Dorin Chirtoacă: Cine va provoca anticipate va avea numai de pierdut
adăugat 26 august 2009, 08:20, la Interviu / Reportaj
Ati luat in calcul si eventuala schimbare la virful puterii atunci cind a luat decizia de a ramine la primarie?Dorin Chirtoacă: In niciun caz alegerea in sensul pastrarii functiei de primar general al municipiului Chisinau nu a fost facuta prin prisma preluarii sau nepreluarii guvernarii in Republica Moldova. Este vorba despre un angajament. Din momentul in care am candidat la functia de primar inca in anul 2005, dupa aceea in 2007, am spus foarte clar: in cazul in care vor fi alegeri parlamentare voi participa alaturi de ceilalti colegi din cadrul Partidului liberal pentru a prelua guvernarea la nivelul republicii, dar voi continua sa imi indeplinesc obligatiile fata de locuitorii municipiului Chisinau astfel incit sa fiu corect in fata domniilor lor. De accea, indiferent daca ne asteapta o situatie mai grea sau mai usoara in viitorul apropiat, pozitia mea ramine neschimbata. Este corect sa muncesc in functia de primar general si din aceasta pozitie sa contribui la maxim posibil pentru ca lucrurile sa se aranjeze, sa se realizeze si la nivelul guvernarii centrale.
Locuitorul Chisinaului niciodata nu o sa fie multumit de rezultate, oricind o sa aiba ce sa va reproseze – undeva o sa lipseasca un bec, nu o sa fie suficiente tomberoane. Dupa doua bilanturi pe care le-ati facut in fata alegatorilor in gradina publica oricum continua criticile. Dumneavoastra spuneti ca ceva s-a facut, ceva consistent, iar alegatorii dumneavoastra, nu toti, dar unii spun ca oricum nu s-a facut suficient.
Dorin Chirtoacă: Este firesc sa fie critica din partea cetatenilor, din partea locuitorilor municipiului Chisinau. As spune ca o societate, o comunitate care nu critica este o comunitate care nu urmareste indeapropae activitatea primariei si este periculos chiar pentru primarie sa nu aiba cetateni care sa ii critice activitatea pentru ca ar exista riscul blazarii si atingerii unui grad de autosuficienta. Sint de acord ca din rezultatele prezentate de mine in cadrul celor doua rapoarte anuale nu atit de mult s-a discutat in cadrul unor dezbateri televizate – pentru ca sint foarte putine sau aproape inexistente. Poate in cadrul altor modalitati de comunicare cu cetatenii sa fi fost dezbatute aceste lucruri. Astfel incit ei sa poata sa vada, prin comparatie, ce s-a facut fata de ceea ce asteapta ei sa se rezolve.
Intotdeauna atunci cind rezolvi o serie de probleme, automat isi fac loc, urca mai sus pe agenda alte probleme, care neaparat trebuiesc rezolvate. Si asta nu face altceva decit sa mobilizeze si societatea, si administratia in sensul solutionarii acestor probleme. Cu mina pe inima pot sa spun ca in acesti doi ani de zile s-au facut lucruri relevante chiar in conditii foarte complicate, in care bugetul Chisinaului a fost redus la jumatate. Si daca nu am fi rezolvat in acesti doi ani de zile lucruri care poate nu au impact imediat si foarte vizibil, atunci peste citva ani ar fi fost mult mai greu. Daca vorbim cel putin despre compensatiile la agentul termic. Este o reforma care a salvat municipiul Chisinau de intrare in colaps. Sau daca este sa vorbim despre gestiunea banului public care este cu totul alta fata de ceea ce a fost pina in anul 2007, gestiunea fiind intr-o modalitate mult mai transparenta, dar si deschiderea primariei catre investitii. Toate aceste lucruri vor avea efect pe termen lung. Poate au fost obisnuiti cetatenii cu proiecte, la un an-doi de zile, foarte vizibile, cum ar fi un bulevard sau o alta realizare de proportii. Dar trebuie sa constientizam cu totii ca din viata noastra fac parte toate aspectele si nu intotdeauna cele care se vad sint cele mai bune. Trebuie sa nu ne uitam de unde acumulam imagine, dar sa ne uitam acolo unde acumulat corectitudine si perspectiva.
Ati avut in preajma, deasupra sau alături un consiliu municipal neomogen care nu v-a creat o atmosfera confortabila. Deci ati fi un om indicat sa spuneti cum ar fi sa se iasa din impas la Parlament.
Dorin Chirtoacă: Ceea ce s-a intimplat in consiliul municipal a aratat ca atunci cind ai o pozitie corecta, cind nu joci dublu, cind obiectivele pe care le ai sint cu adevarat prioritare si necesare pentru comunitate, mai devreme sau mai tirziu acei care uneltesc impotriva ta sint nevoiti sa dea inapoi. Sau daca nu dau inapoi sint sanctionati de catre cetateni. Rezultatele alegerilor parlamentare, in municipiul Chisinau cel putin, au confirmat ca am avut o abordare corecta. Pentru ca cel putin au fost confirmate rezultatele alegerilor din anul 2007 – 60 la 40 in favoarea democratilor.
Si atunci credeti ca asemenea tactica trebuie sa adopte si fractiunile parlamentare ?
Dorin Chirtoacă: Este nevoie poate de cit mai multa discutie, cit mai multa negociere pentru a vedea ce vor comunistii.
Dar ei nu vin la dialog si atunci cum e de discutat cu ei ? Ce-i de facut ?
Dorin Chirtoacă: Incercam. Vorba populara spune « il dai afara pe usa, iar el intra pe fereastra ». La fel si noi. Nu este rau sa mai fie propusa si o alta discutie, sau prin intermediar. Urmeaza sa se discute la nivelul celor patru lideri si presupun ca vor fi propuse diverse formule de negociere si discutie.
Credeti ca se pot evita alegerile anticipate ?
Dorin Chirtoacă: In opinia mea, trebuie depuse toate eforturile. Din considerentul ca de jumatate de an Republica Moldova este intr-o stare de incertitudine. Inca o runda de alegeri ar insemna inca o jumatate de an de incertitudine. Or asta ar insemna prea mult pentru un stat aflat in criza. Si la urma urmei, vointa cetatenilor a fost respectata si anume aceea de a avea democratie si nu comunism. Prin urmare cine va provoca alegeri anticipate va avea numai de pierdut.
Un interviu realizat de Europa Liberă cu primarul Dorin Chirtoacă
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲