E greşit să te ocupi doar de aspectele negative ale fenomenului migraţional
adăugat 18 februarie 2009, 13:10, la Interviu / Reportaj
Interviu realizat cu Franco Pittau şi Ginevra Demaio, coordonatori ai volumului "Osservatorio Romano sulle Migrazioni" (Observatorul Roman cu privire la Migraţiune), publicat de Centrul de Studii IDOS din Italia. În premieră, raportul din anul curent include un capitol dedicat cetăţenilor moldoveni care se află în Italia, realizat în colaborare cu un jurnalist de la ziarul FLUX, Ecaterina Deleu.- Ce reprezintă raportul "Observatorul Roman cu privire la Migraţiune"? Unde va fi distribuit?
- E un raport anual privind situaţia imigraţională din Provincia Romei, volum în care Caritas Diocezana din Roma descrie prezenţa imigranţilor din regiune. Obiectivul este de a-i cunoaşte mai bine pe imigranţi şi, în special, de a oferi un instrument util pentru operatorii sociali care activează în domeniul imigraţiei şi pentru politicienii care trebuie să ia decizii pentru administrarea teritoriului. Raportul utilizează datele statistice pentru descrierea imigraţiei în cele 121 de primării ale Provinciei Romei, pe piaţa de muncă (nu doar munca subordonată, dar şi activităţile de antreprenoriat). Alături de datele statistice, raportul prezintă în fiece an studii şi aprofundări asupra unor comunităţi de imigranţi, despre locurile de întâlnire şi de rugăciune a lor, asupra unor probleme ce ţin de formarea profesională, şcoală, accesul la tutela sanitară etc. Obiectivul Caritas este de a sensibiliza cetăţenii, operatorii sociali, politicienii. Din acest motiv, raportul este prezentat şi distribuit în şcoli, biblioteci şi structuri publice.
- Care sunt noutăţile ediţiei curente? Ce ne puteţi spune despre situaţia comunităţii imigranţilor moldoveni - cum s-a schimbat în ultimii ani?
Cetăţenii moldoveni - cei mai defavorizaţi în obţinerea vizei
- Noutăţile sunt diferite. În primul rând, creşterea numerică a celei de a doua generaţii de imigranţi, adică a copiilor născuţi în Italia din părinţi imigranţi. Aceştia păstrează, conform legilor italiene, cetăţenia ţării de origine a părinţilor. Un alt capitol a fost dedicat cetăţenilor moldoveni care trăiesc la Roma. Ei rezultă a fi printre cei mai defavorizaţi în obţinerea vizei, neavând până nu demult, la Chişinău, o ambasadă italiană. Potrivit arhivelor ISTAT (Institutul de Statistică al Italiei), în Provincia Roma se află legal peste 5.913 moldoveni, iar în Provincia Lazio 7.245 (în Italia numărul lor depăşeşte 68.591). Deşi se află pe locul XI după numărul de străini în această regiune, în primării ca Pomezia şi Monterotondo sunt pe locul IV. Peste 3.816 moldoveni au un loc stabil de muncă în regiune, 53 la sută fiind femei (2.026). Dintre moldoveni, 69,7 la sută muncesc în domeniul serviciilor şi 27,4 la sută - în industrie. Camera de Comerţ a înregistrat 134 de cetăţeni moldoveni (82,1 la sută bărbaţi) care şi-au deschis propriile afaceri în Roma. În universităţile din Roma studiază 76 de studenţi basarabeni, iar 1.302 elevi - în şcolile din Provincie.
Condiţiile imigranţilor moldoveni la Roma
Pentru a cunoaşte punctul de vedere al imigranţilor moldoveni, am publicat un sondaj cu genericul "Condiţiile imigranţilor moldoveni la Roma", cu mărturiile a 30 de imigranţi moldoveni - mediatori culturali, preoţi, membri ai asociaţiilor etc. Dintre ei, 70 la sută au studii superioare, iar 30 la sută - studii medii şi profesionale. Doar 30-35 la sută dintre ei au un loc de muncă ce ar corespunde pregătirii lor profesionale. Cele mai grave probleme semnalate de ei au fost dificultăţile de a obţine vize europene, permis de şedere, recunoaşterea diplomei de studii etc. Toţi respondenţii consideră importantă conservarea limbii materne. Au prieteni şi cunoscuţi printre italieni, dar nu lipsesc şi cazuri de discriminare, în special la locul de muncă, unde nu este respectat întotdeauna contractul de muncă.
- În contextul politic actual din Italia, de contrastare a imigraţiei clandestine, de ce credeţi că e important să se revină la tema comunităţilor de cetăţeni străini? Ce proiecte mai aveţi pentru 2009?
- Unii consideră că fluxul imigranţilor ilegali poate fi contrastat eficient doar cu norme foarte riguroase, pe care le putem numi "politică de fier". Redactorii de la Caritas/Migrantes, care deja de 18 ani elaborează şi publică un raport anual cu privire la migraţie, au dezvoltat o altă orientare. Nu este vorba de neglijarea respectului faţă de legi: aceeaşi rigoare prevăzută pentru infractorii italieni trebuie aplicată asupra imigranţilor criminali. Este greşit să te ocupi doar de aspecte deviante (cum ar fi fenomenul infracţional) ale fenomenului migraţional, uitând cu desăvârşire cealaltă parte a migraţiei.
Nu trebuie să ne limităm la discursuri teoretice
Trebuie să fim conştienţi de ceea ce ne rezervă viitorul, care va fi marcat de o creştere a prezenţei imigranţilor. Trebuie să fie atribuite resurse mai mari pentru politicile de imigraţie, unde există practici birocratice lungi, puţine fonduri pentru a rezolva problemele specifice etc. În 2009, politicile de integrare socială a imigranţilor, la nivel naţional, au fost acoperite cu 5 milioane de euro, pentru o populaţie de 4 milioane de imigranţi care se află legal în Italia, ceea ce înseamnă foarte puţin.
Proiectele noastre pentru 2009 constau în amplificarea iniţiativelor de sensibilizare şi de formare, care sunt, în medie, 200-300 pe an. Imigranţii trebuie să fie consideraţi, în baza datelor statistice interpretate corect, o dimensiune a societăţii de care trebuie să se ocupe, cu deschiderea necesară, toate segmentele politice. În convingerea că, dacă azi lucrăm bine, mâine Italia va avea un viitor paşnic şi de progres.
- Vă mulţumim pentru interviu.
bine inteles pt ca ii exploateaza la maximum ca pe niste robi si sterg babaele la cur,locuesc cate 7-10 intrun apartament,
muncesc pt 5-6 € la ora pr ca n-au incotro si sunt buccurosi s-ai hraneasca pe cei ramasi in moldova.Zicea unul , ca ferecirea unora e nenorocirea altora.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲