Dragos Galbur: Odata si odata Rusia trebuie sa inteleaga ca Basarabia e ROMANIA!
adăugat 25 august 2011, 12:51, 15:51 la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Cornel Postolachi
Dragos Galbur s-a nascut in regiunea Balti din Basarabia si desi a fost mereu marginalizat pentru romanismul sau asta nu l-a impiedicat sa isi dedice viata unei cauze nobile – Unirea Basarabiei cu Romania. Editor basarabia.net si cantaret, Dragos s-a remarcat la Scoala de Vara de la Sulina prin calitatile sale oratorice si puterea de convingere…Dar sa-l cunoastem impreuna…
Reporter: Te-am remarcat in cadrul dezbaterilor din cadrul Scolii de Vara Romania 2020 de la Sulina si vreau sa imi spui de unde ai atata forta si energie sa vorbesti, sa simti, sa traiesti romaneste cand stiu ca zona Balti unde te-ai nascut nu e o zona propice romanismului?
Dragos: În primul rând un cordial salut tuturor românilor din Țara Mamă, cât și de după granițele ei. Mă întrebi de energie și forță, păi ar fi trist dacă la ai mei 23 de ani nu le-aș avea, nu m-aș mai fi numit tânăr, logic. Eu m-am născut și am crescut în municipiul Bălți, un adevărat bârlog al rușilor și antiromânilor. Am avut, însă, marele noroc de a-mi face studiile în Liceul teoretic Mihai Eminescu, unde pe atunci se concentrase marea parte a profesorilor care au fost activiști pe timpul mișcării de renaștere națională a Basarabiei. A contat mult pentru mine educația pe care am dobândit-o acolo. Cred că mai mult m-am creat ca un român înflăcărat, ca răspuns la injuriile și batjocurile etnice aduse persoanei mele de către ruși. Poate aș părea un xenofob, dar nu-mi pasă, sincer, la câte am tras din cauza etniei mele românești în copilărie, chiar nu mă interesează cum sunt catalogat de către răuvoitorii românismului, eu mereu am afișat în public că sunt român, fără frică, fără ezitare. Eu chiar mă simt împlinit pentru că vizitând școala de vară din Sulina am avut curajul, puterea și plăcerea să-i molipsesc și pe alți tineri cu românismul meu, un pic agresiv, dar totuși românism, chiar mă mândresc nespus pentru că am observat și rezultatul.
Dragos: Părerea mea este că noi, românii basarabeni am avut nenorocul să fim amplasați geo-politic între 2 dintre marele puteri ale lumii, Uniunea Europeană și Rusia, care credeți-mă, n-au ochi unii pentru ceilalți. Din astă cauză Republica Moldova de astăzi va fi ca o zonă de conflict, o zonă de maximă tensiune, dacă mai luăm în considerație aspirațiile pro-europene ale populației și totodată nesoluționarea conflictului transnistrean. Ca urmare, poate răspunsul meu va părea evaziv sau visător pentru unii, însă eu totuși răspund: Eu, viitorul Basarabiei în general nu-l văd, nu-l concep, decât în componența României, aici am în vedere reîntregirea adevăratei Românii.
Dragos: Acest site l-am creat imediat după evenimentele din aprilie 2009 din Chișinău, ca o reacție de răspuns la guvernarea antiromânească, deschisă, și anti omenească chiar, a Partidului Comuniștilor. Pe parcurs site-ul a evoluat având un număr constant de cititori fideli, anume în jur de 1200-1500 vizualizări pe zi. Nu alerg după cifre, însă mă gândesc că dacă mesajul că ”noi suntem români” ajunge măcar la 1 dintre cei care îmi citesc site-ul, deja e bine, deja nu am trăit ziua în zadar. Rubrica ceea cu întrebări de pe site este un fel de F.A.Q, (frequently asked questions), sunt niște întrebări pe care le aud zilnic și la care m-am săturat să tot dau răspuns. Dacă cineva are dubii asupra faptului ce limbă avem și cine suntem, îl invit chiar să citească răspunsurile.
Dragos: Pare incredibil astăzi, dar Mircea Snegur a trimis ulterior la Bucuresti doi emisari speciali, care să-i propună lui Ion Iliescu realizarea unirii. Ambasadorul Aurel Preda spunea că s-a întâlnit in octombrie, în Parcul Bordei din Bucuresti, cu Vasile Nedelciuc, președintele Comisiei de politică externă din Parlamentul de la Chișinău. La aproximativ 50 de metri veghea atent Anatol Plugaru, șeful Serviciului de Informatii si Securitate al republicii. Nedelciuc i-a transmis lui Aurel Preda propunerea lui Mircea Snegur de a-i asigura o functie de vicepresedinte al României in schimbul reunificării. Mai precis, parlamentarii, pe care Ion Iliescu ii domina foarte usor, sa introduca in textul noii Constitutii o prevedere privind mentionarea functiei de vicepresedinte al Romaniei pentru presedintele Republicii Moldova, oricare ar fi fost acela, iar unirea se facea.Aurel Preda a transmis oficial informatia printr-un raport supervizat de Ministerul Afacerilor Externe catre presedintele Ion Iliescu. Nici o reactie de la Cotroceni. Vasile Nedelciuc si Anatol Plugaru au revenit in acelasi loc peste o luna, insistand pentru obtinerea unui raspuns. „Uite, noi credem ca am exagerat. Renuntam la postul de vicepresedinte al Romaniei, dar solicitam un post de senator de drept pentru presedintele Snegur“, a spus Vasile Nedelciuc. Conform uzantelor, Aurel Preda redacteaza un nou raport catre Ion Iliescu. Nici un raspuns.
Concluziile vă aparțin.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲