Evenimentele din R. Moldova, subiectul principal al reuniunii ICE-DP
adăugat 08 mai 2009, 13:28, la Eveniment
Lucrarile Comitetului Parlamentar al Initiativei Central-Europene - Dimensiunea Parlamentara (ICE-DP), care pregatesc summit-ul ICE din toamna, au adus in discutie, vineri, la Camera Deputatilor, "derapajele democratice" din Republica Moldova, desi tema principala viza criza economica.Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a subliniat ca proiectul de unificare europeana, desi a cunoscut un adevarat succes, nu este complet, aducand in discutie "derapajele democratice" din Republica Moldova.
"Pana atunci, avem, statele din regiunea noastra, datoria de a contiuna cooperarea in formate precum acesta, de a asigura ca noi cortine sunt intr-adevar imposibile. Asa cum ne-au aratat evenimentele din Republica Moldova, derapaje democratice de negandit acum cativa ani au redevenit posibile. Sper numai ca aceste derapaje sa nu ridice o noua asemenea cortina in fata aspiratiilor europene ale cetatenilor Republicii Moldova", a afirmat Roberta Anastase, transmite Agerpres.
Vicepresedintele Senatului Anca Boagiu a spus ca potentialul ICE nu a fost fructificat la maximum, precizand ca aceasta initiativa ar trebui sa "reactioneze ca un partener al UE si o forma de sprijinire a parcursului european pentru statele care aspira la acest statut".
"Este necesar ca prioritatile acestor proiecte sa vizeze programe de asistenta in domenii subsumate apropierii de UE. O alta problematica ce trebuie sa se regaseasca intre proiectele ICE este cea a minoritatilor, chestiune care se afla deja pe agenda UE", a adaugat Anca Boagiu.
Titus Corlatean: Derapajele antidemocratice de la Chisinau trebuie prevenite
Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Titus Corlatean, a precizat ca rolul parlamentelor nationale privind prevenirea "derapajelor antidemocratice de la Chisinau" trebuie sa fie unul de "gardian al standardelor democratice la nivel european". Titus Corlatean a subliniat ca "dialogul si cooperarea trebuie sa fie parte din efortul de depasire a crizei economice mondiale" prin realizarea integrarii in Uniunii Europene a statelor membre ICE.
La randul sau, presedintele Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor si presedinte al ICE-DP, in acest an, Laszlo Borbely, a declarat ca rolul Romaniei trebuie sa fie mai puternic, tinand cont ca situatia geostrategica este favorabila, aflandu-se la granita UE cu statele nemembre.
"Ceea ce-si propune Romania este ca rolul sau in aceasta zona sa fie mai puternic, situatia geostrategica este favorabila. Noi putem fi o punte dintre tarile din UE si tarile din acest spatiu, nemaivorbind de problemele energetice care se discuta - Nabucco, South Stream - e evident pe unde vor trece aceste conducte. Din acest punct de vedere trebuie o mai mare solidaritate intre aceste tari, si noi putem sa avem o influenta mai mare si pe linie de diplomatie parlamentara", a precizat Laszlo Borbely.
El a subliniat ca la summit-ul ICE care va avea loc in aceasta toamna la Bucuresti, la initiativa Romaniei, se va forma o subcomisie permanenta ce va avea drept rol apropierea relatiilor cu organizatiile parlamentare internationale si regionale.
"In al doilea rand, noi dorim sa avem o legatura mai stransa intre dimensiunea parlamentara si dimensiunea executiva. In ceea ce priveste dimensiunea executiva, sunt proiecte in derulare, sunt legaturi intre ministere si, in ultimii 18 ani, s-a derulat un volum extrem de important, de circa 70 de milioane de euro, in diferite proiecte agreate. Dar dimensiunea parlamentara, ceea ce am dorit noi, este sa aiba un efect de a apropia aceste tari din zona statelor nemebrilor UE. §i, evident, suntem aici pentru a discuta unele probleme care tin de securitatea acestei zone, problemele ce tin de drepturile omului si alte probleme care pot fi si trebuie ridicate in cadrul summit-ului din toamna acestui an", a spus Laszlo Borbely.
Lucrarile ICE -DP se desfasoara, in perioada 7-9 mai, la Camera Deputatilor, iar summit-ul va fi organizat, in octombrie, la Bucuresti, fiind programate reuniuni ale ministrilor de Externe si ale premierilor din statele membre ICE.
ICE este o forma flexibila de cooperare regionala care reuneste 18 state membre, respectiv Albania, Austria, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina si Ungaria.
Dimensiunea parlamentara a organizatiei (ICE-DP), care a avut prima intrunire la Bologna in 1991, reuneste delegatii permanente ale celor 18 state membre sub un format neinstitutionalizat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲