul nefast blocajul din CMC în anii 2008-2009. Sperăm, pentru viitor, să reuşim să mişcăm lucrurile mai repede. În privinţa traficului şi a circulaţiei, trebuie să întreprindem măsuri zilnice. În privinţa drumurilor, trebuie să reparăm anual cel puţin 500.000 metri pătraţi. În privinţa infrastructurii subterane, să ajungem cât mai repede la nivelul de conectare totală la apeduct şi canalizare. În privinţa blocurilor locative, să continuăm reformarea gestionării acestora şi modernizarea prin mansardare, termoizolare, amenajarea curţilor cu locuri de joacă ş.a.m.d. Cât despre gafe, numai cine nu munceşte nu greşeşte, însă greşelile pot fi observate mai uşor de către cei care au văzut dintr-o parte activitatea mea. Este şi firesc ca omul să comită şi greşeli. Altfel nu se poate.
- Cine se face vinovat de deteriorarea străzii Alba-Iulia în scurt timp după reparaţie?
- Regret mult ceea ce s-a întâmplat cu această stradă. Pentru că ne-am dorit într-adevăr, din puţinul pe care-l avem, să reuşim reparaţia integrală a străzilor. Prima a fost Gheorghe Asachi, apoi străzi din suburbii, după care a venit rândul străzii Alba-Iulia. Au urmat Trandafirilor şi Kaczynski. Ancheta primăriei a stabilit clar că a fost vorba despre o greşeală a antreprenorilor, şi anume de insuficienţa bitumului în componenţa asfaltului. În consecinţă, responsabilii au fost pedepsiţi, iar întreprinderea a fost obligată să întreţină strada din bugetul propriu, pe parcursul a zece ani. Aceeaşi firmă a reparat şi str. Bucureşti, şi Ismail, şi Asachi, şi alte străzi, care sunt în regulă. Rămâne să clarificăm dacă pe str. Alba-Iulia a fost greşeală sau rea intenţie. Dar, poate că tot răul este spre bine. După cele întâmplate, toţi au o anumită frică de a repara străzile şi documentaţia de proiect este verificată şi răsverificată, trecută prin mai multe filtre, ca să avem rezultate calitative.
- În ce stare se află gunoiştea de la Ţânţăreni şi unde Chişinăul îşi va depozita deşeurile în continuare?
- Gunoiştea este închisă şi urmează să intre în procesul de conservare. Ulterior va fi acoperită şi, în câţiva ani, acolo va creşte vegetaţie. Între timp, am amenajat o gunoişte provizorie şi examinăm două variante. Fie că vom deschide una nouă în împrejurimile Chişinăului, fie că vom construi o uzină de ardere a deşeurilor solide. În 2005, a avut loc şi o licitaţie în privinţa construcţiei fabricii, câştigată de o firma italiană, care întârzie cu implementarea proiectului. După alegeri, vom decide cum să procedăm. Apropo de zvonurile că aici ar urma să fie aduse deşeuri din străinătate. Această stipulare din contract a fost introdusă de comunişti, însă, în 2009, noi am renegociat contractul şi am exclus acest punct.
- Dle Chirtoacă, de ce mai demiteţi funcţionarii de la primărie, dacă judecata oricum îi restabileşte în funcţii? Acest lucru i-ar putea încuraja şi pe alţii să încalce legea, ştiind că, oricum, instanţa îi va apăra…
- Există o problemă în acest sens, dar de fiecare dată şi fără pic de ezitare îi voi demite pe cei care încalcă legea. Dacă instanţa consideră de cuviinţă să-i restabilească, mă gândesc cum să procedez ca să nu fie prejudiciată activitatea primăriei. Soluţia optimă în acest sens ar fi o reorganizare a structurilor administraţiei publice locale, dar acest lucru nu s-a dorit până acum. Traversăm situaţii absurde, dar lupta va continua şi în această direcţie.
- Cum se explică faptul că, la nivel declarativ, primăria luptă contra demolării Centrului istoric al Chişinăului, dar în realitate acesta se distruge?
- E ca şi cum m-aţi întreba: de ce oamenii sar la bătaie sau chiar se omoară? Da, în privinţa demolărilor neautorizate, problema este că nimeni nu e pedepsit, deşi este o infracţiune, pentru care trebuie aplicată pedeapsa penală. Primul exemplu în acest sens l-a dat Voronin, care a demolat Conacul Teodosiu. Noi am dat de fiecare dată refuz celor care doreau să demoleze monumente de arhitectură de nivel local sau naţional, însă unii dintre aceştia şi-au permis oricum să distrugă clădirile. După cum spuneam, competenţele de a pedepsi nu sunt la primărie, ci la nivel de stat. Primăria poate doar să trimită o sesizare către Inspecţia de stat în construcţii a Ministerului Construcţiilor cu privire la o problemă. Iar din cauza relaţiilor nu tocmai corecte dintre unii judecători şi unii oameni de afaceri ajungem la situaţii neplăcute. Conform legii, cel care demolează trebuie să fie obligat să reconstruiască în forma iniţială imobilul respectiv. Mă bucur că problema asta a devenit din ce în ce mai prioritară pentru municipalitate, pentru societate, dar şi pentru presă. Şi sunt convins că vor reacţiona deja toţi la ceea ce înseamnă păstrarea şi reabilitarea Centrului istoric.
- Care sunt priorităţile dvs. pentru următorul mandat?
- Am cinci priorităţi mari şi câteva proiecte punctuale. Prima prioritate ţine de dezvoltarea economică durabilă a oraşului. Am creat 10 mii locuri de muncă în primii patru ani de activitate şi, în următorul mandat, preconizăm să creăm alte 10-20 de mii, pentru ca să nu se distrugă familiile şi să ajutăm tinerii să nu plece ţi ei peste hotare la muncă etc. Mai mult, din anul următor, la Chişinău, vor fi asamblate troleibuze. Doi, îmi propun modernizarea infrastructurii, ceea ce înseamnă creşterea gradului de conectare la apeduct şi canalizare până la 100% a locuitorilor municipiului în oraş şi suburbii. E vorba şi despre modernizarea reţelei rutiere, înnoirea transportului, iluminatul public pe bază de LED-uri, care va micşora substanţial consumul de electricitate. A treia prioritate vizează reabilitarea fondului locativ prin continuarea proiectelor de mansardare şi termoizolare. Dezvoltarea programului „ Prima casă”. A patra ţine de suburbii, în care locuiesc peste 100 mii de oameni şi pentru care planificăm să creştem alocaţiile până la un miliard de lei. A cincia prioritate ţine de sfera socială, educaţie şi sănătate. Aici vom menţine şi vom creşte, în funcţie de posibilităţi, subvenţiile la căldură şi cele pentru transport. Este vorba şi despre programele pentru copii, odihna de vară, programele de burse municipale, dotarea instituţiilor municipale etc. Aş adăuga şi reconstrucţia Centrului istoric, care trebuie păstrat şi transmis generaţiilor viitoare, în ciuda obstacolelor. Dintre proiecte punctuale aş menţiona finalizarea construcţiei bulevardului Mircea cel Bătrân, finalizarea reconstrucţiei nu numai a lacului, dar şi a parcului Valea Morilor, a albiei râului Bâc, a şoselei de centură, reconstrucţia Pieţei Centrale şi o serie de alte proiecte. Până acum ne-am descurcat singuri şi în condiţii complicate. Comuniştii ne-au redus investiţiile şi veniturile, apoi ne-au micşorat transferurile. Situaţia a continuat şi ulterior, pentru ca, în 2011, transferurile către primărie să fie reduse la zero. Noi, în acelaşi timp, subvenţionăm activitatea instituţiilor statului cu 1,3 mlrd. lei din bugetul nostru: achităm salariile educatorilor, profesorilor, întreţinem în general învăţământul şi poliţia. Dacă, din anul următor, veniturile vor creşte, conform angajamentelor deja asumate inclusiv de colegii din AIE, vom reuşi să ne descurcăm şi singuri. Dar sunt proiecte unde este nevoie şi de implicarea statului.
- Dacă se va întâmpla să pierdeţi alegerile, cu ce vă veţi ocupa?
- Nu se pune problema să nu reuşim în aceste alegeri. Trebuie să învingem şi vom învinge împreună cu toţi cei care îşi doresc o majoritate democratică în CMC, continuitatea democraţiei şi a reformelor în cadrul Primăriei. Şi acesta va fi un semnal în ceea ce priveşte sfârşitul comunismului şi a tot ce înseamnă ideologie comunistă la Chişinău şi în RM. Comuniştii mizează pe un singur lucru – pasivitatea electoratului Alianţei pentru Integrare Europeană. Să nu uităm că fiecare vot contează, să ne amintim de acel vot care în 2009 a răsturnat guvernarea comunistă şi a adus la putere AIE. Prin urmare, cu toţii să mergem la votare!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲