Emma Tăbârţă, vice-guvernator BNM: Cea mai rapidă metodă de rezolvare a problemei Investprivatbank este vinderea acesteia către o altă bancă
adăugat 23 iunie 2009, 09:36, la Interviu / Reportaj
Emma Tăbârţă, vice-guvernator al BNM, Natan Gârştea, reprezentantul unei companii financiare de analiză şi Mihai Manole, ex-ministru al finanţelor, au fost invitaţii Lorenei Bogza din seara zilei de ieri în cadrul emisiunii "În Profunzime".Referindu-se la modul cum a fost retrasă licenţa Investprivatbank, Tăbârţă a menţionat că întâi de toate a fost deconetată reţeaua internă IPB, softul de lucru, pentru ca instituţia financiară să nu mai poată opera tranzacţii bancare. Totodată, aceasta a menţionat că este pentru prima dată când în R. Moldova se declanşează procedura de faliment, care "în cazul dat ar putea dura, sperăm, maximum 1,5-2 luni". Deşi Manole s-a arătat sceptic în privinţa termenului dat de Tăbârţă, vice-guvernatorul a dat asigurări că este posibil.
Rugată să explice metoda de soluţionare a "problemei Investprivatbank", Emma Tăbârţa a spus că cea mai rapidă cale este cea de a vinde banca ca pe un patrimoniu unic unei alte bănci din Moldova. "În prezent are loc inventarierea activelor băncii, iar ulterior când vom avea rezultatele, vom face publice şi alte informaţii", a mai precizat aceasta.
Referindu-se la comentariile lui Leonid Talmaci precum că IPB va fi cumpărată de o altă bancă, funcţionarul BNM a precizat că până ieri, nu a existat nicio cerere în scris din partea vreunei bănci comerciale de a prelua IPB. Totodată, aceasta s-a ferit să comenteze zvonurile precum că banca falimentară ar putea fi preluată fie de Banca de Economii sau de VictoriaBank, spunând că există zvonuri în care figurează şi numele altor bănci.
Întrebată de moderatoare despre cum îşi pot deponenţii ridica banii, vice-guvernatorul a mai spus că sunt 3 metode. Acestea pot fi puse în aplicare după ce Investprivatbank va fi cumpărată de o altă bancă:
1. pot reface contractul de deponent;
2. pot retrage banii imediat;
3. pot cere băncii care va deţine IPB să transfere banii în altă bancă.
În contextul depunerilor de bani, Tăbârţă a precizat că din martie până la retragerea licenţei, oamenii nu aveau dreptul să depună bani la IPB din cauza interdicţiilor BNM, "dar puteau prelungi contractul". Totodată, vice-guvernatorul a precizat că acţionarii au promis mărirea capitalului, fapt pe care nu l-au realizat.
Interesându-se de acţonarii IPB, Tăbârţă a precizat pentru Lorena Bogza că aceştia sunt atât rezidenţi din R. Moldova, cât şi din străinătate. "40% din acţiunile IPB aparţin unei companii din Cipru", a mai adăugat aceasta.
Mihai Manole, ex-ministru al finanţelor a ţinut să precizeze în cadrul aceleeaşi emisiuni că o procedură de falimentare nu este identică niciodată cu alta. "Este important ca ce s-a întâmplat la IPB să nu fie o decizie politică, ci economică, de altfel vom avea un efect de domino", a ţinut să precizeze fostul ministru.
Natan Gârştea, directorul unei companii financiare, a menţionat în cadrul emisiunii că este sigur că ce s-a întâmplat la IPB este o decizie mai mult politică şi că îşi dă seama aproximativ care va fi banca care va cumpăra Investprivatbank. "Statul ar putea interveni prin intermediul băncii unde deţine controlul pentru a cumpăra Investprivatbank, deci nu văd mari impedimente la acest capitol", a precizat acesta în cadrul înProfunzime.
UNIMEDIA aminteşte că statul garantează prin lege doar 6000 lei din suma depunerilor într-o bancă comercială. Anterior, atât Talmaci, cât şi Dodon au dat asigurări că vor găsi o soluţie pentru ca oamenii să-şi recapete toate sumele de bani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲