Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

30 decembrie 2024, ora locală: 19:10

 

EUObserver: Transnistrenii văd UE ca pe un inamic

adăugat 24 ianuarie 2011, 14:49, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

EUObserver, Transnistreni, UE, un inamic

După ce s-a desprins de Republica Moldova, la începutul anilor '90, politica oficială a "Republicii Transnistrene" a fost că vrea să fie recunoscută ca ţară independentă şi apoi să devină parte a Rusiei. Cei 20 de ani de regim Smirnov şi-au pus amprenta asupra modului în care transnistrenii privesc Occidentul, ei considerând Uniunea Europeană drept un inamic, deşi nu ştiu nimic despre ea, comentează EUobserver, citat de Newsin.

Cei circa 350.000 de locuitori ai regiunii Transnistria, fieful privat al unui om de afaceri rus aflat la marginea Europei de Est, vor să se alipească Rusiei, în pofida faptului că de cealaltă parte a graniţei neoficiale cu Republica Moldova eurooptimismul ia amploare.

După ce s-a desprins de Republica Moldova, la începutul anilor '90, politica oficială a "Republicii Transnistrene" a fost că vrea să fie recunoscută ca ţară independentă şi apoi să devină parte a Rusiei.

Revoltele de la Chişinău, din aprilie 2009, care au permis ca premierul liberal Vlad Filat şi Alianţa sa pentru Integrare Europeană să preia puterea de la Partidul Comuniştilor, au dat un impuls ţării pentru a se apropia de UE şi au alimentat optimismul tinerilor, jurnaliştilor şi antreprenorilor în legătură cu viitorul ţării.

Schimbările din Republica Moldova nu au avut, însă, aproape niciun impact asupra Transnistriei, oamenii obişnuiţi din regiune, precum şi elita politică, bazându-se încă pe Rusia pentru bunăstare.

Status quoul, care include prezenţa a circa 1.300 de militari ruşi în regiune, reprezintă un obstacol important în calea eforturile de integrare în UE ale Republicii Moldova şi Ucraina. Între timp, compania rusă Gazprom oferă Transnistriei gratuit gaz în valoare de circa două miliarde de dolari anual. Regiunea este chiar mai săracă decât Republica Moldova, cea mai săracă ţară din Europa, dar populaţia dispune de gaz mai ieftin şi de pensii mai mari decât moldovenii.

Un fostul oficial din Ministerul de Externe tranistrean, Serghei Şirokov, care conduce în prezent un ONG semiindependent, Mediator, a declarat pentru EUobserver că alipirea de Rusia este înrădăcinată în minţile şi sufletul locuitorilor din Transnistria. "Memoria istorică are, cumva, un impact asupra modului în care se dezvoltă regiunea", a spus el. "Transnistria a fost întotdeauna sub conducerea Rusiei şi acest fapt istoric important are un impact asupra situaţiei din prezent", a afirmat el.

Simbolurile epocii sovietice de pe principala stradă din Tiraspol, inclusiv o statuie mare a lui Lenin, nu sunt privite drept un semn al oprimării ruse, a adăugat Şirokov. "Eu sunt un copil al Uniunii Sovietice, deşi nu era democratică, eu îi respect simbolurile. Acesta nu sunt simboluri ale stalinismului, sunt simboluri ale unei ţări care a existat înainte de Stalin şi după Stalin, acestea sunt simboluri care reprezintă viaţa părinţilor şi bunicilor mei. Pentru ei, este toată viaţa lor", a subliniat ei.

Liderul transnistrean, Igor Smirnov, un fost locotenent sovietic devenit director de fabrică, a venit la Tiraspol în 1987 şi, câţiva ani mai târziu, a condus regiunea în războiul prin care s-a separat de Republica Moldova, la rândul său o fostă republică sovietică.

Politicianul în vârstă de 70 de ani, născut în Siberia, trăieşte în prezent în interiorul graniţelor militarizate cu Republica Moldova şi Ucraina. Îi place să înoate dimineaţa, să vâneze şi să conducă repede în maşina sa. Compania sa, Sheriff, controlează aproape toată activitatea economică din Transnistria, inclusiv supermarketuri, televiziunea, internetul şi clubul de fotbal local. Şeful serviciilor sale de informaţii, fostul şef al poliţiei sovietice din letonia, Vladimir Antufeiev, înăbuşă orice opoziţie.

Ataşamentul transnistrenilor faţă de Rusia nu este afectat de faptul că Kremlinul refuză să recunoască independenţa ţării sau alipirea sa.

Comentând pe tema mentalităţii transnistrene, Victoria Boian, care lucrează cu studenţi pentru Asociaţia de politică externă, un ONG moldovean, spune că cele două decenii de rgim Smirnov îşi arată roadele. "Au devenit zombi. Tot ce vor este să lucreze la Sheriff. Nici nu vor să ştie ce se întâmplă în R.Moldova", spune ea.

Gregori Volovei, jurnalist independent care locuieşte în oraşul transnistrean Bender, subliniază influenţa maşinii de propagandă anti-UE. "Presa oficială arată Transnistria ca un fel de fortăreaţă: o fortăreaţă menită să apere Rusia, să apere în faţa unei preluări a R. Moldova de către România. Când oamenii se gândesc la Occident, ei se gândesc la România şi la extinderea teritoriilor UE ca loc în care americanii îşi pot aşeza rachetele", explică el.

Întrebat dacă există vreo şansă pentru o revoluţie în Transnistria după modelul celei din R.Moldova, el spune: "Nu. Nu....Smirnov este ca Fidel Castro. A fost la putere mai mult decât Vladimir Voronin şi probabil va sta la putere mai mult decât Vladimir Putin". El adaugă că UE şi R. Moldova nu fac suficiente lucru pentru a-şi spori vizibilitatea.

"UE nu face nimic pentru a deveni plăcută aici", subliniază el, notând că şi microproiectele, ca unul susţinut de UE pentru îngrijirea câinilor vagabonzi din Bender, ar putea face o diferenţă. "Postul meu de radio este singurul care difuzează cântece moldoveneşi în Trasnistria. Asta înseamnă oare că îmi pasă mai mult de ajungerea la un soi de înţelegere, decât guvernul din R. Moldova?", întreabă Volovei.

Fostul oficial al lui Smirnov, Şirokov, vorbeşte şi el despre modul de gîndire al Tiraspolului asupra relaţiilor cu UE. El spune că este unul dintre cei "cinci sau zece" oameni din Transnistria care înţeleg cum funcţionează UE sau care au auzit de şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton. El notează că Tiraspol vrea legături economice mai bune cu Uniunea, dar politicile UE tratează R.Moldova şi Transnistria ca o singură entitate, ignorând realitatea statului de facto.

Ca o notă mai sumbră, el spune că Transnistria consideră UE o ameninţare la adresa securităţii. "Oamenii înţeleg că UE şi Rusia sunt în competiţie aici, deci, dacă alegi Rusia ca partener strategic, atunci percepi UE ca o ameninţare", subliniază fostul oficial.

Cu privire la relaţiile cu Rusia, el spune că Transnistria "este mică şi slabă", în timp ce Rusia "este o ţară mare, cu propriile probleme", ceea ce înseamnă că interesele Transnistriei nu sunt o prioritate pentru Moscova. Întrebat dacă lui Smirnov îi pasă de binele poporului său, el declară că numai forţa nu l-ar putea ţine la putere. "Nu are de ales. Trăieşte aici. Avem multe probleme, iar oamenii înţeleg. Avem nevoie de reforme în sistemul politic şi economic. Da, autorităţile pot construi un gard în jurul lor, dar, dacă fac asta, vor cădea", conchide el.


Autor: NewsIn
Sursa: www.jurnal.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Eveniment

BREAKING NEWS // România a votat UNIREA. Decizie istorică în Parlamentul de la București
Vocea Moldovenilor a fost auzită: România vrea Unire! Declarația de REUNIRE a fost votată cu majoritate. În ceasul Marelui Centenar, în plenul reunit al Parlamentului de la București, în cadrul ședinței solemne dedicate celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, toată clasa politică românească a dat [...] mai mult
Cel mai MARE județ din România, Timis, a semna pentru UNIRE
Cel mai mare județ din România, judetul Timis, a semnat Declarației de Unire cu R. Moldova, înițiativa care ii apartine Roxanei Iliescu, vicepreședinte al Județului Timiș.
Propunerea a fost supusa votului pe 29 martie.
“Îi rog pe toţi colegii să îl semnăm, indiferent de coloratura politică [...] mai mult
Concert în aer liber - Zdob si Zdub, Nicoleta Nuca - Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” din Timisoara
Deschiderea grandiosului proiect: Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a se va marca printr-un eveniment de anvergură și anume: Concert în aer liber, alături de interpreți de renume atât din Republica Moldova, cât și din România.Astfel, se va realiza o punte de legătură între cele două [...] mai mult
ȘOC! Cel mai MARE județ din România va semna UNIREA
 În timp ce Igor Dodon se află în plină campanie a promovării prostiei în Republica Moldova, iar replicile tovarășului la adresa primarului din localitatea Băcioi amintesc de agitarea godacului înainte de a fi sacrificat pentru masa de Crăciun, la care vedem aceeași expresie în care se [...] mai mult
Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei”, ediția a XVIII-a din Timisoara
Cel mai așteptat proiect al anului marca OSB Timișoara-Festivalul Cultural ,,Zilele Basarabiei” revine și în acest an. La cea de-a XVIII-a ediție sărbătorim împreună 100 de ani de la sublima operă istorică-Marea Unire.
Festivalul reunește, deja de 18 ani, artiști, actori, studenți și elevi talentați, din cele două țări românești: [...] mai mult
Sunt 60! Încă două localități din țara noastră au semnat declarația simbolică de Unire
Ideea semnării unei declarații simbolice de unire devine din ce în ce mai populată în localitățile din țara noastră. După ce săptămâna trecută mai multe sate au semnat acest document, luni, localitățile Țînțăreni din raionul Telenești și Copceac din Ștefan Vodă au semnat, de asemenea, declarațiile de unire simbolică.
Odată [...] mai mult
DMITRII ROGOZIN, DECLARAT PERSONA NON GRATA ÎN R.MOLDOVA
Vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin a fost declarată persona non grata în R.Moldova. Decizia a fost luată astăzi la Guvern în urma unei solicitări din partea ministrului de Externe, Andrei Galbur, după ce oficialul rus și-a declarat disponibilitatea de a veni în septembrie la Chișinău, dacă autoritățile [...] mai mult
/FOTO/ DODON ÎL PLAGIAZĂ PE PUTIN? ȘEFUL STATULUI A URCAT ÎN TRONUL ARHIERESC DIN BISERICA PROTATON
O imagine cu președintele țării, aflat în vacanță pe muntele Athos, a stârnit un val de critici și glume pe seama lui. Acesta apare pe tronul arhieresc din biserica Protaton, cea mai importantă clădire din Careia, fiind totodată și cea mai veche biserică din Sfântul Munte Athos, în aceeași ipostază în care a fost surprins [...] mai mult
30 IULIE INDEMN LA PROTEST
După 2 zile în care au protestat la Parlament și Președinție, partidele de opoziție anunță o nouă manifestație de protest, care va avea loc la 30 iulie. De această dată formațiunile din opoziție pregătesc o manifestație mai amplă, care se va desfășura duminică, 30 iulie, cu începere de la ora 12:00.
 

 
Liderul [...] mai mult
SIS:ECHIPAMENT MILITAR, DEPISTAT LA FRONTIERA MOLDO-ROMÂNĂ
Serviciul de Informaţii şi Securitate în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au identificat şi ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să [...] mai mult

randat în 	0.1438 secunde