Două milioane de euro care ar putea schimba faţa vechii Cetăţi de la Soroca
adăugat 11 aprilie 2011, 10:53, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Pe parcursul ultimilor ani foarte des s-a vehiculat ideea restaurării Cetăţii şi amenajării teritoriul din preajma „cărţii de vizită” a oraşului Soroca, dar tot atât de des toate propunerile şi promisiunile rămâneau la nivelul bunelor intenţii. De data aceasta însă s-a mers, se pare, departe de tot şi există posibilităţi reale de a realiza visul. Chiar se zvoneşte că în aceste scopuri vor fi alocaţi circa 2.000.000 de euro… Despre aceasta şi despre ce prevede proiectul în cauză vorbim cu „pârcălabul” Cetăţii Soroca, Nicolae Bulat.
- Domnule Bulat, despre ce proiect este vorba, cine este autorul lui şi, cel mai important, cine este finanţatorul?
- Prin scrisoarea cu nr. 5203/66 din 4 martie 2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului din România, Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră din Suceava au informat Consiliul raional Soroca (preşedinte Mircea Martâniuc) despre selectarea provizorie a proiectului propus de Muzeul de Istorie şi Etnografie Soroca, care prevede realizarea, în parteneriat cu Primăria Soroca (primar Victor Său), a mai multor activităţi majore, inclusiv şi restaurarea parţială a Cetăţii Soroca. De altfel, epopeea acestui Proiect a început vreo patru ani în urmă, când Muzeul Soroca a propus ambasadei SUA, pentru evaluare, un proiect de conservare a Cetăţii Soroca. Ambasada a acceptat propunerile noastre şi a alocat 30.000 dolari pentru implementarea proiectului, dar… specialiştii de la Ministerul Culturii (condus pe atunci de Artur Cozma) ne-au recomandat că mai bine ar fi să propunem un Proiect de restaurare a Cetăţii. Pentru a nu refuza ajutorul ambasadei SUA, am acceptat acest lucru. Ba mai mult, arhitectul Sergiu Cârjă, născut la Soroca, a acceptat să lucreze asupra Proiectului de restaurare parţială a Cetăţii, dar cei de la minister iarăşi au refuzat Proiectul propus de Sergiu Cârjă, Tamara Nesterov şi Nicolae Bulat.
- Care au fost argumentele celor de la minister?
- Motivaţia a fost următoarea: trebuia de prezentat restaurarea integră, şi nu parţială a Cetăţii Soroca.
- Ce a urmat?
- Odată cu apariţia Proiectelor din cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, Muzeul Soroca a venit cu iniţiativa de a propune pentru evaluare un nou Proiect, dar care să aibă la bază proiectul despre care am vorbit mai sus. În cadrul elaborării noului Proiect Consiliul raional Soroca şi-a asumat rolul de aplicant, or Muzeul din Soroca se află în subordonarea Secţiei cultură a CR Soroca. Primăria Soroca la fel a venit cu propuneri, iar parteneri externi ne-au fost Cetatea Suceava şi Cetatea Hotin.
- Sunt convins că pe cititorii noştri îi interesează câţi bani vor fi alocaţi şi ce prevede concret acest proiect?
- Voi răspunde succint: restaurarea parţială a Cetăţii, amenajarea parcului din preajmă; înlocuirea asfaltului cu caldarâm; construcţia a două case vechi medievale ce vor reda un aspect istoric spaţiului de lângă Cetate; amplasarea câtorva buticuri din lemn, pentru vânzătorii de suvenire; reparaţia drumului de la Podul lui Bechir până la Cetate şi, nu în ultimul rând, construcţia unui WC modern. Fără îndoială, pentru înfăptuirea acestor lucrări sperăm şi la sprijinul şi ajutorul sorocenilor.
- Când vor demara lucrările?
- Actualmente Autoritatea Contractantă ne-a solicitat mai multe documente justificatoare, care dovedesc eligibilitatea aplicantului şi a partenerilor. După semnarea documentelor respective vor demara lucrările. Sper ca acest eveniment să aibă loc cât mai degrabă. Garantul nostru este, dacă doriţi, actuala guvernare.
- Vă mulţumesc pentru interviu, baftă şi Doamne ajută.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲