(foto, video) REMEMBER: 1 AN de la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009
adăugat 05 aprilie 2010, 15:17, la Eveniment
Azi, 5 aprilie 2010, se împlinește exact 1 an de la alegerile parlamentare din aprilie 2009. După o campanie electorală istovitoare atât pentru partidele politice, cât și pentru alegători, venise ziua cea mare.
De la deschiderea urnelor, UNIMEDIA anunța că circa 2,5 milioane cetățeni ai R. Moldova erau așteptați la urnele de vot. Alegătorii erau aşteptaţi să aleagă între 17 concurenţi electorali: 12 partide politice şi 5 candidaţi independenţi. Bariera electorală era de 6% pentru partide politice şi 3% - pentru candidaţii independenţi. Alegerile urmau să fie validate dacă la vot vor participa cel puţin 1 299 438 de alegători.
Dimineața, UNIMEDIA anunța cum vor vota liderii politici. Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL şi Vlad Filat, preşedinte PLDM, au votat la ora 09:00. La orele 10:00 au votat Eduard Mușuc, secretar general PSD, premierul Zinaida Greceanîi, preşedintele Vladimir Voronin şi liderul AMN Serafim Urechean. La orele 11:00 la urne și-a făcut apariția Mihai Ghimpu, preşedinte PL, la orele 11:30 – spicherul Marian Lupu, iar la orele 12:00 – preşedintele PSD Dumitru Braghiş.
Marian Lupu, membru al echipei PCRM pe atunci:
Mihai Ghimpu, președintele Partidului Liberal:
Vladimir Voronin, președinte PCRM: “Doresc ca în Parlament să treacă cât mai multe partide politice, cu care să putem face coaliţie după alegeri”
Vladimir Filat, președinte PLDM: „Am votat pentru libertate şi pentru democraţie în Republica Moldova şi pentru o guvernare democratică după 5 aprilie”, a declarat Filat, precizând că PLDM va câştiga în aceste alegeri parlamentare. Soţia sa, Sanda Filat, a precizat că a votat pentru „viitorul copiilor”
Dorin Chirtoacă, vicepreședinte PL: Am votat pentru prosperitatea economică şi integrarea europeană a Republicii Moldova". Întrebat dacă alegerile vor fi fraudate, Dorin Chirtoacă a menţionat că la fiecare secţie de votare din ţară sunt câte 2 observatori PL. Aceştea vor monitoriza procesul alegerilor, iar în caz de depistarea a unor nereguli, ei vor da de ştire. În acelaşi context, Dorin Chirtoacă a mai menţionat că orice procent care îl vor obţine în alegeri este mulţumitor pentru el, atât timp cât populaţia are încredere în ei.
La ora 9.56, UNIMEDIA anunța că autorităţile de la Tiraspol au deconectat energia electrică, a fost confiscată urna de vot şi a fost blocată secţia de votare din s. Corjova din regiunea Transnistreană. În situaţia creată, Comisia Electorală Centrală a decis în cadrul unei şedinţe de urgenţă că alegătorii din Corjova vor vota în baza listelor suplimentare din comuna Cocieri, r. Dubăsari. La 5 aprilie 2009, pe întregul parcurs al zilei, cetățenii moldoveni de peste hotare s-au înghesuit să voteze la secțiile de vot cele mai aproape de localitățile în care se aflau. Moldova nu mai cunoscuse o asemenea mobilizare până atunci.
Pe parcursul zilei, Comisia Electorală Centrală oferea informații cu privire la participarea moldovenilor la vot
Potrivit datelor CEC din seara zilei de 5 aprilie 2009, rata de participare la vot la ora 21.00 a fost de 59.14%. Rezultatele se aflau încă în procesare, iar întreaga societate rămânea în fierbere. La ora 21.00, au fost făcute publice sondajele exit-poll. Rezultatul arăta cu totul altfel decât și-l imaginiseră oamenii. PCRM - 44,7% PL - 14,5% PLDM - 14% AMN - 9,9% Potrivit rezultatelor exit-poll publicate la 5 aprilie 2009, în Parlament urmau să treacă patru partide politice. Exprimate în mandate, potrivit sondajului, Parlamentul ar avea următoarea componenţă: PCRM - 56 de mandate, PL şi PLDM - câte 16-17 mandate fiecare şi AMN - 12 mandate.
Atmosfera la sediul PL în seara zilei de 5 aprilie 2009
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲