Editorialisti de la Chisinău avertizeaza: „ Dupa alegeri, PCRM ar putea sa provoace tulburări violente pe strazile capitalei"
adăugat 18 noiembrie 2010, 10:04, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan
Editorialişti de la Chişinău presupun că după alegeri, dacă va suferi eşec, PCRM ar putea să provoace tulburări violente pe străzile capitalei. Supoziţia pare a fi alimentată de informaţiile din presa apropiată comuniştilor.
Aceasta din urmă, încearcă să acrediteze tot mai mult ideea că partidele din AIE, nu ar fi sigure de victorie şi că ar pregăti o destabilizare de proporţii a situaţiei politice după alegeri. Informaţiile din presa comunistă nu sunt publicate întâmplător, cred unii editorialişti de la Chişinău, care încearcă să tragă un semnal de alarmă pentru a preveni partidele AIE despre o eventuală destabilizare a situaţiei politice provocată de comunişti. Vitalie Enache vine cu amănunte:
Portalul Hotnews publică un articol în care presupune că PCRM ar putea destabiliza situația economică și socială în ajunul alegerilor, pentru a compromite partidele din alianța de guvernare. Portalul citează în acest sens surse din mediul de afaceri, care sub acoperirea anonimatului au declarat că anumite structuri economice, controlate de liderul comunist Vladimir Voronin, ar fi primit indicații să opereze speculații pe piața valutară pentru a destabiliza leul moldovenesc. Potrivit aceleeaşi surse, se pregăteşte a fi creată și o situație de deficit al unor produse alimentare de primă necesitate, astfel încât să dispară din magazine sau să fie efectuate scumpiri.
Constantin Tănase de la ziarul „Timpul" aminteşte la rândul său, de un articol al săptămânalului comunist „Puls", care scrie că „există anumite semne care indică direct asupra faptului că liberal-democraţii, nefiind siguri de victoria lor în alegeri, se pregătesc să repete evenimentele din 7 aprilie 2009". Constantin Tănase califică această concluzie în „Timpul" drept „provocare kaghebistă, cu bătaie lungă, care nu poate fi lăsată fără atenţie." Tănase deduce de aici că dacă pierde alegerile, PCRM ar putea organiza tulburări şi dezordini în masă, pe care să le pună apoi pe seama Alianţei, cum ar fi procedat şi anul trecut.
Insinuările din presa comunistă nu sunt întâmplătoare nici în opinia comentatorului Petru Bogatu, care explică într-un editorial la VB că mijloacele de propagandă ale PCRM acţionează la comanda partidului.
Petru Bogatu
„Ele sunt coordinate riguros de staff-ul PCRM şi execută cu stricteţe ordinele ce vin de sus. Dau de bănuit şi zvârcolirile caudate ale suporterilor PCRM de la Moscova. Marţi, în Duma de Stat, a luat cuvântul Kulikov, deputatul Partidului Comunist din Federaţia Rusă, care, într-un stil kaghebist, a încercat să incite spiritele, inducând idea că evoluţiile politice din Republica Moldova ar degrada periculos.
Concomitent, de parcă ar pune sare pe rană, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat la începutul săptămânii curente că fără trupele ruse, la Nistru ar izbucni iar, chipurile un nou conflict militar. Să nu uităm, de asemenea, că acum câteva luni prim-ministrul Rusiei ne ameninţa cu spectrul Kârhâzstanului. Or, fostul «podpolkovnic KGB» nu aruncă vorbe-n vânt. N-a vorbit el degeaba. Nu-I exclus ca Putin să ne pregătească un Kârgâystan sângeros pe 30 noiembrie sau într-o altă zi de după alegerile parlamentare. Este limpede că Moscova nu se va împăca uşor cu o victorie a forţelor democratice şi prooccidentale . Şi cum influenţa PCRM scade dramatic, ruşii urzesc ceva. Să fim vigilenţi."
Am încercat să aflăm dăcă partidele din AIE acordă atenţie atât informaţiilor din presa comunistă, cât şi avertismentelor venite pe de altă parte de la unii editorialişti de la Chişinău. Alexandru Tănase. Prim-vicepreşedintele PLDM
Alexandru Tanase
„PCRM este capabil de orice acţiuni pentru a se menţine la putere şi sigur că noi suntem gata şi de o eventuală provocare din partea lor. Dar vreau să fac public un lucru că societatea este alta, oamenii s-au schimbat, am avut parte de un an de libertate şi orice încercare de a destabiliza situaţia, de a pune în aplicare careva scenarii, ce ar perturba atât liniştea publică, cât şi ordinea constituţională, vor fi blocate fără nici un fel de menajamente."
Preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov consideră că informaţiile privind o eventuală pregătire pentru destabilizarea situaţiei politice după alegeri, trebuie să le prezinte în primul rând organele abilitate de stat, pe lângă ceea ce scrie presa apropiată PCRM.
Dumitru Diacov
„Este un truc electoral, o metodă de atrage atenţia, de a isteriza populaţia. Divizarea populaţiei la noi este o metodă de a acumula mandate, o practică mai veche, care sper că de data aceasta nu o să meargă. Noi avem servicii, avem instituţii, care trebuie să se ocupe de chestia asta. Pentru că aici deja nu e vorba de concurenţă electorală, acestea sunt probleme legate de securitatea statului, de liniştea publică s.a.m.d. Ar fi bine să vină din acest sector careva informaţii. Partidele sigur că vor isteriza şi mai departe până săptămâna viitoare."
Şi unul din liderii PL, Valeriu Munteanu spune că formaţiunea pe care o reprezintă acordă mai puţină atenţie unor speculaţii din presă fără un suport veridic în ce priveşte pregătirea unor dezordini în masă, care ar putea fi provocate de PCRM.
Valeriu Munteanu
„Eu cred că despre asemenea zvonuri trebuie să se preocupe în special organele respective ale statului, trebuie să avem suficientă informaţie vis-s-vis de activitatea unor asemenea elemente în societatea RM. Noi suntem concentraţi pe campania electorală."
Tot asupra campaniei electorale trebuie să-şi focuseze atenţia partidele AIE, consideră liderul AMN, Serafim Urechean
Serafim Urechean
„Este o provocare. Trebuie să demonstrăm calmitate, trebuie să demonstrăm încredere în ziua de mâine, în viitorul democratic al RM, trebuie să avem încredere în viitoarea AIE. Adică rămâne aceeaşi alianţă, dar reconfirmată după alegeri. Să nu acordăm nici o atenţie, fiindcă tovarăşii numai asta şi aşteaptă. "
Lideri ai PCRM susţin că informaţiile cu privire la încercarea acestuia de a destabiliza situaţia socio-economică până la alegeri şi pe cea politică după, nu sunt altceva decât intenţia oponenţilor de a discredita formaţiunea. Recent PCRM a infirmat şi existenţa unei presupuse scrisori confidenţiale dată publicităţii de Unimedia. În scrisoare, comunistul Mark Tkaciuk, l-ar fi sfătuit pe liderul formaţiunii Vladimir Voronin să întreprindă în caz de victorie în alegeri, 10 paşi prin care să se răfuiască cu oponenţii politici şi să îngheţe relaţiile cu România.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲