Efectul Kosovo asupra romanilor din Serbia
adăugat 09 septembrie 2008, 20:39, la Opinii / Editoriale
Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei va lua in dezbatere in aceasta toamna un amplu raport care descrie situatia in care se gasesc romanii din Valea Timocului - in nord-estul Serbiei. Raportul a fost prezentat la inceput de parlamentarul german Jürgen Herrmann si acopera toate problemele cu care se confrunta comunitatea romanilor - aflata la o aruncatura de bat de Drobeta Turnu Severin, peste Dunare. Concluzia parlamentarului german este simpla - el cere autoritatilor sarbe "sa intreprinda masurile necesare pentru asigurarea vlahilor/romanilor care traiesc in Serbia de est (vaile Timocului, Moraviei si Dunarii) accesul la educatie, mass-media si administratie publica in limba lor materna si sa li se permita tinerea serviciului religios in aceasta limba".Solicitarile lui Herrmann se pare ca sunt considerate la Belgrad ca torpile la adresa statului sarb. Drepturile fundamentale ale unor oameni sunt trecute cu vederea in numele unei echivalari dubioase: acordarea de drepturi romanilor din Valea Timocului va duce la crearea unui nou Kosovo la granita cu Romania. Sarbii par sa fi uitat istoria: dupa ce Iugoslavia a fost invadata de Germania nazista au existat propuneri ca Romania sa preia teritorii de la sud de Dunare locuite de romani. Maresalul Antonescu a respins un astfel de proiect si a sustinut proiectele culturale pentru pastrarea limbii romane si a identitatii nationale - proiecte fara un succes deosebit. Romanii din Iugoslavia au fost considerati si tratati de sarbi in al Doilea Razboi Mondial ca fiind dusmani - desi nu au existat motive care sa sustina acest tratament. Partizanii lui Tito faceau in asa fel ca germanii sa creada ca satele romanesti sunt responsabile de atacuri si sabotaje - ceea ce i-a facut pe romanii timoceni pentru prima oara sa ceara unirea cu Romania - cerere respinsa de autoritatile de la Bucuresti. Si, In ciuda acestui trecut, sarbii refuza sa le acorde drepturile fundamentale romanilor timoceni.
Istoria poate fi considerata ca interpretabila - insa nici prezentul nu este in favoarea Belgradului. La Timisoara exista o episcopie a Bisericii Ortodoxe Sarbe - cu parohii si manastiri in care se slujeste in limba sarba. La sud de Dunare exista o singura biserica unde se slujeste in limba romana. De curand preotul acesteia, Boian Alexandrovici, a fost amenintat cu caterisirea de Biserica Ortodoxa Sarba - printre acuzatii numarandu-se si tinerea de slujbe in romaneste. Trecand peste faptul ca Biserica Ortodoxa Sarba nu poate sa-i ia lui Boian Alexandrovici ceva ce nu i-a dat, acest ultim atac la adresa preotului roman constituie concluzia unei serii lungi de persecutii declansate imediat dupa construirea bisericii de la Malainita. Asupra singurului preot roman din Valea Timocului mai atarna si o sentinta cu suspendare prin care a fost condamnat la trei luni de inchisoare pentru ridicarea bisericii. Autoritatile sarbe spera sa-l infricoseze astfel pe cel care slujeste in limba romana la sud de Dunare. Un alt lider al romanilor timoceni - Dusan Parvulovici - a acuzat recent serviciile secrete sarbe ca se amesteca in activitatile organizatiilor neguvernamentale ale romanilor din zona si ca exercita presiuni asupra familiei sale.
Atitudinea sarbilor de tipul "Romanii din Valea Timocului reprezinta un nou Kosovo" ar putea fi lamurita destul de simplu. Raportul prezentat Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei constata ca "Relatiile dintre Romania si Serbia sunt guvernate de doua texte: un tratat de prietenie si cooperare (semnat pe 16 mai 1996) si un acord bilateral asupra cooperarii in domeniul protectiei minoritatilor nationale. Raportorul a fost informat ca aplicarea acestor texte este nesatisfacatoare. Ministrul roman al Afacerilor Externe a vizitat Serbia si a solicitat intrunirea unei comisii comune interguvernamentale pentru minoritati nationale, prevazuta in articolul 11 al acordului. In ciuda unui raspuns pozitiv din partea sarba, comisia comuna nu s-a reunit inca. Raportorul incurajeaza autoritatile sarbe sa trateze aceasta problema si sa numeasca persoanele calificate pentru a participa la aceasta comisie interguvernamentala". Poate ca o prima intalnire a acestei comisii comune ar putea dezamorsa presiunile asupra romanilor din Serbia care cresc din ce in ce mai mult.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲