Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:56

 

Gogoaşa „integrării" europene a Moldovei

adăugat 05 octombrie 2009, 18:05, la Opinii / Editoriale

Premierul Vlad Filat, aflat la Bruxelles, a făcut un anunţ neobişnuit. El a solicitat Uniunii Europene (UE) să ofere o perspectivă clară Moldovei în ceea ce priveşte aderarea. Adică UE să spună dacă, cum şi când va adera Moldova. Până în prezent, nimeni din Moldova nu a făcut acest lucru.

Comuniştii s-au prefăcut că „integrează" Moldova, iar cei de la Bruxelles s-au prefăcut că îi ajută. PCRM a lăsat Moldova fără perspectivele pe care le au până şi Marocul sau Insulele Capului Verde privind integrarea europeană. Nu degeaba ruşii spun că nu au nimic împotriva „integrării" Moldovei. Ei ştiu că de fapt nu s-a făcut nimic până acum şi speră că nici nu se va face.

Aderare, nu „integrare"

Termenul „integrare", folosit pentru intrarea Moldovei în UE, este greşit. Integrarea europeană înseamnă transferul de competenţe de la guvernele statelor-membre la Comisia Europeană. Pentru că Moldova nu este membru al UE, nu are nimic de-a face cu acest proces. Cuvântul corect este „aderare". Cei de la Bruxelles îi lasă pe moldoveni să bată câmpii despre „integrare", deşi ştiu că este greşit. Acest termen confuz nu spune nimic precis. Atunci când Voronin a înlocuit din vocabularul său „integrarea europeană" cu „modernizarea europeană a republicii" nu a observat nimeni.

Chişinăul n-a depus nici măcar cerere

Adevărul este că cetăţenii Moldovei au fost înşelaţi până acum fără scrupule, deşi 70% dintre ei doresc aderarea la UE. În momentul de faţă nu există nicio perspectivă europeană a Moldovei din punct de vedere instituţional. Primul pas pentru ca un stat să declanşeze procesul aderării sale la UE este ca primul ministru să scrie o cerere prin care solicită aderarea şi să o depună la preşedinţia UE.

Conform unui proverb chinezesc, un drum de o mie de paşi începe cu primul pas. Moldova nu a depus nici o cerere la Bruxelles, pentru că PCRM s-a opus şi se opune aderării Moldovei la UE. Ca urmare, la Bruxelles sau în capitalele statelor-membre nimeni nu-şi pune problema aderării Moldovei nici măcar în teorie.

Moldova balcanică

Traian Băsescu a lansat ideea revoluţionară ca Moldova să fie extrasă din „Parteneriatul Estic” şi alăturată ţărilor din „Balcanii de Vest”. Este singura soluţie pentru aderarea Moldovei la UE (în afară de Unirea cu România). Dar Băsescu nu poate să împingă Moldova de la spate, să-i facă bine cu sila.

Toate ţările din „Balcanii de Vest” au perspective clare de aderare, recunoscute de UE în documente oficiale. Asta cere şi Filat. Aceste ţări au semnat acorduri europene cu UE, devenind state asociate, o etapă obligatorie a aderării la UE. Moldova nu are acord de asociere.Cele mai avansate sunt Croaţia şi Macedonia care au statutul oficial de state candidate. Albania, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Muntenegru au căpătat oficial statutul de „ţări potenţial candidate”.

Asta pentru că au semnat acordurile de stabilitate şi asociere, devenind state asociate UE. Muntenegru s-a născut abia în mai 2006, dar a devenit ţară asociată UE încă din 2007 prin semnarea acordului european, iar în 2008 deja a depus cererea de candidatură pentru a deveni stat-membru. În acelaşi timp, lui Voronin i se umplea gura de „integrare europeană”, dar rezultatul este că Moldova nu există în procesul de lărgire a UE.

Cartoful fierbinte al lui Filat

Premierul Filat le-a pus europenilor în mână un cartof fierbinte prin solicitarea sa. Mai rămâne să treacă de la vorbe la fapte şi să facă demersuri oficiale în numele RM.Pantomima cu Voronin a slujit celor de la UE, pentru că ei numai grija Moldovei nu o mai aveau pe cap. O solicitare oficială va pune UE în încurcătură. Conform Tratatului de la Maastricht, orice stat de pe continentul european poate deveni membru UE.

Aşadar, cei de la Bruxelles nu vor putea să refuze din principiu cererea respectivă pentru că astfel ar încălca tratatele europene în vigoare. Cel mult vor spune că Moldova nu îndeplineşte criteriile pentru a deveni ţară asociată. Dar atunci, România şi alţi aliaţi din interiorul UE pe care ar reuşi să-i găsească ar impune, cum s-a întâmplat în cazul tuturor statelor, negocierea criteriilor pe care Moldova trebuie să le respecte precum şi un calendar cu termene precise.

Ar mai depinde apoi doar de moldoveni să-şi facă treaba acasă. Odată stat asociat cu UE, Moldova se vede cu sacii în căruţă. Asta deoarece Consiliul European de la Copenhaga a hotărât că orice stat care a semnat acordul de asociere cu UE are dreptul să adere la Uniune. Aşa au intrat şi românii, şi balticii, şi toţi ceilalţi.

Propaganda comunistă şi minciuna „integrării"

PCRM a reuşit să mintă profitând şi de necunoaşterea de către moldoveni a mecanismelor europene. Comuniştii au dezlănţuit maşina de propagandă şi au prezentat orice contact cu UE ca pe un pas spre „integrare". Prezenţa Moldovei în Parteneriatul Estic, un „Parteneriat European de Vecinătate" al UE, a fost anunţată ca o mare victorie. De fapt, înseamnă înăbuşirea aspiraţiilor europene ale Moldovei.

Parteneriatele, atât cel estic, unde participă Moldova, cât şi parteneriatul mediteranean, NU sunt destinate ţărilor candidate. Nici o ţară candidată nu face parte din parteneriate de vecinătate. Practic, Moldova este la egalitate în ce priveşte „perspectiva europeană" cu Algeria sau Azerbaidjan. Acesta este motivul pentru care Băsescu a cerut la reuniunea de la Praga ca Moldova să se alăture grupului din Balcanii de Vest.

Comuniştii au mai făcut caz de Planul de Acţiuni Moldova-UE. Dar planul nu are nicio legătură cu aderarea Moldovei la UE, ci cu Parteneriatul Estic. O altă minciună este legată de „preferinţele comerciale" acordate de UE Moldovei. Este vorba de scutirea de taxe vamale a circa 700 grupe de produse din cele 1000 din nomenclatorul vamal. Pasămite, Moldova s-ar „integra" cumva în Piaţa Unică Europeană. De fapt, măsura luată este o urmare a prevederilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Bunăoară, Republica Socialistă România obţinuse de la UE „preferinţele" cu care se laudă Voronin încă în 1974.

Maroc şi Capul Verde înaintea Moldovei

Maroc este stat asociat cu UE încă din 1996, spre deosebire de Moldova. Are un acord de liber schimb cu UE ce prevede liberalizarea deplină a comerţului şi investiţiilor între cele două părţi. După liberalizarea comerţului cu produse agricole, economia marocană va fi deplin integrată cu cea a UE. Maroc este singura ţară cu care UE a semnat un acord bilateral de cer deschis (open skies), liberalizând total transporturile aeriene. Dacă se vor liberaliza şi vizele Schengen, Maroc va face parte de facto din Uniunea Europeană. Practic, va avea cam acelaşi statut ca Norvegia sau Islanda.

Insulele Capului Verde sunt o fostă colonie portugheză din Africa de Vest. Capul Verde a declanşat o campanie prin care să convingă UE că insulele fac parte geografic din Europa, pentru că ar fi incluse în regiunea botanică Macaronezia, alături de Canare, Madeira, Azore, iar locuitorii ar fi europeni, pentru că sunt descendenţi ai portughezilor care au dat iama printre negresele sclave. Ca atare, aderarea Capului Verde la UE ar fi ceva firesc.

Oricât ar părea de incredibil, asemenea năzdrăvănie a găsit susţinători. Fostul premier portughez Mario Suarez a lansat o petiţie pentru aderarea Capului Verde la UE, susţinută inclusiv de surorile botanice ale capeverdeenilor, adică insulele hispano-portugheze Canare, Azore, Madeira.

În consecinţă, la 24.10.2007, Comisia Europeană a informat Parlamentul European despre încheierea „Parteneriatului Special" UE-Capul Verde. Planul de Acţiuni UE-Capul Verde este pe o durată nedeterminată, pe când planul Moldova-UE a durat trei ani. Capul Verde va primi finanţări de la Fondul European de Dezvoltare, pe când în fostul Plan de Acţiuni al moldovenilor nici nu se pomeneşte de aşa ceva.
Europa pare hotărâtă să se întindă la tropice. Dar nu va trece Prutul dacă nu vrea şi Chişinăul.

Autor: George SCARLAT
Sursa: www.timpul.md
Cei care s-au declarat "avocatul" aderării R.Moldova la UE nu mai au nici noaptea hodina de grija ce o poarta pentru R.Moldova. Si in rezultat, moaşa a uitat sa taie fătului buricul - nici pe democraţii (azi liberali) pana la 2001, si nici pe PPCD si PCRM după 2001 "avocatul" nu i-a sfătuit sa depună o cerere formala de aderare la UE. Ca acum sa ni se sugereze ca nici nu mai are rost de făcut, e prea târziu, dar mai este o VARIANTA - cea de UNIRE in calitate de judeţe basarabene din urma căruţei judeţelor Vaslui, Botoşani si altele, cei drept cele mai înapoiate de când e România. O fi cum o fi, dar uitaţi pe totdeauna de participări directe la competiţii internaţionale, Eurovision, olimpiade, expoziţii, simpozioane, cote de tara la studii, investiţii directe de la FMI si BM etc.etc.
Mânţănim, dar si prostu ştie ca DECÂT SLUGA LA SLUGA SLUGII - MAI BINE SLUGA DIRECTA LA STĂPÂNI ADEVĂRAŢI, fie de la apus, fie de la răsărit, capabili sa acorde R. Moldova un ajutor cu adevărat DEZINTERESAT
A comentat greg 05 octombrie 2009, 20:35
Observ cum Filat si maldavenii se mira cum de Europa nu semneaza nici un fel de tratat de alianta sau drum european ptr Moldova. Cine oare vrea in Europa integrarea unei "tari" corupte pana la os, plina de mentalitati comuniste, inapoiate, greu de crezut pana nu mergi acolo si vezi? De unde si pana unde integrare europena a Moldovei? Intr-o tara plina de oameni care nu cunosc justitia, unde tancurile-monumente sunt indreptate cu tevile inspre vest, intr-o tara unde populatia este aservita mental Rusiei, integrarea Europeana NU SE POATE. Nu credeti? Nu-i nimic. Sa mai asteptam si sa vedem CINE va invita in Europa? Deocamdata, dupa cum vad eu si Romania s-ar putea sa va dea papucii. Good bye rusofonilor!
A comentat commiekiller 06 octombrie 2009, 06:07
Ba, ura ta pentru moldovenii de peste Prut n-are limite! Mai potoleste-te, dealtfel n-o sa mai iesi din camasa, stii tu care!
A comentat sabina 06 octombrie 2009, 07:07
Eu nu cred ca intrarea in UE ar aduce mari beneficii Moldovei si cetatenilor ei. Eu personal vreau sa pot circula liber in UE.Restul imi rezolv singur. Nu vad mare imbunatatire a bunastarii populatiei din Romania, Cehia, Slovacia, Tarile Baltice. Oricum vom merge la lucru in Franta, Italia si alte tari inca mult timp inainte.
Cit priveste relatiile cu Rusia. Nici nu vreau sa aud. Moldova a avut de pierdut intotdeauna de pe urma acestora.
A comentat ionica 07 octombrie 2009, 07:10


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Opinii / Editoriale

octavian-tacu,
Octavian Țâcu // O altă Găgăuzie
În căutarea Timpului pierdutCei care au urmărit scrierile de la Timpul de altă dată își amintesc despreseria de articole dedicate practicilor și politicilor statal/imperiale de construcție identitară, prin care arătam cum anumite grupuri etnice sunt fragmentate și făcute altceva decât pornirile lor [...] mai mult
Canibalismul sovietic: cum i-au deprins rușii pe basarabeni să se mănânce între ei. La propriu
Documentele sovietice publicate atestă 66 de cazuri de canibalism în Basarabia între anii 1946-1947, nu 39 așa cum susține raportul prezentat în 2010 Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (link). E vorba de documentele publicate în volumul lui Anatol Țăranu, ”Foametea în Moldova sovietică 1946-1947”, [...] mai mult
work-and-travel,
Senatului american DECIDE: programele de Work and Travel rămân în vigoare, în ciuda dorinței administrației Trump
Programele de Work and Travel SUA rămân, nu se anuleaza, dimpotriva, devin mai sigure, Senatul american a votat amendamentul care protejează Programul J1, care se referă la schimburile interculturale pentru străini. Din J1 fac parte programele de Intern, Trainee, Camp Counselor, Au Pair și cunoscutul program Work and Travel, de care beneficiază [...] mai mult
EFECTELE CANICULEI: COD PORTOCALIU DE DELIR
”Plahotniuc a folosit România, pentru a-i interzice lui Rogozin să ajungă la Chișinău, iar autoritățile de la București au căzut în capcana oligarhului; Declararea lui Rogozin persona non-grata a fost făcută în complicitate cu Moscova, cu scopul de a crea impresia că Plahotniuc este antirus; Plahotniuc [...] mai mult
ANDREI NĂSTASE, DESPRE „PROBA” IGP ÎMPOTRIVA „PARTIDULUI NOSTRU”
Mercenarii de elită ai lui Plahotniuc s-au dovedit a fi niște măscărici. Jizdan și Pânzari nu sunt poliția, așa cum încearcă să se etaleze protagoniștii persecuțiilor tinerilor din 7 aprilie 2009. Ei sunt niște circari jalnici. Aşa a reacționat liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, la „proba” prezentată [...] mai mult
Doc// Martori falși în dosarul lui Vlad Filat
Trei tinere din Federația Rusă, care par să nu știe nici cu spatele despre situația din Republica Moldova, figurează în calitate de martori-cheie în răsunătorul dosar de corupție în cadrul căruia este judecat Vlad Filat. Potrivit declarațiilor depuse de Ilan Șor în instanță, ele ar fi intermediat [...] mai mult
MAIA SANDU : „Moldova nu s-a predat... Moldova există, Moldova luptă!“
Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova s-a încheiat cu un rezultat puțin onorabil guvernării controlate de controversatul oligarh Vlad Plahotniuc. Doi candidați ai opoziției au trecut în turul doi. De altfel, candidații opoziției au adunat peste 90% din voturile exprimate în primul tur. Pe primul loc, [...] mai mult
Stratfor: Alegerile prezidențiale din Moldova ar putea declanșa un conflict între partide
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar putea declanșa un conflict între partidele pro-ruse și partidele pro-occidentale. Deși candidatul pro-Rusia din partea Partidului Socialiștilor cel mai probabil va primi cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor, al doilea tur ar putea fi mult mai strâns. Indiferent de cine [...] mai mult
OPINII // Unirea şi provocările din jurul ei
În această perioadă s-a discutat foarte mult despre Unirea Republicii Moldova cu România, totul plecând de la un incident care a avut loc în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, când liderii unei manifestaţii unioniste au decis să schimbe traseul, iar Jandarmeria a intervenit, i-a reţinut [...] mai mult
Sturza, despre „COPIII” lui Mark Tkaciuk și cine e VERIGA SLABĂ a trioului Dodon – Lupu - Plahotniuc
Fostul premier Ion Sturza consideră că anume fostul consilier prezidențial Mark Tkaciuk, este omul care a avut grijă să-i aducă în anturajul lui Vladimir Voronin pe Igor Dodon, Marian Lupu și Vlad Plahotniuc.
„Abil, viclean, erudit, dar și încăpățânat în a influența „lumea”, Tkaciuk cunoștea perfect limitele [...] mai mult

randat în 	0.0714 secunde