Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:29

 

Federalizarea ar însemna „fragilizarea” Moldovei

adăugat 05 aprilie 2012, 08:03, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Ana Cristiuc

evgheni-sevciuc,marian-lupu,federalizarea-republicii-moldova,regiunea-transnistriana,

Preşedintele parlamentului Marian Lupu crede că trebuie să existe o limită raţională în relaţia cu Tiraspolul.

Liderul din regiunea transnistreana, Evgheni Şevciuk s-a aflat la Moscova şi într-o conferinţă de presa a declarant ieri că între Chişinău şi Tiraspol trebuie să continue politica „paşilor mici", politică ce ar fi benefică pentru populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului. Dar domnul Şevciuk a spus că administraţia sa se opune propunerii moldoveneşti de a schimba formatul actual al forţelor de pacificatori, format care este acum dominat de forţele ruse. Valentina Ursu a stat de vorbă cu preşedintele parlamentului Marian Lupu despre vizita domnului Şevciuk la Moscova şi în general despre relaţia actuala dintre Chişinău şi Tiraspol, şi dintre Chişinău şi Tiraspol şi Moscova.

Europa Liberă: Aflându-se la Moscova liderul transnistrean Evghenii Şevciuk a fost primit de Patriarhul Rusiei Kiril, am înţeles că chiar în prezenţa Mitropolitului Chişinăului şi al Întregii Moldove Vladimir. Ce părere aveţi despre asemenea întâlniri?

​​Marian Lupu: „Din momentul în care domnul Şevciuk are întrevederi cu înalţi oficiali din Republica Moldova, de ce în cazul dat ar trebui să fie ceva nefiresc în cazul întrevederii cu Mitropolitul Moldovei sau cu Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii. Cel puţin aş vrea să exprim speranţa că această audienţă la Sanctitatea Sa va aduce beneficii pentru domnul Şevciuk, îi va lumina sufletul, inima, minţile, cugetul şi, pe această cale, această întrevedere va influenţa benefic procesul de negocieri, de apropiere a celor două maluri şi în ultimă instanţă va contribui la soluţionarea definitivă a problemei transnistrene."

Europa Liberă: Şi chiar sincer credeţi în reuşitele identificării unei soluţii durabile pentru conflictul transnistrean?

Marian Lupu: „Sincer cred, mai ales că soluţionarea definitivă a problemei transnistrene în viziunea mea este una posibilă. Nimeni nu neagă, - şi trebuie să acceptăm acest lucru, - au fost comise greşeli foarte mari pe interior, dacă era vorba de solicitarea unei autonomii administrative, culturale, păi iată că suntem în situaţia că noi acum, astăzi, avem şi lege care oferă acest statut, doar că s-au schimbat condiţiile şi circumstanțele."

Europa Liberă: Şi atunci creşte preţul pe care trebuie să-l plătească Chişinăul pentru reglementarea acestei probleme?

Marian Lupu: „Pe an ce trece... inflaţia este prezentă în toată lumea, inclusiv şi inflaţia politică. Da, preţul creşte pe an ce trece."

Europa Liberă: Se ajunge la federalizare?

Marian Lupu: „Nu cred că societatea moldovenească, nu cred că elita politică din Republica Moldova este în general gata să vorbească şi să decidă, cu atît mai mult, la acest subiect, federaţie, confederaţie, problema este alta. Este una cînd se discută mecanismul federativ în Germania, sau în Rusia. Doar că, dacă ne uităm cu multă atenţie, în Federaţia Rusă contează mai mult denumirea de federaţie. Dar când te uiţi la mecanismele concrete, ei sunt mai aproape de standardele unui stat unitar, decât unui stat federativ. "

Europa Liberă: Deşi ar insista pentru Republica Moldova asupra unui stat federativ.

Marian Lupu: „Nu doar, haideţi că asemenea voci care vizează federalizarea Republicii Moldova se aud nu doar de la Moscova, sunt voci din Europa şi destul de puternice aceste voci, însă nu se ţine cont de faptul că cuvântul federalizare în înţelesul nostru al moldovenilor, reieşind din situaţia actuală, din istoria din ultimii 20 de ani, ar fi una echivalentă cu definiţia de fragilizare a ţării. Noi şi aşa suntem un proiect statal în proces de dezvoltare, în proces de afirmare şi atunci dacă acest proiect se mai fragilizează se creează foarte mari probleme. Noi nu trebuie în procesul de negocieri, ci în procesul de dialog să punem pe prim plan subiectul cum să numim noi construcţia statului reunificat. Pe prim plan să vedem conţinutul, forma concretă de organizare, repartizarea puterii la nivel central şi regional, interacţiunea acestor puteri, deci modelul juridic propriu-zis. Important este că Chişinăul a fost şi este în continuare gata să acorde un statut de cea mai largă posibilă autonomie. Iar pentru persoanele care ar fi mai raţionale şi la Tiraspol, dar şi în alte capitale a ţărilor care fac parte din formatul de negocieri 5+2, anume conţinutul este cel mai important. "

Europa Liberă: Se zice că aflându-se la Moscova liderul transnistrean Evghenii Şevciuk a vrut să testeze nervii guvernării de la Chişinău. El a declarat foarte tranşant că la reuniunea în formatul 5+2 de la Viena Tiraspolul va insista pe egalitatea părţilor Chişinău şi Tiraspol, că în nici un caz nu trebuie să fie pusă problema referitor la înlocuirea forţelor de menţinere a păcii cu alte forţe şi multe altele.

Marian Lupu: „Trebuie de înţeles că ceea ce declară şeful administraţiei de la Tiraspol în parte reprezintă viziunile domniei sale, în parte sunt mesaje care... de fapt el este obligat să le zică."

Europa Liberă: Şi coordonate cu Moscova?

Marian Lupu: „În mod evident ele sunt, nu coordonate, este prea tare spus, ele sunt coborâte ca instrucţiune şi ele trebuie să fie vociferate. Este clar, fiindcă în mod normal fără acea asistenţă financiară, în special, acordată în ultimul timp regiunea nu era să supravieţuiască. Să nu uităm că regiunea transnistreană niciodată nu a plătit Gazprom-ului consumul de gaze, acumulând în permanenţă aceste datorii pe spatele MoldovaGaz, care de fapt este o societate pe acţiuni. Odată şi odată acest sistem va fi întrerupt, altminteri această zonă se va trezi în faliment total. De fapt ei sunt demult în faliment, unica că acest faliment nu este declarat oficial, este tolerat. Ar fi naiv să aşteptăm că noua administraţie de la Tiraspol va fi foarte cooperantă pe toate dimensiunile. Eu văd că ei sunt foarte cooperanţi în sensul transportului, trenurilor şi înţeleg de ce. Pe de o parte sună frumos fiindcă într-adevăr există aceste efecte pozitive de apropiere a celor două maluri, se reiau elemente din infrastructura de comunicare, e perfect. Totodată nu suntem naivi şi înţelegem bine că pe această cale ei obţin atingerea intereselor economice şi financiare ale regiunii transnistrene şi, de ce nu, a unor reprezentanţi ai elitei politice de acolo. Da, e bine şi aşa, de acord, dar eu zic că în acest proces de satisfacere şi a intereselor a malului stâng trebuie să existe şi o limită raţională. Fiindcă dacă mergi şi satisfaci toate cerinţele şi interesele lor fără a condiţiona aceste lucruri cu un progres în cadrul procesului de negocieri politice, atunci care sunt finalmente efectele."

Europa Liberă: Şi care sunt?

Marian Lupu: „Păi staţi că suntem la început de cale. După 5-6 de ani de zile de lipsă de comunicare, lipsă de proces de negocieri este salutabilă reluarea negocierilor, reluarea dialogului cu Tiraspolul şi aceşti paşi mici dar concreţi pentru apropierea malurilor. Eu cred că suntem la o etapă incipientă, este prea devreme să facem nişte concluzii. Haideţi să vedem ce va urma, e bine ce a mers până acum, trebuie să fim şi insistenţi, dar şi prudenţi. Pe de altă parte, lipsa de dorinţă în modificarea formatului forţelor de menţinere a păcii, da, lucrul acesta poate să exprime şi o poziţie a administraţiei de la Tiraspol, dar nu doar."

Europa Liberă: Mai degrabă a administraţiei de la Kremlin?

Marian Lupu: „Probabil că cei de la Tiraspol, nu ştiu pe ce motive, dar se simt mult mai confortabil fiind acoperiţi de forţe armate. Iată că suntem la 20 de ani distanţă de la acele evenimente, prezenţa unor oameni înarmaţi în acea zonă de securitate este un mare factor de stres, de încordare psihologică, trebuie de insistat la acest subiect. Vreau să vă spun că în ziua de 6 aprilie o şedinţă a plenului Parlamentului va fi dedicată în exclusivitate audierii raportului vice-prim-ministrului Eugen Carpov cu genericul „Situaţia actuală şi perspectivele soluţionării a problemei transnistrene". Va fi o şedinţă cu uşile închise pentru a asigura caracterul deschis şi transparent al dialogului." 


Autor: Europa Liberă
Sursa: www.europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.6610 secunde