Exodul moldovenilor: de la panică la dezinformare
adăugat 23 iulie 2010, 09:10, la Opinii / Editoriale
Mai multe ziare occidentale au început acum o săptămână o campanie concertată împotriva României, acuzând-o că deschide pe furiş uşile Europei pentru moldoveni.
Majoritatea cetăţenilor moldoveni pot primi paşapoarte româneşti, dar lucrurile se petrec la vedere în baza unei legi care funcţionează încă din 1991 şi care a fost modificată anul trecut pentru a reduce barierele birocratice. Preşedintele Traian Băsescu a recunoscut de mai multe ori că „România are o datorie de sânge" faţă de cetăţenii moldoveni, iar la începutul acestei săptămâni a încercat să-i liniştească pe cei care au făcut valuri în presa vestică, sugerându-le şi beneficiile europene ale măsurii: „În Uniunea Europeană sunt un milion de moldoveni care lucrează ilegal, poate îi ajută cineva să se legalizeze".
Ziarele occidentale care au început să se preocupe brusc de problema basarabeană a României pornesc de la aceleaşi premise: pericolul invaziei moldovene în Europa şi eventualele stricăciuni pe care le va produce asupra civilizaţiei vestice plus scenariul în care Bucureştiul anexează republica de peste Prut. De la insuficienta informare a autorilor articolelor la dezinformarea opiniei publice, distanţa a fost parcursă cu sprinteneală, mai ales, de Gian Micalessin de la Il Giornale. Jurnalistul este doar colaborator la cotidianul italian din trustul media al familiei Berlusconi, dar a învăţat cum să scrie un articol de influenţă fără să folosească nici un fel de argumente: „ţările europene sunt păcălite" fiindcă „sute de mii de nefericiţi din Republica Moldova cărora Bucureştiul le va elibera paşapoarte vor putea intra liber în Uniunea Europeană". Autorul vorbeşte de sus despre moldoveni şi nu explică în ce fel România ar păcăli statele UE, de vreme ce legea pe baza căreia pot primi cetăţenia este un act public care funcţionează de acum 20 de ani. Articolul enumeră nenorocirile care se vor abate asupra Europei după ce „noua hoardă de nenorociţi ai sorţii" va ajunge în UE. Ideile prezentate în Il Giornale sunt aproape identice cu cele care au apărut săptămâna trecută în revista germană Der Spiegel.
Şi aici preşedintele României „vrea să crească populaţia ţării sale" şi, pentru a-şi atinge scopul, „împarte cu generozitate paşapoarte la sute de mii de cetăţeni moldoveni sărăciţi". Şi aici apare tema poporului năpăstuit, care n-are ce căuta în Europa, dar şi aceea a iminentei uniri. Poate e doar o coincidenţă faptul că Gian Micalessin este colaborator al ambelor publicaţii şi că ambele menţionează numărul de 120 de mii de paşapoarte româneşti date de la Bucureşti moldovenilor. Nici una, nici alta nu amintesc însă că cele 120 de mii de cetăţenii au fost acordate în 20 de ani şi că, de fapt, birocraţia românească nu este capabilă să pună în operă pe termen scurt strategia de a-i transforma pe moldoveni în români. Dacă în primele patru luni din 2010 au fost eliberate 10 mii de paşapoarte româneşti moldovenilor, un calcul simplu arată că până la sfârşitul anului s-ar putea ajunge la 30 de mii. În acest ritm, ar fi nevoie de peste 300 de ani pentru ca majoritatea moldovenilor să devină români. Dacă totuşi ritmul se triplează o dată cu înfiinţarea celor două noi consulate de la Bălţi şi Cahul, ar fi totuşi posibil ca în următorii 100 de ani România să-şi pună în aplicare strategia.
Celelalte două ziare britanice - Daily Expres şi Telegraph - care şi-au avertizat guvernul că un milion de moldoveni vor năvăli în curând în UE pe baza cetăţeniei româneşti îşi explică ipoteza pe baza datelor ONU, care a constatat că, din cele 3,6 milioane de locuitori ai micii republici, 90 la sută vor să plece din ţară.
Articolele despre iminentul exod moldovenesc spre Vest, apărute recent în ziarele occidentale, par să fi avut la bază acelaşi material documentar care nu oferă nici argumente politice, nici civice, nici teoretice, deşi n-ar fi fost greu de găsit. Nici unul dintre autori nu interoghează oficiali europeni, români sau moldoveni, dar toate vor să inducă panică, ştiind poate din cărţile despre dezinformare că cititorul acceptă cu uşurinţă, mai ales, acele articole în care-şi regăseşte temerile.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲