"Eu personal şi toţi colegii care fac parte din filiala "Arboroasa" ne dorim să avem relaţii mai largi, mai ales cu Basarabia"
adăugat 02 august 2008, 21:39, la Interviu / Reportaj
Interviu cu Paraschiva Abutnăriţei - preşedintaAsociaţiei culturale "Pro Basarabia şi Bucovina",
filiala "Arboroasa" din Vatra Dornei
* Doamnă Paraschiva Abutnăriţei sunteţi preşedinta Asociaţiei culturale "Pro Basarabia şi Bucovina", filiala "Arboroasa" din Vatra Dornei. Ce ne puteţi spune despre activităţile desfăşurate până în prezent de filiala pe care o reprezentaţi a Asociaţiei culturale "Pro Basarabia şi Bucovina", în planul afirmării adevărului istoric al Basarabiei ori al dezvoltării relaţiilor culturale cu fraţii noştri de peste Prut şi cei din nordul Bucovinei?
* Scopul înfiinţării filialei "Arboroasa" a Asociaţiei culturale "Pro Basarabia şi Bucovina" a fost de la început de a nu pierde legătura cu fraţii noştri din cele două provincii înstrăinate, de a încerca să aducem, mai ales în atenţia tinerilor, adevărul despre acest rapt care s-a petrecut în istoria ţării noastre. Şi încercăm să-l facem prin activităţile pe care le desfăşurăm la nivelul filialei, cât şi prin legăturile pe care reuşim să le realizăm, mai ales cu Bucovina de nord, şi mai puţin cu Basarabia. Relaţiile pe care am încercat noi să le realizăm cu cei din Basarabia s-au lovit de un zid. În Bucovina avem mai mulţi prieteni, reuşim să participăm la sărbătoarea limbii române în fiecare an, iată doamna profesoară Tatiana Guga Vlad, care a şi lucrat la Iordăneşti ca învăţător a fost nelipsită în fiecare an, de când se organizează această sărbătoare după 1990. Şi în ultimul timp mergem şi mai mult şi intenţionăm să mergem şi cu copiii să vadă şi ei că Cernăuţiul şi zona aceasta este un pământ românesc, că sunt acolo români care au nevoie de sprijinul nostru sufletesc. Ce mai reuşim să facem, şi cred că este bine, am colecţionat multe cărţi de literatură, pentru copii în special, dar nu numai şi le-am donat bibliotecii româneşti, care se numeşte "Arboroasa" din satul Iordăneşti. Am dat un număr de cărţi şi gimnaziului numărul 4 din Cernăuţi care este, din fericire, încă şcoală românească, şcoala din Iordăneşti este şcoală românească, şcoală mixtă şi scriitorilor din Cernăuţi. Am mai dus cărţi la biblioteca şcolii medii din Petraşivca, o localitate din zona Herţa care este înrudită cu oraşul Vatra Dornei. Colaborăm printr-o revistă şcolară care se numeşte "Floare de colţ" şi cu colegii învăţători, profesori şi elevii de la şcoala din Petraşivca şi cu cei de la şcoala din Vacincăuţi din zona Cernăuţi. Manifestări culturale care pun în evidenţă activitatea literară, activitatea culturală din cele două provincii. Am reuşit să prezentăm în medalion, mulţi scriitori cunoscuţi din Basarabia şi din Bucovina. Să nominalizez: Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Vasile Tărâţeanu, şi mai avem în proiect toate personalităţile mari, despre care e bine să ştim şi noi şi trebuie să-i sprijinim într-un fel.
* Filiala dumneavoastră, sau Asociaţia "Pro Basarabia şi Bucovina" întreţine legături culturale cu organizaţii ale românilor din Republica Moldova, de exemplu Frontul Democratic al Românilor din Moldova, Uniunea Scriitorilor din Basarabia sau cu cele ale elevilor şi studenţilor basarabeni aflaţi la studii în judeţul Suceava?
* Din păcate nu, şi e şi vina noastră că nu am fost suficient de insistenţi, nu am găsit căile. Avem nevoie de un sprijin ca să abordăm aceste organizaţii. De propus ne-am propus, dar dacă găsim o mână de ajutor dorim să facem lucrul acesta.
* Atunci ce aţi reuşit cu Cernăuţii?
* Cu Cernăuţii am reuşit mai mult în primul rând, de acolo am început, de la persoana care se numeşte Nicolae Şapcă, este şi scriitor, este redactor şef la ziarul "Monitorul de Hliboca" şi prin dumnealui am lărgit aria acestor cunoştinţe şi cu Societatea "Mihai Eminescu", mai colaborăm şi cu domnul Bâcu, îl cunoaştem, au şi fost la noi cu un anumit prilej, domnul Ştefan Broască şi alte personalităţi. Cu Bucovina stăm mai bine, cu Basarabia n-am reuşit să facem ce ne-am propus.
* În calitate de preşedinte al acestei filiale sunteţi interesată de dezvoltarea unor asemenea cooperări? Cum puteţi fi contactată de eventualii doritori, ori reprezentanţi ai acestor organizaţii?
* Nu numai eu personal, toţi colegii care fac parte din filiala "Arboroasa" ne dorim să avem relaţii mai largi, mai ales cu Basarabia, aici e durerea noastră. Nu avem un sediu special, suntem în perspectiva de a negocia un asemenea lucru în Vatra Dornei, dar avem o foarte mare înţelegere din partea bibliotecii municipale "G. T. Kirileanu" avem aici un colţişor unde se găsesc reviste, cărţi despre Basarabia şi Bucovina. Putem prin bibliotecă sau prin adresa personală, dacă cineva doreşte să ne contacteze.
* Nu credeţi că ar fi benefică o strategie unică de acţiune a tuturor organizaţiilor din România pentru a combate acţiunile antiromâneşti promovate de autorităţile comuniste de la Chişinău, de cele de la Cernăuţi? Cum apreciaţi de exemplu o eventuală iniţiativă de înfiinţare a unei structuri, la nivel naţional, din care să facă parte atât organizaţiile autohtone cât şi cele ale românilor din Basarabia şi din nordul Bucovinei care să aibă forţa necesară pentru a stăvili politica de desnaţionalizare a românilor din Basarabia şi nordul Bucovinei?
* Cred că este exact ceea ce ne lipseşte. Această dezbinare, şi în interiorul patriei istorice, şi în Basarabia şi Bucovina, a românilor, este speculată de cei interesaţi, respectiv cei de la putere, şi atunci, ştiţi principiul, dezbină şi stăpâneşte, pe care ar trebui să-l combatem prin unirea noastră. Cred că ar fi foarte bine ca şi autorităţile să aibă un cuvânt de spus, şi mai repede când se întâmplă evenimente. Noi cei de la Vatra Dornei am fost şi suntem puţin supăraţi pe şefii noştri de la Asociaţia culturală "Pro Basarabia şi Bucovina" din Bucureşti care nu sunt activi. În ultima vreme am avut foarte puţine relaţii. N-am avut nevoie de sprijin dar vrem ca structură organizatorică să ne sprijine. Ne-au trimis un text pe care l-au trimis şi la guvern şi la preşedinţie legat exact de ideea aceasta privind politica de desnaţionalizare care s-a dus şi se duce cu atâta fervenţă.
Interviu realizat de Mihai Vicol
Vă mulţumesc.
Mulţumesc!
Puteti lua legătura cu doamna Paraschiva Abutnariţei pe adresa de mail iabutnaritei@yahoo.com
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲