Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:10

 

Gheorghe Mihai, seful Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) al Moldovei: Romania nu a fost implicata in evenimentele din 7 aprilie. Dosarele KGB au disparut

adăugat 27 aprilie 2010, 07:57, la Interviu / Reportaj

Gheorghe Mihai, seful Serviciului de Informatii si Securitate, SIS, Moldova, Romania, 7 aprilie, Dosarele KGB

Jurnal de Chisinau a publicat un interviu, realizat in scris, cu seful SIS. In contextul vizitei de maine a presedintelui interimar de la Chisinau la Bucuresti, merita reprodus:

- Domnule Mihai, SIS a declarat anterior că o bună parte din probele adunate în privinţa evenimentelor din aprilie 2009 au fost distruse. De ce nu cereţi pedepsirea lui Artur Reşetnicov (fostul sef al SIS – nota mea) pentru acest lucru?

Într-adevăr, investigaţiile interne pe care le-am desfăşurat au stabilit distrugerea mai multor documente operative după evenimentele din 7 aprilie 2009, prin ardere sau prin scoaterea informaţiilor din baza computerizată de date. Aceasta o confirmă registrele de strictă evidenţă şi procesele-verbale întocmite după nimicirea lor.

Totuşi, măsura şi forma responsabilităţii fostului director al SIS pentru distrugerea documentelor poate fi apreciată de către organul de urmărire penală care investighează evenimentele din primăvara trecută.

- Din informaţiile de care dispuneţi, puteţi spune dacă a fost sau nu o tentativă de lovitură de stat la 7 aprilie?

Investigaţiile interne nu au stabilit că Serviciul de Informaţii şi Securitate ar fi informat oficial fosta conducere a statului despre pregătirea unei lovituri de stat la 7 aprilie 2009 sau a altei acţiuni organizate care putea pune în pericol regimul constituţional de guvernare sau existenţa statului moldovenesc. Însă personal nu am dreptul să calific juridic evenimentele în cauză, aceasta fiind de competenţa organului de urmărire penală şi a instanţei de judecată. Serviciul a oferit Procuraturii Generale şi Comisiei parlamentare de anchetă informaţii care, sper, vor contribui la elucidarea circumstanţelor în legătură cu protestele din anul trecut.

- A încercat SIS-ul să afle de ce nu funcţiona telefonia mobilă şi internetul pe 6-7 aprilie 2009? Aveţi un răspuns?

Nu am efectuat investigaţii în acest sens, deoarece este o problemă tehnică care nu ţine de competenţa SIS-ului. Probabil că întrebarea trebuie adresată operatorilor care prestează servicii de telefonie mobilă şi internet sau organului de urmărire penală. Pot să menţionez că practicile internaţionale includ aplicarea blocajului informaţional, însă nu cunosc dacă la această tactică s-a recurs în ziua de 7 aprilie 2009.

„Serviciile secrete străine nu au trecut cu vederea evenimentele din aprilie 2009”

- Au fost sau nu implicate servicii secrete străine în organizarea protestelor şi distrugerilor din 7 aprilie?

Cu siguranţă, reprezentanţii serviciilor secrete străine, a căror prezenţă este oficializată în R. Moldova, nu au trecut cu vederea evoluţiile din primăvara anului trecut. Impactul politico-social al evenimentelor din aprilie putea depăşi cadrul naţional şi, în anumite condiţii, putea afecta securitatea ţărilor din regiune.

Totuşi, SIS nu dispune de date probatorii precum că structurile informative străine ar fi fost antrenate în organizarea sau dirijarea protestelor. Fosta conducere a ţării a făcut declaraţii referitor la implicarea structurilor informative din România, însă ulterior ele au fost dezminţite oficial de către ex-procurorul general Valeriu Gurbulea.

- În ce mod s-a implicat SIS-ul moldovenesc în cadrul evenimentelor din 7 aprilie?

Din materialele cu care m-am familiarizat, conchid că îndată ce protestele paşnice s-au transformat în dezordini în masă, unii colaboratori SIS au fost implicaţi în procesul general de monitorizare a situaţiei.

„SIS nu colaborează cu securitatea transnistreană”

- În Ucraina au fost prinşi recent câţiva agenţi de securitate ruşi. La noi activează agenţi de securitate ruşi sau din alte state?

Reprezentanţii serviciilor speciale străine se află în R. Moldova în baza acordurilor interstatale, tot aşa cum reprezentanţii SIS se găsesc în alte ţări. Misiunea lor este de a participa la elaborarea şi realizarea programelor comune de combatere a terorismului internaţional, criminalităţii transfrontaliere şi altor riscuri pentru securitatea generală.

În Republica Moldova reprezentanţii serviciilor secrete ale Federaţiei Ruse au şi sarcina asigurării contrainformative a contingentului militar rus, dislocat pe teritoriul Republicii Moldova în baza Acordului din 1992. Din cele relatate în presa din străinătate, cazul la care vă referiţi a avut tangenţe cu forţele pacificatoare ruse. Incidentul a avut loc pe teritoriul Ucrainei şi nu a afectat interesele securităţii Republicii Moldova.
SIS supraveghează activitatea reprezentanţilor structurilor informative străine în Republica Moldova, inclusiv a celor care utilizează diferite paravane, pentru a identifica şi a reacţiona adecvat la eventualele acţiuni care pot prejudicia interesele securităţii naţionale.

- Puteţi să ne spuneţi dacă activează pe teritoriul R. Moldova agenţi de securitate de la Tiraspol?

Republica moldovenească nistreană autoproclamată dispune de formaţiuni paramilitare, inclusiv de servicii secrete, care asigură existenţa regimului separatist totalitar. Este evident că aceste structuri nu-şi limitează activităţile doar în stânga Nistrului. Nu în rare cazuri ne-am confruntat cu diverse provocări puse la cale de „mgb” din Tiraspol, cum ar fi exercitarea presiunilor asupra şcolilor cu predare în limba română din regiune, îngrădirea dreptului cetăţenilor la liberă circulaţie şi accesul la terenurile lor.
Datoria SIS-ului este de a identifica, bloca sau descuraja acţiunile informativ-subversive ale acestor structuri care pot prejudicia interesele securităţii naţionale.

- În ce relaţii se află SIS-ul cu serviciile secrete din Transnistria?

Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova nu are niciun fel de relaţii cu aşa-numitul minister al securităţii de stat din Tiraspol, or, aceasta este o structură paramilitară în afara legislaţiei naţionale care, prin susţinerea pretinsei statalităţi şi a regimului separatist, atentează la integritatea teritorială şi suveranitatea naţională ale Republicii Moldova.

„Majoritatea dosarelor agenţilor KGB au fost nimicite”

- E adevărat că o parte din arhivele securităţii moldoveneşti a fost dusă la Tiraspol? Ce a rămas?

În pragul unor evenimente politico-sociale de la începutul anilor ‘90, la indicaţia Moscovei, o mare parte din arhivele Securităţii a fost depozitată la secţia din Tiraspol a fostului KGB al RSS Moldoveneşti. Din câte cunosc, încercările repetate de a-i elucida soarta şi a restitui materialele operative evacuate în stânga Nistrului au suferit eşec. În vara anului 1991, în urma unei operaţiuni speciale, s-a reuşit scoaterea în taină din Secţia orăşenească a dosarelor efectivului operativ, trecerea lor peste cordoanele separatiste şi returnarea la Chişinău.

- Cât de realistă este adoptarea Legii lustraţiei în R. Moldova?

Adoptarea unei legi a lustraţiei este de competenţa Parlamentului. Cunosc că abordarea anterioară a problemei a generat divergenţe serioase în rândul clasei politice moldoveneşti privind oportunitatea unei aşa legi. Nu pot spune cât de reală poate deveni adoptarea Legii lustraţiei. Majoritatea dosarelor agenţilor fostului KGB au fost nimicite încă în anii 1990-1991 în baza ordinului preşedintelui KGB al URSS, iar în arhivele actualului Serviciu nu au mai rămas urme.

- Totuşi, în opinia dvs, este necesară o Lege a lustraţiei în R. Moldova?

Într-un stat de drept activitatea Serviciului de Informaţii şi Securitate trebuie să fie transparentă. Însă sunt convins că anumite segmente din activitatea SIS nu pot fi făcute publice, în special referitor la formele şi metodele de activitate, echipamentele speciale din dotare, efectivul criptic etc. La aceeaşi categorie de informaţii sunt atribuite şi datele privind colaborarea secretă a cetăţenilor cu Serviciul de Informaţii şi Securitate, care nu pot fi divulgate pentru a nu prejudicia drepturile persoanei la viaţa privată.

- Cum credeţi, a avut dreptate ex-preşedintele Petru Lucinschi atunci când a declarat că dacă vor fi deschise dosarele securităţii vom rămâne fără intelectuali?

Nu pot să confirm corectitudinea acestor afirmaţii şi nici nu cunosc dacă domnul Petru Lucinschi a făcut o declaraţie oficială în acest sens. Sectoarele funcţionale care mi-au fost încredinţate pe parcursul serviciului în organele securităţii nu au avut tangenţă cu problema abordată.

- De mai multe ori, noi, cei de la JURNAL, am avut senzaţia că telefoanele noastre, fixe şi mobile, erau ascultate în perioada fostei guvernări. E adevărat sau nu?

Nu pot să vă dau un răspuns univoc la această întrebare din simplul motiv că nu dispun de aşa date şi nici nu am un astfel de drept. Dacă conducerea redacţiei are bănuieli întemeiate, ea poate apela la autorităţile abilitate cu competenţa de a decide ascultarea telefoanelor.

Interviu realizat de Mariana Raţă / Jurnal.md


Autor: Mariana Raţă / Jurnal.md
Sursa: roncea.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.1042 secunde