Eugen Tomac: „Prin Radio România Actualităţi vom recupera distanţa care a existat între noi”
adăugat 05 noiembrie 2011, 10:23, la Opinii / Editoriale • Articol publicat de Ana Cristiuc
Este foarte important, ca românii din Republica Moldova să aibă acces la informaţie corectă, pentru că Radio România Actualităţi este aşteptat, de 20 de ani, în Republica Moldova. Dar ce este foarte important - şi trebuie să subliniez aici - şi românii din România au nevoie de mai multă informaţie despre realităţile basarabene”. Aşa a comentat Eugen Tomac, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, prezenţa RRA în Republica Moldova.
Într-un interviu acordat pentru Radio România Actualităţi, Eugen Tomac a menţionat că „ne cunoaştem foarte puţin unii cu alţii şi cred că prin intermediul Radioului public vom reuşi să contribuim la consolidarea democraţiei în Republica Moldova, dar şi să recuperăm această distanţă care a existat între noi, repet, semănată fără voia noastră, de către Ribbentrop şi Molotov”.
În alt context, referindu-se la bursele acordate de statul român tinerilor din R.Moldova, Eugen Tomac a precizat că în ultimii doi ani, numărul de astfel de burse a fost majorat, de la o mie şi ceva, până la 5.000.
„Chiar dacă traversăm o perioadă foarte dificilă, din punct de vedere economic, avem această obligaţie, să nu irosim timpul şi să întindem o mână celor care au nevoie. Situaţia este extrem de imprevizibilă, în societatea basarabeană, şi am luat această decizie la nivelul Guvernului, de a suplimenta numărul de burse până la 5.000, tocmai pentru a oferi cât mai multe oportunităţi tinerei generaţii, care n-are nicio vină că s-a născut acolo şi trece societatea prin aceste frământări”, a menţionat secretarul de stat pentru românii de pretutindeni .
Fiind întrebat despre aşa-zisul proiect „Basarabia, pământ al romilor", despre care vorbesc unii politicieni şi jurnalişti de la Chişinău, Eugen Tomac a menţionat că „aceasta reprezintă poziţia unui partid extraparlamentar, extremist, care n-are nicio legătură cu realitatea şi au o serie de teme antiromâneşti, pe care tot le aruncă pe piaţă”.
„Eu m-aş limita, în a spune decât că fac parte din această campanie pe care au consacrat-o alţii, înainte de '89, mult mai bine şi continuă să ţină această linie de a defăima tot ceea ce înseamnă româneşti şi România, dincolo de Prut”, a spus oficialul român.
„Priorităţile noastre sunt să le redăm românilor de dincolo de Prut încrederea şi să se simtă la fel de demni că sunt români, indiferent unde se află”, a conchis Eugen Tomac.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲