Boris Vasiliev deportat in Siberia: „Basarabia a fost însângerată în anii 40, atunci când a fost ocupată şi acest adevăr lumea îl ştie de mult. Acest adevăr va dăinui în memoria urmaşilor noştri, iar copiii vor avea unde să aprindă o lumânare atunci când vor găsi pe această cruce numele buneilor lor”
Ieri, 4 iulie, a fost inaugurată Răstignirii în memoria victimelor ocupaţiei sovietice din Sărătenii Vechi, raionul Teleneşti. La eveniment au participat preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, conducerea raionului Teleneşti, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, precum şi locuitorii satului Sărătenii Vechi, scrie Unimedia, preluata de Romanian Global News.
Pe crucea înaltă de câţiva metri sunt inscripţionate numele celor 40 de cetăţeni din satul Sărătenii Vechi deportaţi în Siberia şi care şi-au găsit acolo sfârşitul. După ce au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor ocupaţiei sovietice, iar Blagocinul de Teleneşti a oficiat slujba de sfinţire a Răstignirii. Ghimpu a menţionat că inaugurarea Răstignirii de la Sărătenii Vechi este o iniţiativă civică remarcabilă fiind prima de acest gen din republică, sfinţită la scurt timp după semnarea decretului cu privire la declararea zilei de 28 iunie 1940 drept zi a ocupaţiei sovietice. „Datorită acestor cetăţeni am ajuns astăzi să respirăm libertate şi de aceea trebuie să contruim un viitor ţinând cont de trecutul nostru, să separăm adevărul de minciună”, a remarcat Mihai Ghimpu. Primarul municipiului Chişinău Dorin Chirtoacă a menţionat că în fiecare sat din Republica Moldova ar trebui înălţată câte o răstignire în memoria victimelor ocupaţiei sovietice deoarece din fiecare localitate din republică au fost deportaţi cetăţeni în Siberia. Boris Vasiliev, fost profesor la şcoala din satul Sărătenii Vechi, deportat în Siberia de două ori împreună cu familia şi căruia îi aparţine ideea de a ridica Răstignirea, a subliniat că au fost omorâţi în Siberia împreună cu familiile lor toată floarea satului, gospodari, creştini adevăraţi. „Basarabia a fost însângerată în anii 40, atunci când a fost ocupată şi acest adevăr lumea îl ştie de mult. Acest adevăr va dăinui în memoria urmaşilor noştri, iar copiii vor avea unde să aprindă o lumânare atunci când vor găsi pe această cruce numele buneilor lor”, a mai spus B. Vasiliev.
|