Dovezile care reclamă dorul de libertate
adăugat 20 iunie 2008, 18:19, la Opinii / Editoriale
Ne întrebăm cât de importantă este libertatea pentru un om de creaÈ›ie, pentru un om de acÈ›iune, pentru un om de valoare? Dar cât de importantă este libertatea pentru o femeie, care îÈ™i cultivă niÈ™te aripi în viaÈ›ă? Despre acest lucru ne vorbeÈ™te în cartea sa "Dor de libertate" Ala Mîndîcanu.Actualmente, Ala Mîndîcanu este decanul facultăÈ›ii de jurnalism È™i comunicare publică de la Universitatea Liberă InternaÈ›ională din Moldova(ULIM), doctor în È™tiinÈ›e economice, jurnalist, politolog, expert ONU în probleme de gen. Ea s-a aflat, alături de mulÈ›i alÈ›i intelectuali, la temelia MiÈ™cării de eliberarea naÈ›ională.
Născută într-o familie de intelectuali, Ala Mîndîcanu s-a implicat activ la promovarea unor valori naÈ›ionale È™i democratice.
Am cunoscut-o în perioada anilor 90, când alături de regretata scriitoare Lidia Istrati cultivau în sânul basarabenilor( în special al femeilor ) niÈ™te idealuri naÈ›ionale È™i democratice. Mai târziu, după Leonida Lari È™i Lidia Istrati a dus teagul emancipării femeilor creÈ™tin-democrate din Basarabia mai departe.
A educat calitatea de lider în bătăliile politice, în atitudini civice È™i în instituÈ›ii de învăÈ›ământ.
De fapt, toÈ›i ne îndreptăm grăbiÈ›i spre ceva- fie că suntem oprimaÈ›i sau simulăm oprimarea- È™i toÈ›i ne dorim să cunoaÈ™tem gustul libertăÈ›ii. Ne dorim să realizăm lucruri frumoase È™i să fim călătorii unui destin nealterat. Doar în faÈ›a timpului libertatea încetează, ca, de altfel, È™i în faÈ›a singurătăÈ›ii.
Nu poÈ›i să alegi între tinereÈ›e È™i bătrâneÈ›e, între moarte È™i eternitate fără a nu apela la libertatea de-a opta, la libertatea de-a cunoaÈ™te, la libertatea de-a te exprima. Despre acestea ne învaÈ›ă cu multă atenÈ›ie profesorul Ala Mîndîcanu: ne deschide ochii, ne altoieÈ™te dragostea faÈ›ă de familie, valori umane È™i popor. Ne propune să ieÈ™im de sub presiunea sindromului victimei.
Cum pentru Galilei a existat rugul ca formă a asumării libertăÈ›ii, aÈ™a È™i pentru unii din intelectualii noÈ™tri există visul de-a ne reda setea de libertatea.
Sunt oameni capabili să facă să strălucească în suferinÈ›ă un înÈ›eles.Iar în sentimente se naÈ™te un dor de libertate, inclusiv pentru proprii tăi semeni sau popor. Iar acest dor nu poate fi înjunghiat sau ars ca un simplu om...
Dacă există curaj să-È›i cauÈ›i singur libertatea, trebuie să ciopleÈ™ti acea stâncă în interiorul căreia ai putea descopei ceea ce cauÈ›i.
Este suficient să rosteÈ™ti numele libertăÈ›ii È™i să descoperi un dor de libertate...
Ala Mîndîcanu ni-l redă... prin cartea sa.
P. S. Lansarea cărÈ›ii "Dor de libertate" va avea loc la 24 iulie 2008 în Sala Polivalentă a ULIM.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲