Geopolitica pe înţelesul copiilor
adăugat 05 iulie 2008, 10:36, la Opinii / Editoriale
Voronin nu s-a gândit bine când a decis să nu meargă la summitul GUAM. E a treia reuniune la care nu se prezintă fără vreun motiv serios, altul decât dorinţa fierbinte de a-i face pe plac Moscovei, care consideră GUAM-ul ca fiind îndreptat împotriva CSI. Absenţa preşedintelui moldovean a fost cu atât mai vizibilă, cu cât l-a trimis în locul său pe ministrul de interne, în condiţiile în care la Batumi s-au pus în dicuţie securitatea energetică şi integrarea ţărilor din regiune. A fost un for crucial, la care, în afară de preşedinţii Georgiei, Ucrainei şi Azerbaijanului, au participat Lech Kaczynski, preşedintele Poloniei, Valdas Adamkus, preşedintele Lituaniei, Karel Schwarzenberg, ministrul de externe al Cehiei, reprezentanţi ai Departamentului de Stat ai SUA, precum şi o delegaţie din Japonia.Dacă RM crede că GUAM-ul este o organizaţie de doi bani, îl poate părăsi. Nimeni nu ne ţine cu forţa, important e să ne comportăm cu demnitate, să nu ne ascundem după deget, crezând că nu ne vede nimeni. Că ruta petrolieră Odesa-Brodî nu trece pe teritoriul RM consilierii lui Voronin ştiau, probabil, cu mult înainte ca preşedintele RM să semneze, la Kiev, documentele de constituire a Organizaţiei pentru democraţie şi reforme - GUAM. Nu-i face cinste unui preşedinte de stat să "descopere" acest detaliu abia acum, declarându-se dezamăgit de GUAM din această cauză. Şi dl Marian Lupu nu era obligat să dea cu piciorul în GUAM, din motivul că încă nu ne-ar aduce beneficii economice. Nu ne aduce azi, dar ne va aduce mâine. În felul acesta dl Lupu loveşte în Ucraina, de care depinde, în mare măsură, "îmblânzirea" separatiştilor. Rolul de sabotori, de "cal troian" al Moscovei, pe care ni-l asumăm benevol în cadrul acestei organizaţii, nu numai că nu ne dezonorează, dar este împotriva interesului nostru vital, dacă dorim cu adevărat să soluţionăm conflictul transnistrean şi să protejăm suveranitatea RM.
Chişinăul nu are de gând să părăsească GUAM-ul, a declarat recent viceministrul de externe Valeriu Ostalep. Ceea ce înseamnă că RM are nevoie de GUAM, iar atitudinea de azi nu reflectă adevărata poziţie a Chişinăului faţă de această organizaţie. Duplicitatea însă nu dă bine la imagine. Şi care e atunci rostul ei?
Raţionamentul lui Voronin şi Lupu vine, probabil, din lipsă de profesionalism, din necunoaşterea eticii politice moderne, din tradiţia "neaoşă" de a te încovoia fără noimă în faţa celui de care depinzi cel mai mult. Ne vom declara dezamăgiţi, ne vom linguşi în faţa Moscovei, până vom obţine înapoi Transnistria. Îl vom duce pe Putin de nas, până el se îmbunează şi acceptă propunerile noastre de rezolvare a conflictului transnistrean, apoi facem ceea ce dorim noi. Nu pierdem nimic dacă ne închinăm oleacă, nu ni s-or roade genunchii, aşa gândeşte, probabil, Voronin... E adevărat, el nu pierde nimic, are de pierdut doar RM. Prestigiul este nu mai puţin important pentru existenţa unui stat decât, să zicem, serviciul de securtiate sau preţul gazelor.
Moscova a dat de înţeles că vrea ca Chişinăul să le dea separatiştilor dreptul de veto în politica externă, să proclame limba rusă drept limbă de stat în RM, să stopeze "românizarea" şi să permită şederea trupelor ruseşti pe teritoriul RM Chiar crede Voronin că îl va înduioşa pe Putin sau pe separatişti cu gesturile sale dispreţuitoare faţă de GUAM? Visează el că într-o bună zi Kremlinul îl va chema şi îi va spune: "Bravo! Ai fost dur cu GUAM-ul, pentru serviciul tău credincios îţi întoarcem Transnistria, chiar dacă o facem în detrimentul interesului nostru"?
Voronin ştie prea bine că "Moscova nu crede lacrimilor". Şi totuşi el speră, aşteaptă să se producă o "minune". Sau poate nu aşteaptă? Poate e un truc electoral, de dragul alegătorilor rusofili? Alteori, impresia e că el minte şi se înclină din reflex, dintr-o deprindere de care nu se poate debarasa, continuând să fie un prim secretar de republică, nicidecum un şef de stat.
Partenerii de GUAM privesc cu amuzament, dar nu fără înţelegere, "acrobaţiile" sale. Referindu-se la critica anti-GUAM şi la faptul că Voronin l-a trimis la Batumi pe şeful MAI (preşedintele RM preferând să-şi petreacă timpul la o conferinţă organizată de Şcoala de Antropologie, fondată de unul dintre consilierii săi), ziarul moscovit "Kommersant" a menţionat că "gazdele forului au căutat să nu atribuie o importanţă prea mare gestului domnului Voronin". "Preşedintele Voronin, probabil, nu abandonează speranţele donchihoteşti de reîntregire teritorială a ţării sale cu ajutorul Rusiei, motiv pentru care a refuzat să participe la summit", scrie Kommersant cu trimitere la un reprezentant al cancelariei de stat din Georgia. Totuşi, reprezentantul Georgiei este convins că "preşedintele moldav va participa cu siguranţă la summiturile următoare, când speranţele lui naive, infantile, se vor spulbera".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲