Euroobservatorii români în Moldova: Nu poate fi mai rău decât în Mali!
adăugat 23 iulie 2009, 06:45, la Interviu / Reportaj
Trei europarlamentari români - Renate Weber (PNL),Cristian Preda şi Marian-Jean Marinescu (PDL) - se vor afla săptămâna viitoare la Chişinău pentru a monitoriza corectitudinea alegerilor de peste Prut. Nu au nici o emoţie şi spun că ţara vecină trebuie să-şi urmeze destinul european.Trei europarlamentari români vor observa miercurea viitoare alegerile parlamentare din Republica Moldova: o reprezentantă a PNL - Renate Weber - şi doi democrat-liberali - Cristian Preda şi Marian-Jean Marinescu. Ultimul va fi chiar şeful delegaţiei de observatori ai PE. Cei trei au vorbit ieri pentru Cotidianul despre tensiunile de la Chişinău din urmă cu trei luni, despre misiunea lor de săptămâna viitoare şi despre destinul european al spaţiului de peste Prut.
„Eu cred că aceste afirmaţii despre «revoluţia portocalie» de la Chişinău erau exagerate, nu-şi aveau corespondentul în realitate“, susţine penelista Renate Weber. „Este evident că, după ce au avut loc alegerile cu plusurile şi cu minusurile ce au apărut în rapoartele Parlamentului European şi ale OSCE, au avut loc mişcări de protest, paşnice, nonviolente, reprimate cu multă brutalitate de autorităţile de la Chişinău.
Există o concordanţă din acest punct de vedere a opiniilor din rezoluţia PE şi cea a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la violenţele din partea autorităţilor, repet, extrem de brutale. OSCE a avut un raport care se referea cu precădere la alegeri, rezoluţia PE a fost una referitoare mai ales la ceea ce s-a întâmplat după terminarea votării. Rezoluţia PE a fost mai fermă şi mă bucur că a fost aşa, pentru că Parlamentul European îi reprezintă pe cetăţenii statelor membre, iar noi înţelegem ca statele care au o relaţie specială cu UE să respecte drepturile omului“, crede aceasta.
Renate Weber a declarat că este la curent în fiecare zi cu ceea ce se întâmplă la Chişinău şi spune că nu vrea să intre în războiul declaraţiilor dintre cele două maluri ale Prutului. „Personal, nu am de gând sub nici o formă să intru în jocul relaţiilor româno-moldoveneşti, eu mă duc acolo în calitate de reprezentant al Parlamentului European, las declaraţiile politice în seama liderilor de la Chişinău şi Bucureşti, pe mine mă interesează ca acele condiţii pentru desfăşurarea unor alegeri corecte să fie îndeplinite şi aici sunt mai multe momente: faza de dinaintea alegerilor, ziua propriu-zisă, situaţia de după. Pot să vă spun că mă duc cu foarte multă linişte acolo. Am condus misiuni ale PE în mai multe colţuri ale lumii, în Bolivia şi Ecuador sper că nu va fi mai greu în Republica Moldova decât în altă parte. Mă aştept la un tratament instituţional corect din partea autorităţilor locale“, afirmă Weber.
La rândul său, fostul consilier prezidenţial pe probleme de educaţie al preşedintelui Băsescu, actualul europarlamentar democrat-liberal Cristian Preda, vorbeşte de o „schimbare de curs esenţială“ a Republicii Moldova. „Dincolo de imaginile care au impresionat orice privitor onest, modificarea majoră petrecută în Moldova este blocarea monopolului exercitat de comunişti asupra spaţiului politic. Faptul că Partidul Comuniştilor nu a reuşit să impună votarea unui preşedinte, deşi îi mai trebuia un singur vot, este marea noutate adusă de alegerile din aprilie.
Opoziţia a reclamat numeroase abuzuri, puterea le-a negat sau le-a diminuat relevanţa. Repetarea alegerilor e semnul unei schimbări de curs esenţiale la Chişinău“, afirmă Preda. Acesta a comentat şi modul în care politicienii de la Bucureşti au reacţionat faţă de cele întâmplate în statul vecin. „Diferenţele de raportare la Moldova ţin de familiile politice, nu de instituţii. În rândul socialiştilor europeni există voci care consideră că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) trebuie să sufere aceeaşi transformare pe care au suferit-o în anii ’90 fostele partide comuniste din ţările din Europa Centrală şi Orientală.
Ar urma deci ca din comuniştii de azi să se nască mâine-poimâine social-democraţii. O asemenea intenţie îşi are originea în slăbirea Partidului Democrat din Moldova (PDM), care e deja membru al Internaţionalei Socialiste, dar a eşuat în tentativa de a intra în Parlament. E drept că, după toate aparenţele, PSD sprijină deocamdată acest partid mai curând decât convertirea comuniştilor. Aşa se explică, de pildă, faptul că zilele trecute, la alegerea lui Marian Lupu ca preşedinte al PDM, a participat Titus Corlăţean. Lucrurile sunt totuşi mai complicate. Marian Lupu e plecat de curând de la comunişti, multe voci ale opoziţiei acuzându-l că e «trimis» de Voronin în acest partid afiliat la reţelele socialiste internaţionale tocmai pentru ca, după alegeri, o eventuală alianţă PDM-PCRM să ducă la europenizarea comuniştilor“, crede eurodeputatul PDL. Ca şi Weber, nici acesta nu are emoţii asupra modului în care va fi întâmpinat la Chişinău. „Am mai fost observator în Mali, la alegerile prezidenţiale din 2007. Nu poate fi mai rău. Moldova trebuie să îşi urmeze destinul european“, susţine Cristian Preda.
Şeful Delegaţiei Parlamentului European de observatori la alegerile din Moldova, Marian-Jean Marinescu, crede că scrutinul de săptămâna viitoare se va desfăşura în condiţii civilizate şi va fi lipsit de incidente.
„Eu sper ca deficienţele care s-au semnalat atunci, la alegerile din 6 aprilie, să fie remediate şi să nu mai fie nici un fel de eventuale plângeri referitoare la listele electorale şi la modalitatea de vot. Nu vreau să anticipez nimic, nu vreau să se mai întâmple nimic. Îmi doresc să fie linişte şi sper ca alegerile să se desfăşoare corect“, a declarat Marinescu.
Acesta spune că, deşi programul delegaţiei nu cuprindea iniţial întâlniri cu partidele politice, a fost schimbat ieri, în urma solicitării deputatului comunist Grigori Petrenco, reprezentantul Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, de a se vedea cu observatorii. „Avem întâlniri în cadrul acestei misiuni de observare a alegerilor cu toate partidele politice, cu ambasadorii ţărilor UE la Chişinău, cu comisia electorală generală. De fapt, vor fi nişte prezentări luni şi marţi la care vor participa şi reprezentanţi mass-media“, explică Marinescu partea tehnică a misiunii.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲