Summitul Parteneriatului Estic de la Riga a trecut ca o mică nuntă la care au venit mai mulți oameni, la prima vedere bine îmbrăcați și bine intenționați. Presa a scris mai mult articole informative, decât propagandistice sau de bucurie și încurajare așa cum s-a petrecut la Summitul de la Vilnius. Să se fischimbat cumva clima în țările baltice? Sau poate summiturile de toamnă sunt mai productive decât cele din primăvară? Nu cred.
După cum spunea liderul Partidului Mișcarea Populară, Eugen Tomac, acest Summit s-a petrecut după cum și-a dorit Vladimir Putin, adică (aici o să-l citez pe Călin Popescu-Tăriceanu) „încet, încetișor pe loc și deloc”.
Uniunea Europeană și-a exprimat din nou deschiderea de , „ATENȚIE!” colaborare și asociere, între timp ce facem noi, când vorbesc despre noi, vorbesc despre Moldova, Ucraina și Georgia. Aș fi tare optimist dacă aș spune că am îndeplinit 10% din prevederile Acordului de Asociere, Kievul Chișinăul și Tibilisi au mers la acest Summit ca elevii repetenți. Corupția înflorește, la noi se fură un miliard iar oamenii își văd de treabă. Autoritățile ucrainene încearcă să se acopere cu războiul din Donbas, dar nu-mi este clar cum liderii separatiștilor din alte regiuni cum ar fi Odesa, Herson, Cernigov sunt arestați apoi eliberați, după care pleacă fie la Moscova fie în Crimeea sau chiar la Tiraspol de unde coordonează cu activitățile lor.
Odesa în centrul atenției
Regiunea Odesa devine un centru important pentru atenția Moscovei, tind să cred că numirea lui Mihail Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii este legată de aceste temeri și pericole. Ucraina a scos la vânzare mai multe întreprinderi de stat printre care și Portul din Odesa. Federația Rusă deja și-a concentrat atenția asupra acestui obiectiv. Din spusele prim-ministrului de la Kiev, Arsenii Iațeniuk, rușii nu vor putea participa la aceste licitații. În schimb experții și anliștii ruși spun că vinderea portului unor companii occidentale este un mare pericol pentru Federația Rusă, deoarece navele militare NATO ar putea fi dislocate în acest port. Deci federația Rusă are un imens interes de a destabiliza situația în această regiune pentru a compromite licitațiile și pentru a speria potențialii investitori occidentali, care din câte știm au nevoie de stabilitate în comparație cu rușii.
Primarul orașului Odesa, este fostul lider al Partidului Regiunilor, condus de către liderul fugar, Viktor Ianukovici. Consider că Mihail Saakașvili are menirea să readucă balanța în această regiune specifică, pe de o parte foarte liberală, deoarece turismul presupune toleranță și deschidere, pe de altă parte un conglomerat de națiuni, anume asupra acestui factor încearcă să joace Rusia.
De curând la Odesa a avut loc un al doilea congres al Radei Populare a Basarabiei, o organizație compusă din alte ONG-uri practic „inexistente”, dar care au o menire exactă să aprindă focul urii interetnice. Kremlinul își amintește foarte bine de la ce a început distrugerea URSS-ului, conflictele din Nagornokarabah, Osetia, Abhazia, Adjaria ulterior Transnistria. Struna identității naționale este cea mai bună armă împotriva integrității teritoriale a oricărui stat. Sakaașvili are o misiune destul de dificilă în condițiile în care nu are suport la nivel local decât unele persoane din structurile de securotate supuse Kievului.
„Triunghiul Bermudelor moldovenești”
Alegerile locale din 14 iuniei vor duce la bun sfârșit planul Kremlinului de a sufoca Chișinău. La moment pe lângă faptul că populația iese în număr mare la proteste pe străzile capitalei Moldovei, Chișinăul este prins într-un triunghi destul de periculos cu elemente de separatism. Moscova a investit foarte mult și a obținut o victorie în Autonomia Găgăuză, la moment autoritățile ruse, deschid câte puțin piața pentru produsele din regiunea autonomă. Regiun transnistreană chiar dacă este blocată de către Ucraina mai poate rezista încă cel puțin până după alegerile locale. Capitala de nord a țării, orașul Bălți este ca și dăruită politicianului pro-rus, Renato Usatîi. Fostul primar, comunistul Vasile Panciuc apreferat să rămână deputat deși până acum la fiecare alegeri a mers pe lista PCRM dar a renunțat de fiecare dată la mandatul de ales al poporului în favoarea celui de edil local.
În tot acest timp Chișinăul se bocește Bruxelses-ului că există pericolul rusesc în Republica Moldova. Întradevăr el există, dar Chișinăul cel care i-a intentat dosare penale lui Usatîi i-a permis să revină pe „cal alb” (în cazul lui Rolls Royse sau Range Rover). Autoritățile de la Chișinău a făcut tot posibilul să compromită parcursul european și să crească tensiunea la nivel social. Tot autoritățile noastre raportează că rețin săptămânal militari ai Federației Ruse care merg la Tiraspol, oameni care cunosc situația vorbesc despre faptul că pe lângă fiecare reținut și deportat sunt 3-4 care ajung bine merci pe teritoriul regiunii separatiste, aceasta în timp ce liderii separatiști de la Tiraspol se plimbă nestingherit pe teritoriul Republicii Moldova cu pază înarmată și mașini cu girofar.
Pentru mine cel puțin, după Summitul de la Riga lucrurile au devenit clare, Parteneriatul Estic a trecut din stare de comă în stare de putrefacție, iar Republica Moldova și-a pierdut biletul la ultimul tren spre Europa...