Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 06:02

 

Euroobservatorii români în Moldova: Nu poate fi mai rău decât în Mali!

adăugat 23 iulie 2009, 06:45, la Interviu / Reportaj

Trei europarlamentari români - Renate Weber (PNL),Cristian Preda şi Marian-Jean Marinescu (PDL) - se vor afla săptămâna viitoare la Chişinău pentru a monitoriza corectitudinea alegerilor de peste Prut. Nu au nici o emoţie şi spun că ţara vecină trebuie să-şi urmeze destinul european.

Trei europarlamentari români vor observa miercurea viitoare alegerile parlamentare din Republica Moldova: o reprezentantă a PNL - Renate Weber - şi doi democrat-liberali - Cristian Preda şi Marian-Jean Marinescu. Ultimul va fi chiar şeful delegaţiei de observatori ai PE. Cei trei au vorbit ieri pentru Cotidianul despre tensiunile de la Chişinău din urmă cu trei luni, despre misiunea lor de săptămâna viitoare şi despre destinul european al spaţiului de peste Prut.

„Eu cred că aceste afirmaţii despre «revoluţia portocalie» de la Chişinău erau exagerate, nu-şi aveau corespondentul în realitate“, susţine penelista Renate Weber. „Este evident că, după ce au avut loc alegerile cu plusurile şi cu minusurile ce au apărut în rapoartele Parlamentului European şi ale OSCE, au avut loc mişcări de protest, paşnice, nonviolente, reprimate cu multă brutalitate de autorităţile de la Chişinău.

Există o concordanţă din acest punct de vedere a opiniilor din rezoluţia PE şi cea a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) cu privire la violenţele din partea autorităţilor, repet, extrem de brutale. OSCE a avut un raport care se referea cu precădere la alegeri, rezoluţia PE a fost una referitoare mai ales la ceea ce s-a întâmplat după terminarea votării. Rezoluţia PE a fost mai fermă şi mă bucur că a fost aşa, pentru că Parlamentul European îi reprezintă pe cetăţenii statelor membre, iar noi înţelegem ca statele care au o relaţie specială cu UE să respecte drepturile omului“, crede aceasta.

Renate Weber a declarat că este la curent în fiecare zi cu ceea ce se întâmplă la Chişinău şi spune că nu vrea să intre în războiul declaraţiilor dintre cele două maluri ale Prutului. „Personal, nu am de gând sub nici o formă să intru în jocul relaţiilor româno-moldoveneşti, eu mă duc acolo în calitate de reprezentant al Parlamentului European, las declaraţiile politice în seama liderilor de la Chişinău şi Bucureşti, pe mine mă interesează ca acele condiţii pentru desfăşurarea unor alegeri corecte să fie îndeplinite şi aici sunt mai multe momente: faza de dinaintea alegerilor, ziua propriu-zisă, situaţia de după. Pot să vă spun că mă duc cu foarte multă linişte acolo. Am condus misiuni ale PE în mai multe colţuri ale lumii, în Bolivia şi Ecuador sper că nu va fi mai greu în Republica Moldova decât în altă parte. Mă aştept la un tratament instituţional corect din partea autorităţilor locale“, afirmă Weber.

La rândul său, fostul consilier prezidenţial pe probleme de educaţie al preşedintelui Băsescu, actualul europarlamentar democrat-liberal Cristian Preda, vorbeşte de o „schimbare de curs esenţială“ a Republicii Moldova. „Dincolo de imaginile care au impresionat orice privitor onest, modificarea majoră petrecută în Moldova este blocarea monopolului exercitat de comunişti asupra spaţiului politic. Faptul că Partidul Comuniştilor nu a reuşit să impună votarea unui preşedinte, deşi îi mai trebuia un singur vot, este marea noutate adusă de alegerile din aprilie.

Opoziţia a reclamat numeroase abuzuri, puterea le-a negat sau le-a diminuat relevanţa. Repetarea alegerilor e semnul unei schimbări de curs esenţiale la Chişinău“, afirmă Preda. Acesta a comentat şi modul în care politicienii de la Bucureşti au reacţionat faţă de cele întâmplate în statul vecin. „Diferenţele de raportare la Moldova ţin de familiile politice, nu de instituţii. În rândul socialiştilor europeni există voci care consideră că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) trebuie să sufere aceeaşi transformare pe care au suferit-o în anii ’90 fostele partide comuniste din ţările din Europa Centrală şi Orientală.

Ar urma deci ca din comuniştii de azi să se nască mâine-poimâine social-democraţii. O asemenea intenţie îşi are originea în slăbirea Partidului Democrat din Moldova (PDM), care e deja membru al Internaţionalei Socialiste, dar a eşuat în tentativa de a intra în Parlament. E drept că, după toate aparenţele, PSD sprijină deocamdată acest partid mai curând decât convertirea comuniştilor. Aşa se explică, de pildă, faptul că zilele trecute, la alegerea lui Marian Lupu ca preşedinte al PDM, a participat Titus Corlăţean. Lucrurile sunt totuşi mai complicate. Marian Lupu e plecat de curând de la comunişti, multe voci ale opoziţiei acuzându-l că e «trimis» de Voronin în acest partid afiliat la reţelele socialiste internaţionale tocmai pentru ca, după alegeri, o eventuală alianţă PDM-PCRM să ducă la europenizarea comuniştilor“, crede eurodeputatul PDL. Ca şi Weber, nici acesta nu are emoţii asupra modului în care va fi întâmpinat la Chişinău. „Am mai fost observator în Mali, la alegerile prezidenţiale din 2007. Nu poate fi mai rău. Moldova trebuie să îşi urmeze destinul european“, susţine Cristian Preda.

Şeful Delegaţiei Parlamentului European de observatori la alegerile din Moldova, Marian-Jean Marinescu, crede că scrutinul de săptămâna viitoare se va desfăşura în condiţii civilizate şi va fi lipsit de incidente.

„Eu sper ca deficienţele care s-au semnalat atunci, la alegerile din 6 aprilie, să fie remediate şi să nu mai fie nici un fel de eventuale plângeri referitoare la listele electorale şi la modalitatea de vot. Nu vreau să anticipez nimic, nu vreau să se mai întâmple nimic. Îmi doresc să fie linişte şi sper ca alegerile să se desfăşoare corect“, a declarat Marinescu.

Acesta spune că, deşi programul delegaţiei nu cuprindea iniţial întâlniri cu partidele politice, a fost schimbat ieri, în urma solicitării deputatului comunist Grigori Petrenco, reprezentantul Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, de a se vedea cu observatorii. „Avem întâlniri în cadrul acestei misiuni de observare a alegerilor cu toate partidele politice, cu ambasadorii ţărilor UE la Chişinău, cu comisia electorală generală. De fapt, vor fi nişte prezentări luni şi marţi la care vor participa şi reprezentanţi mass-media“, explică Marinescu partea tehnică a misiunii.

Autor: Diana Lazar, Dan Duca
Sursa: www.cotidianul.ro
mersi pentru vorbe... goale
A comentat Clara 25 iulie 2009, 14:50


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0556 secunde