Dosarul cetăţeniei duble din nou la CEDO
adăugat 15 septembrie 2009, 23:54, la Eveniment
Astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului va examina în Marea Cameră dosarul A. Tănase vs. Moldova prin care se contestă legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să ocupe funcţii publice şi eligibile. Amintim că, la 18 noiembrie 2008, CEDO i-a dat dreptate prim-vicepreşedintelui PLDM şi a cerut, în premieră, guvernului comunist să abroge sau să modifice norma legală pe care o consideră „discriminatorie”.La 17 februarie 2009, Guvernul RM a solicitat Marii Camere a Curţii de la Strasbourg să reexamineze hotărârea anterioară. Cel mai probabil până la sfârşitul anului, Marea Cameră va adopta o decizie definitivă pe acest caz.
Încă în fază de proiect în parlament, Legea 273-XVI-a care impunea restricţii deţinătorilor dublei cetăţenii a generat discuţii contradictorii, iar mai mulţi deputaţi au spus că este una discriminatorie şi contravine Convenţiei europene cu privire la cetăţenie, pe care RM a ratificat-o în 2000. Potrivit lui Tănase, acţiunea guvernului comunist urmăreşte scopul de a bloca accesul în parlament a politicienilor de opoziţie incomozi. La aceste acuzaţii, Nicolae Eşanu, viceministrul Justiţiei, a recunoscut că iniţiativa guvernului are ca scop reducerea numărului de cetăţeni care vor să obţină cetăţenia română, fapt care, în opinia sa, înseamnă protejarea securităţii şi statalităţii RM.
Legea 273 a fost adoptată de parlament la 7 decembrie 2007 şi promulgată de preşedintele Voronin la 29 aprilie 2008. La 27 decembrie 2007, Dorin Chirtoacă, primarul general al capitalei, tot el şi vicepreşedinte PL, şi avocatul Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM, care declarase anterior că deţin şi cetăţenie română şi că intenţionează să candideze la funcţia de deputat, au depus o cerere la CEDO, contestând încălcarea dreptului de a alege şi de a fi ales. De asemenea, ei s-au plâns de faptul că, fiind locuitori ai malului drept al Nistrului, sunt discriminaţi în raport cu locuitorii din Transnistria, pentru care legea în cauză nu este aplicabilă. „Curtea a reacţionat prompt, pe motiv că această lege ar fi un pericol iminent pentru fragila democraţie din RM. La numai o lună de la intrarea în vigoare a legii, CEDO a cerut explicaţii guvernului”, a spus Janeta Hanganu, avocata reclamanţilor. În final, CEDO le-a dat câştig de cauză, iar la 18 noiembrie 2008 a făcut publică hotărârea în cauza Tănase şi Chirtoacă versus RM.
Conform cercetărilor CEDO, R. Moldova este unica ţară din cadrul Consiliului Europei care, deşi permite multipla cetăţenie, interzice persoanelor ce o deţin să fie eligibile pentru funcţii publice, inclusiv pentru funcţia de deputat în parlament. Guvernul a argumentat că legea e necesară pentru a asigura securitatea statului şi loialitatea deputaţilor din parlament faţă de statul RM. „CEDO a atenţionat RM că într-o societate democratică loialitatea faţă de stat nu înseamnă neapărat loialitatea faţă de o anumită guvernare”, a mai spus Hanganu.
Solicitat de TIMPUL să spună pe cine va reprezenta astăzi la Strasbourg, de vreme ce guvernul vechi a plecat, iar cel nou nu s-a instaurat, Vladimir Grosu, agentul guvernamental la Strasbourg, a menţionat că îşi pune şi el aceleaşi întrebări şi că vom vedea astăzi.
Ce cred partidele din cadrul AIE despre acest dosar?
Alexadru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM
PLDM s-a opus constant promovării acestei legi, deoarece prin ea se impun restricţii disproporţionate pentru ocuparea funcţiilor publice. Noi am avut mai multe luări de atitudine publice critice faţă de restricţiile impuse, iar preşedintele partidului Vlad Filat a contestat această lege la Curtea Constituţională.
Corina Fusu, vicepreşedinte PL
Marea Cameră ar trebui să menţină decizia CEDO. Va fi încă o notă proastă dată partidului care a condus opt ani de zile şi care a încălcat constant drepturile omului; n-a ţinut cont de mai multe decizii CEDO, iar RM a devenit campioană în pierderea dosarelor. Aş vrea să cred că Înalta Curte se va pronunţa pentru apărarea drepturilor omului din RM.
Aurel Băieşu, vicepreşedintele Comisiei juridice din parlament, PD
Marea Cameră sau confirmă sau abrogă decizia instanţei de fond. În acest caz cred că o va lăsa în vigoare. Sigur că va fi încă o notă proastă dată guvernării comuniste care a plecat, dar mai ales Curţii Constituţionale care a examinat recent acest caz, şi, nu în ultimul rând, întregului sistem juridic de la noi.
Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte AMN, şeful fracţiunii parlamentare AMN
Cred că Marea Cameră va da dreptate lui Tănase şi Chirtoacă fiindcă în practica internaţională nimeni nu încalcă dreptul cetăţeanului cu dublă cetăţenie de a accede într-un anume post. Decizia de azi va fi încă o dovadă că tot ce a fost în cei opt ani de zile a fost îndreptat împotriva cetăţeanului, mai ales împotriva celor care au şi cetăţenie română. Au vrut să stopeze şirul celor care doresc să-şi redobândească cetăţenia română dar uite că cetăţenii noştri gândesc altfel.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲