Gala decernării premiilor Oscar ediția cu numărul 82
adăugat 08 martie 2010, 08:50, la Sport
Gala decernării premiilor Oscar ediția cu numărul 82 a început ca un musical și a continuat la fel: Heart Locker - Avatar 6-3. "The Hurt Locker" i-a luat premiul pentru scenariu original lui Tarantino plus alte trei trofee pentru montaj, mixaj și editare sunet și, cele mai importante, regia și premiul cel mare, cel mai bun film. Avatar ia imaginea, scenografia și efectele speciale. Favoriții Christoph Waltz, Mo'Nique și Jeff Bridges au fost confirmați. Cine e cea mai bună actriță în rol principal? E "iubita lui Merryl Streep".
Kathryn Bigelow face istorie, devenind prima femeie care câștigă un Oscar pentru regie, iar "The Hurt Locker" a fost declarat cel mai bun film al anului.
"Poate că acum vom găsi distribuitor", glumește scenaristul Mark Boal. "E un film care se datorează în primul rând curajului lui Mark de a scrie aceste lucruri de la fața locului. (...) Dedic filmul tuturor celor care poartă uniforme de orice fel" a spus Kathryn Bigelow în discursul de mulțumire.
Multe premiere la categoria cea mai bună regie, prezentată de Barbara Streisand, de la "prima femeie" la "primul afro-american" în ipostaza de eventuali câștigători. Iar câștigătorul e o câștigătoare.
Regizorul James Cameron, fostul ei soț și principalul competitor declara înainte de Oscaruri.
"Acest lucru ar fi ca şi cum mi s-ar îndeplini un vis", a spus Cameron în emisiunea lui Charlie Rose. "Ai fi mai fericit decât dacă ai primi tu premiul acesta?", a întrebat Charlie Rose, Cameron răspunzând: "Sincer, da".
Dat ca favorit detașat printre nominalizaţi, cel mai scump film din toate timpurile, blockbusterul Avatar, de 250-300 de milioane de dolari, a fost învins de cu un film independent cu buget modest de 11-15 milioane de dolari, The Hurt Locker; James Cameron, care și-a plănuit timp de 15 ani mega-producția a fost, la rândul său, învins de fost sa soție Kathryn Bigelow, femeia care a regizat unul dintre cele mai inteligente filme despre război. Cei doi și-au împărțit premiile de până acum, Avatar și Cameron au luat cele cele două Globuri de Aur, cele mai importante, în timp ce Bigelow a fost răsfățata premiilor BAFTA, șase, dintre care pentru cel mai bun film și pentru regie. La Oscaruri, sorți au înclinat spre Bigelow, ca la SAG.
Cameron, care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun regizor în 1997, pentru "Titanic", a declarat că ar dori ca "Avatar" să fie premiat, de dragul echipei sale. "Eu am luat deja un Oscar . Am câteva, nu cred că mai am nevoie de încă unul", a explicat el. "Dar pentru echipă ar însemna mult să primească un premiu", a adăugat acesta. Și dorința i s-a îndeplinit (...), Avatar a luat premii de echipă: cea mai bun[ imagine, cea mai bună scenografie și inevitabilul execlență în efecte speciale.
Cea mai bună actriță a anului 2010 în opinia Academiei Americane e Sandra Bullock, care a mulțumit printre altele, "iubitei ei, Marryl Streep, pentru că sărută atât de bine sau lui Carey Mulligan care arată dezgustător de grațios".
Kate Winslet i-a acordat trofeul pentru Cel mai bun actor în rol principal favoritului Jeff Bridges pentru rolul de cântăreț ratat din din "Crazy Heart". Jeff Bridges a avut pana acum 5 nominalizari la Oscar și victoria din acest an l-a bucurat vizibil.
Quentin Tarantino și Pedro Almodovar au prezentat Oscarul cel mai bun film străin. Acesta a revenit filmului argentinian "El Secreto de Sus Ojos" , de Juan José Campanella, preferat de Academia Americană celor două filme europene cu toate șansele de a deveni filme-cult "Un Prophete" (Jacques Audiard) și "Das Weisse Band" (Michael Haneke).
The Hurt Locker a câștigat cel de-al patrulea Oscar, pentru montaj.
Matt Damon a prezentat cel mai bun documentar de lung metraj: The Cove.
Cele mai spectaculoase efecte speciale au fost recunoscute ca aparținâd peliculei Avatar, care a ajuns astfel la egalitate de trofee cu principalul său competitor, The Hurt Locker.
Trofeul pentru cea mai bună coloană sonoră a revenit peliculei Up (Michael Giacchino).
Sandra Bullock a prezentat Oscarul pentru cea mai bună imagine "directorul de imagine e omul cu care mă împrietenesc cum ajung pe platou, el ne face să aratăm bine", a declarat actrița înainte a a anunța câștigătorul: Mauro Fiore pentru "Avatar", aflat la cel de-al doilea Oscar (tehnic).
Cel mai bun montaj de sunet și cel mai bun mixaj de sunet: The Hurt Locker, care ajunge la al treilea trofeu.
Oscarul pentru cele mai bune costume, decernat de Tom Ford și Sarah Jessica Parker a revenit peliculei "Young Victoria", costume semnate de Sandy Powell, deținătoarea a două Oscaruri, dintre care unul pentru The Aviator.
Cea mai bună scenografie, trofeu decernat de Sigourney Weaver a revenit filmului Avatar. Primul premiu pentru mult-nominalizata megaproducție.
Robin Williamns a prezentat Oscarul pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar. Nominalizatele au fost: Penelope Cruz, Vera Farmiga, Anna Kendrick, Mo'Nique și Maggie Gyllenhaall. Câștigătoarea, Mo'Nique, a mulțumit Academiei "întâi de toate pentru că a dovedit că e vorba despre performanță actoricească și nu despre politică (...) și bineînțeles lui Oprah"
Cel mai bun scenariu adaptat: Geoffrey Fletcher - "Precious".
Fletcher, aflat la prima nominalizare și primut trofeu, a plâns în timpul discursului de mulțumire.
Ben Stiller, machiat și vorbind ca un personaj din Avatar, a prezentat premiul pentru cel mai bun machiaj, categorie ratată de Avatar. Câștigătul este: "Star Trek".
Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune: "The New Tenants" de Joachim Back, Tivi Magnusson, Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj documentar: "Music by Prudence" de Roger Ross Williams, Elinor Burkett și Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animație: "Logorama", de Nicolas Schmerkin.
Robert Downey Jr., cu ochelari negri, și Tina Fey au prezintat nominalizările pentru cel mai bun scenariu original: Mark Boal cu "The Hurt Locker", Quentin Tarantino cu "Inglourious Basterds", Alessandro Camon şi Oren Moverman pentru "The Messenger", Joel Coen şi Ethan Coen - "A Serious Man" și Bob Peterson, Pete Docter, Tom McCarthy pentru "Up". Iar câștigătorul e: Mark Boal.
"Eram reporter în Irak, am vrut să spun o poveste, să fac un film, Kathryn, trofeul îți aparține. Și aș mai vrea să-l dedic soldaților americani din Irak și Afganistan", a declarat Mark Boal la primirea trofeului.
Penelope Cruz a prezentat cel dintâi premiu al Galei - trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz.
"Penelope și Oscarul! Ce combinație! și-început actorul descoperit de Tarantino, scurtul discurs de mulțumire de 45 de secunde. "Quentin cu manierele lui neortodoxe de a naviga în căutarea actorilor potriviti, nu voi reuși niciodată să-ți mulțumesc cu adevărat! Pot doar să încerc, să încep.." adaugă teribilul Christoph Waltz.
Cea mai bună animație, prezentată de Cameron Diaz și Steve Carrell, e "Up" (Pete Docter), învingând pe "Caroline" (Henry Selick), "Fantastic Mr. Fox" (Wes Anderson), "The Princess and the Frog" (John Musker şi Ron Clements), "The Secret of Kells" (Tomm Moore), iar cel mai bună melodie originală e "The Weary Kind (Theme from Crazy Heart)" din "Crazy Heart" - Ryan Bingham and T Bone Burnett.
Cei doi actori-gazdă trec în revistă, cu ironie mai mult sau mai puțin inspirată, principalii nominalizați, de la damn/dame Hellen Mirren (joc de cuvinte în engleză intraductibil), la mult-nominalizata Merryl Streep, la Christoph Waltz, "setat de Tarantino să caute evrei, pe care i-ar putea găsi și la KodakTheatre... ", adaugă Steve Martin.
Conversație convențională cu vedetele pe covorul roșu.
Întrebat cum ar fi dacă ar câștiga, Jeff Bridges, nominalizat pentru Cel mai bun actor în rolul principal, răspunde: "cum să fie, frumos, minunat".
Cea mai nominalizată actriță la pemiile Oscar, de 16 ori, Merryl Streep reușește să surprindă. Întrebată care e momentul pe care-l așteaptă cel mai mult la Oscaruri, actrița răspunde: "când mă așez pe scaun și îmi dau jos pantofii Jimmy Choo".
Premiile Oscar 2010 au fost decernate în noaptea de 7 spre 8 martie, începând cu ora 03.00 (pentru cinefilii români). Gala premiilor Academiei Americane de Film, ediția cu numărul 82, a fost găzduită de KodakTheatre din Los Angeles și prezentată de actorii Alec Baldwin și Steve Martin.
Ora 00:03: A început numărătoarea inversă. Vedetele defilează pe Covorul Roșu. Cele mai multe nominalizări, nouă, au fimele "Avatar", în regia lui James Cameron, şi "The Hurt Locker", în regia lui Kathryn Bigelow. Pariurile de până acum: femei-regizor și/sau “noutăți tehnice răsunătoare” . Se repetă situația de la Screen Actors Guild sau de la Globurile de Aur?
Apropiați ai echipei filmului Avatar se declarau mai mult decât sceptici. "Am fi șocați dacă am lua chiar și un Oscar. Se anunță o seară foarte deprimantă", declară ei pentru msnbc.com. și nu sunt departe de adăvăr.
“Majoritatea membrilor Sreen Actors Guild (SAG) sunt şi membrii Academiei Americane de Film care dau Oscarurile. Primiile SAG i-au revenit lui Jeff Bridges, cel mai bun actor, Sandrei Bullock pentru cea mai actriţă, lui Christoph Waltz pentru cel mai bun actor în rol secundar şi lui Mo'Nique pentru cel mai bun rol secundar feminin. Probabil situaţia se va repeta" declara criticul de film Andrei Gorzo pentru Realitatea.NET. Alexandra Olivotto nu este încântată deloc de pelicula Avatar.
De reamintit că SAG n-a acordat niciun trofeu pentru "Avatar", fenomenul cinematografic al momentului și în ultimii doi ani, filmul distins de Sindicatul actorilor a obţinut şi Oscarul pentru cel mai bun film: "Slumdog Millionaire' (2009) al lui Danny Boyle şi "No Country for Old Men"(2008), al fraţilor Joel şi Ethan Coen.Pe de altă parte, Avatar a luat la Globuri cam tot ce putea lua.
Cristi Mărculescu și Dragoș Vasile, colegii de la Vox publica, au întocmit propria listă, în ordine alfabetică, subiectivă și nu exhaustivă, cu filmele nominalizate.
Iubit de public, filmul lui James Cameron, a înregistrat încasări de 1,85 miliarde de dolari, numai din bilete, iar recordul anterior aparţinea flimului Titanic, regizat tot de James Cameron, cu încasări de 1,84 de miliarde de dolari, Avatar este puternic criticat de presa de specialitate (inovații tehnologice, scenariu slab), mai multe aici, aici și aici.
“The Hurt Locker” e un tur de forţă la toate nivelele – supans, adrenalină, acţiune, scenariu şi idei. Titlul se reflectă în toate straturile filmului, inclusiv în receptare (cât de imersiv poate fi un film care rămâne totuşi pe peliculă, fără agaţamente 3D). Hurt locker e metaforă pentru o imagine cutremărătoare din film, e instrument de măsură pentru noţiunile de normalitate şi firesc în lumea geniştilor şi nu în ultimul rând e un tip de experienţă adresată spectatorului, în care, la limita convenţiei, acesta îşi poate testa propria măsură.
Premiat la Cannes anul trecut, filmul lui Tarantino este prin excelenţă, controversat şi polemic. Dar nu prin „obrăznicia” subiectului abordat (transformarea Holocaustului în divertisment, în care noile jucării - mecanisme de război & de entertainment sunt scalparea versus acrobaţiile lingvistice), cât mai degrabă la un nivel meta. Este acesta un film Trantino pur sau este mai mult decât atât? Ne dorim de la Tarantino mai mult decât Tarantino? Deschide Inglorious Basterds şi alte portiţe sau e doar vorba de jucării noi ale lui Tarantino, briliante, dar care nu fisurează/aprofundeazăspectacolul, ci dimpotrivă, se repliază în noi şi noi straturi tipice Tarantino? Etc.
“Și cu şi fără Oscar, Tarantino rămâne cel mai cool regizor în viaţă”, scriu colegii de la Vox, accetuând partea a doua: mai degrabă Hollywood-ul nu are cum să fie pregătit pentru calitățile lui Tarantino.
În România, postul HBO a transmis ceremonia de premiere, în direct şi în exclusivitate, în varianta nedublată, în noaptea de duminică spre luni, începând de la ora 03.00. Realitatea.NET a transmis câştigătorii şi cele mai importante momente de la gala de premiere, în timp real, prin live text pe Realitatea.NET.
VEZI NOMINALIZĂRILE ȘI CÂȘTIGĂTORII
Cel mai bun film:
"Avatar",
"The Blind Side",
"Precious",
"District 9",
"An Education",
"The Hurt Locker" (câștigător)
"Inglorious Bastards",
"Up",
"A Serious Man" şi
"Up in the Air".
Cel mai bun regizor:
James Cameron - "Avatar",
Kathryn Bigelow - "The Hurt Locker"(câștigătoare)
Quentin Tarantino - "Inglourious Basterds",
Lee Daniels - "Precious",
Jason Reitman - "Up in the Air".
Cea mai bună actriţă în rol principal:
Sandra Bullock - "The Blind Side" (câștigătoare)
Carey Mulligan - "An Education",
Meryl Streep - "Julie şi Julia",
Helen Mirren - "The Last Station" şi
Gabourey "Gabby" Sidibe - "Precious".
Cel mai bun actor în rol principal:
Jeff Bridges - "Crazy Heart" (câștigător)
George Clooney - "Up in the Air",
Colin Firth - "A Single Man",
Morgan Freeman - "Invictus" şi
Jeremy Renner - "The Hurt Locker".
Cel mai bun actor în rol secundar:
Matt Damon - "Invictus",
Woody Harrelson - "The Messenger",
Christopher Plummer - "The Last Station",
Stanley Tucci - "The Lovely Bones"
Christopher Waltz - "Inglorious Basterds" (câștigător)
Cea mai bună actriţă în rol secundar:
Penelope Cruz - "Nine",
Vera Farmiga - "Up in the Air",
Anna Kendrick - "Up in the Air",
Mo'Nique - "Precious" (câștigătoare)
Maggie Gyllenhaall - "Crazy Heart.
Cel mai bun scenariu adaptat:
Neill Blomkamp şi Terri Tatchell - "District 9",
Nick Hornby - "An Education",
Jesse Armstrong, Simon Blackwell, Armando Iannucci, Tony Roche - "In the Loop",
Geoffrey Fletcher - "Precious" (câștigător)
Jason Reitman şi Sheldon Turner - "Up in the Air"
Cel mai bun scenariu original:
Mark Boal - "The Hurt Locker" (câștigător)
Quentin Tarantino - "Inglourious Basterds",
Alessandro Camon şi Oren Moverman - "The Messenger",
Joel Coen şi Ethan Coen - "A Serious Man",
Bob Peterson, Pete Docter, Tom McCarthy - "Up".
Cel mai bun film de animaţie:
"Caroline", de Henry Selick,
"Fantastic Mr. Fox", de Wes Anderson,
"The Princess and the Frog", de John Musker şi Ron Clements,
"The Secret of Kells", de Tomm Moore, şi
"Up", de Pete Docter (câștigător)
Cea mai bună scenografie:
"Avatar", (câștigător)
"The Imaginarium of Doctor Parnassus",
"Nine",
"Sherlock Holmes",
"The Young Victoria"
Cea mai bună imagine:
"Avatar" (câștigător)
"Harry Potter and the Half Blood Prince",
"The Hurt Locker",
"Inglourious Basterds",
"Das Weisse Band".
Cele mai bune costume:
"Bright Star",
"Coco avant Chanel",
"The Imaginarium of Doctor Parnassus",
"Nine",
"The Young Victoria" (câștigător).
Cel mai bun machiaj:
"Il Divo",
"Star Trek", (câștigător)
"The Young Victoria"
Cel mai bun lungmetraj documentar:
"Burma VJ",
"The Cove" (câștigător)
"Food, Inc.",
"Which way Home"
Cel mai bun scurtmetraj documentar:
"China Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province",
"The Last Campaign of Governor Booth Gardner",
"The Last Truck: Closing of the a GM Plant",
"Music by Prudence" - (câștigător).
"Rabbit a la Berlin".
Cel mai bun mixaj de sunet:
"Avatar",
"The Hurt Locker" (câștigător)
"Inglourious Basterds",
"Star Trek",
"Transformers: Revenge of the Fallen"
Cel mai bun montaj de sunet:
"Avatar",
"The Hurt Locker" (câștigător)
"Inglourious Basterds",
"Star Trek",
"Up".
Cel mai bun montaj:
"Avatar",
"District 9",
"The Hurt Locker" (câștigător)
"Inglourious Basterds",
"Precious".
Cel mai bun film străin:
"Ajami" (Israel),
"El Secreto de Sus Ojos" (Argentina) (câștigător)
"The Milk of Sorrow" (Peru),
"Un Prophete" (Franţa),
"Das Weisse Band" (Germania)
Cel mai bun scurtmetraj:
"The Door",
"Instead of Abracadabra",
"Kavi",
"Miracle Fish",
"The New Tenants" (câștigător)
Cel mai bun scurtmetraj animat:
"French Roast",
"Granny O'Grimm's Sleeping Beauty",
"The Lady and the Reaper (La Dama y la Muerte)",
"Logorama", (câștigător)
"A Matter of Loaf and Death".
Cele mai bune efecte vizuale:
"Avatar" - (câștigător)
"District 9",
"Star Trek"
Cea mai bună coloană sonoră:
"Avatar" - James Horner,
"Fantastic Mr. Fox" - Alexandre Desplat,
"The Hurt Locker" - Marco Beltrami şi Buck Sanders,
"Sherlock Holmes" - Hans Zimmer,
"Up" - Michael Giacchino (câștigător)
Cea mai bună melodie originală:
"Almost There" din "The Princess and the Frog" - Randy Newman,
"Down in New Orleans" din "The Princess and the Frog" - Randy Newman,
"Loin de Paname" din "Paris 36" - Reinhardt Wagner şi Frank Thomas,
"Take It All" din "Nine" - Maury Yeston,
"The Weary Kind (Theme from Crazy Heart)" din "Crazy Heart" - Ryan Bingham and T Bone Burnett. (câștigător)
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲