Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:50

 

Igor Boţan: Presupusele dosare ale politicienilor sunt cruciale pentru votul de joi din Parlament

adăugat 27 octombrie 2015, 07:13, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Dumitru Pelin

Despre dosarele politicienilor a stat de vorbă Vasile Botnaru cu directorul asociației ADEPT, Igor Boțan, care face parte și din Platforma Civică DA. Dar discuția lor pornește de la regruparea forțelor în parlament înainte de votul de joi asupra moțiunii de cenzură a opoziției socialiste și comuniste, precedat de convorbiri în alianța de guvernare. Dintre partidele guvernării, seștie că PLDM și PL intenționează să voteze împotrivă, în timp ce democrații au spus că este nevoie de admiterea la guvernare și a grupului Leancă.

Europa Liberă: Componentele alianţei, ca de obicei, încearcă să tragă „plapuma” cât mai sub „barbă” şi se dezgolesc „picioarele”. Totuşi alianţa rămâne sub o „plapumă”?

Igor Boţan: „Şedinţa consiliului alianţei a scos în evidenţă faptul că componentele acesteia îşi doresc resetarea şi rămânerea la guvernare pentru următorii trei ani de zile, conform mandatului. Numai că aici apar un şir de probleme.”

Europa Liberă: Fiecare înţelege resetarea cum îl duce capul.

Igor Boţan: „Este adevărat. Putem spune, metaforic, că avem un sistem de ecuaţii cu mai multe necunoscute, ceea ce lasă câmp de manevră pentru unii actori din această alianţă.”

Europa Liberă: Mihai Ghimpu este cel care mereu a înclinat balanţa într-o parte sau în alta. Îşi păstrează acest rol?

Igor Boţan: „Jocul lui Mihai Ghimpu acum este să salveze alianţa, să nu cedeze foarte mult prin atragerea eventuală a Partidului Popular European în alianţă pentru a asigura majoritatea formală de voturi; plus, pentru a se răzbuna pe Partidul Liberal Democrat şi pe liderul acestui, Vlad Filat, pentru umilinţa din 2013, atunci când a fost scindată fracţiunea şi Mihai Ghimpu a fost pentru aproximativ doi ani înlăturat de la guvernare.”

Europa Liberă: Testul adevărat va fi joi, când va fi votată moţiunea de cenzură. Credeţi că guvernul este în pericol?

Igor Boţan: „Există pericole. Dar jocurile cred că demult au fost aranjate, scenariile au fost scrise, mesajele au fost transmise şi mesajele au fost foarte puternice.”

Europa Liberă: Adică?

Igor Boţan: „Pentru Partidul Liberal Democrat cel mai important mesaj este: cu cât vor invoca şi vor insista mai mult pe resetarea organelor de drept, cu atât condiţia liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, va fi mai proastă. Şi am văzut cum se face acest lucru. El a fost transferat din izolatorul de la CNA, unde condiţiile sunt mai mult sau mai puţin ok, în cel mai inuman penitenciar din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar partidul continuă să se subordoneze lui Vlad Filat?

Igor Boţan: „Partidul nu poate renunţa, pur şi simplu, la liderul acestuia, pentru că altfel acest partid ar trebui să recunoască că este decapitat, este derutat.”

Europa Liberă: Dar liderul le-a cerut să fie perseverenţi, drastici. Şi aceasta au făcut.

Igor Boţan: „Este adevărat. Numai că toate „tunurile” holdingului mediatic al adevăratului lider al Partidului Democrat au fost puse pe Valeriu Streleţ, care, chipurile, ar fi implicat în afacerea Caravita, care a devenit monopolist pe piaţa de pesticide din Republica Moldova. Deci, se procedează exact ca la carte, este luat în colimator şi este presat.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că i se dă din deget sau se pregăteşte terenul pentru o rocadă?

Igor Boţan: „Eu cred că i se dă din deget. Pentru că rocada nu poate avea loc fără participarea Partidului Liberal Democrat sau ce a rămas din Partidul Liberal Democrat. Umilinţa totală a lui Vlad Filat trebuie să se producă prin dezicerea fracţiunii de propriul lider. Pentru aceasta au şi fost luaţi în colimator liderii din Partidul Liberal Democrat, mă refer în primul rând la domnul Streleţ. Am văzut că este luat în colimator şi Chiril Lucinschi. Deci, ceea ce spunea în cuvântarea sa din Parlament Vlad Filat: există dosare pe fiecare dintre politicieni şi aceste dosare vor fi activate la momentul potrivit.”

Europa Liberă: Chiril Lucinschi a devenit mai rebel decât Streleţ, dânsul este cel care a anunţat că revendicările populare înaintate de Platforma „DA” trebuie să fie luate în serios, trebuie să fie convocată şedinţa cerută de protestatarii din Piaţa Marii Adunări Naţionale. În felul acesta aripa, dacă o fi o aripă întreagă, antagonizează şi relaţiile din interiorul alianţei de guvernare, dar nici simpatiile Platformei „DA” nu le-a obţinut, judecând după reacţiile care vin din mediul protestatarilor. De fapt, ce observăm noi prin această mişcare?

Igor Boţan: „Prin această mişcare, din punctul meu de vedere nereuşită, a lui Chiril Lucinschi nu se obţine practic nimic. Pentru că Partidul Liberal Democrat nu poate cuceri simpatiile protestatarilor, întrucât a fost principalul partid care a guvernat ţara în ultimii şase ani. Este important că acest mesaj al lui Chiril Lucinschi evocă un lucru extrem de vizibil – protestele şi-au avut efectul. Dar, în acelaşi timp, Partidul Liberal Democrat, după ce au fost făcute declaraţiile domnului Lucinschi şi ale domnului Deliu, şi-a complicat propria condiţie, pentru că imediat presa afiliată lui Plahotniuc a calificat aceste ieşiri drept şantaj. Am văzut declaraţia domnului Marian Lupu, care spune că este un şantaj, şantaj care nu va trece. De aceea, mesajul, cum spuneam, a fost cât se poate de clar: cu cât va încerca Partidul Liberal Democrat şi fracţiunea acestuia să facă presiuni asupra partenerilor de coaliţie, cu atât condiţia lui Vlad Filat va deveni una mai proastă. Şi prin aceste mecanisme cred că Partidul Liberal Democrat cel mai probabil va fi înfrânt şi va trebui să accepte condiţiile aşa-ziselor parteneri – ale Partidului Democrat şi ale celui Liberal.”

Europa Liberă: Înfrânt sau cuminţit, ca să voteze aşa cum vrea alianţa?

Igor Boţan: „Eu cred că Partidul Liberal Democrat cel mai probabil va fi înfrânt. Depinde şi de modul în care se va comporta Partidul Popular European.”

Europa Liberă: Dar fără voturile lor nu se poate vota nimic.

Igor Boţan: „Da, dar ei nu au de ales. Dacă este adevărat, şi aici este foarte important ca opinia publică să înţeleagă, una dintre condiţiile protestatarilor actualmente este elucidarea dosarelor pe care le au actorii politici din Republica Moldova, adică care este gradul de şantajabilitate a clasei politice, în mod special a Partidului Liberal Democrat.”

Europa Liberă: Adică să nu fie făcut doar Filat responsabil pentru tot ce se întâmplă?

Igor Boţan: „Exact. Şi domnul Filat a declarat acest lucru, fiecare dintre politicieni cel mai probabil are nu un singur dosar care este administrat după bunul plac al celor care controlează sistemul judiciar şi de ocrotire a normelor de drept din Republica Moldova. Situaţia este foarte proastă pentru Partidul Liberal Democrat. Pe de o parte, înţeleg că nu pot ieşi din alianţă, nu pot recurge la mesajele protestatarilor, care cer alegeri anticipate, care ar fi o dezlegare pentru situaţia din Republica Moldova. Pe de altă parte, sunt decapitaţi, sunt scindaţi şi, aşa cum spuneam, marea necunoscută este dacă Partidul Popular European va accepta să revină la guvernare, după ce a renunţat să participe la dialogul civic, spunând că este un partid care eminamente se poziţionează drept unul antisistem, pentru a deveni eventual un fel de substituent al clasei politice din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Sau succesor.

Igor Boţan: „Sau succesor. Iar acum, în situaţia care s-a creat, dacă va accepta să vină la guvernare, va trebui să-şi anuleze pretenţiile de a deveni un substituent al formaţiunilor pretins pro-europene corupte. Acesta este, din punctul meu de vedere, cel mai important element al jocului care se desfăşoară.”

Europa Liberă: Povestea cu Renato Usatîi nu este şi acesta un joc, aşa cum pretind mulţi analişti, care urmăresc culisele întâmplărilor, culisele politice de la Chişinău? Unii spun că Renato Usatîi în mod deliberat a fost „mandelizat”, îmi cer scuze de acest termen, adică victimizat şi achitat ca, pe de o parte, să existe o piesă de rezistenţă pe viitorul câmp de luptă. În acelaşi timp, aşa cum am mai vorbit noi cu dumneavoastră, în încercarea de a estompa importanţa Platformei „DA”, de a o minimaliza ca voce, ca portavoce a nemulţumirii populare. Or, forul civic unii spun că tocmai pentru aceasta a fost gândit, ca să nu-şi mai dea importanţa  pe care o pretinde Platforma „DA”, pentru că, vezi Doamne, sunt şi alţi poli de expresie a nemulţumirii.

Igor Boţan: „Este adevărat. Împărtăşesc acest punct de vedere, dar trebuie să luăm în consideraţie că actualmente avem o situaţie inedită, este pentru prima oară când trei lideri de partide sunt fie arestaţi, fie reţinuţi. Liderul PLDM, care este nu victimizat, aşa cum pretinde Vlad Filat, ci este făcut ţap ispăşitor, iar Renato Usatîi este într-adevăr victimizat, astfel încât să fie folosit ca armă dublă împotriva lui Igor Dodon. Pe de altă parte, creşterea de rating a lui Renato Usatîi este un avertisment pentru aşa-zisele partide pro-europene, care, iată, uitaţi-vă, dacă lucrurile continuă tot aşa şi se destramă alianţa, Renato Usatîi poate deveni unul dintre principalii actori politici în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Şi Dumnezeu ştie încotro va duce flamura.

Igor Boţan: „Da, în ce parte poate întoarce vectorul extern al Republicii Moldova. Marea problemă a lui Vladimir Plahotniuc este că, prin astfel de metode, controlând în totalitate procesele politice din Republica Moldova, el devine principalul responsabil pentru situaţia dezastruoasă economică şi socială din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar nu are „brevet” oficial eliberat că el este responsabil pentru că ar controla.

Igor Boţan: „El nu are „brevet”, cum spuneţi dumneavoastră, numai că el probabil înţelege că miturile îşi au propria viaţa şi nu au nevoie de brevete oficiale. Mitul despre faptul că Plahotniuc acum este principala figură care controlează totul în Republica Moldova cred că va avea efect la momentul potrivit.”

Europa Liberă: Deci, aşa cum a păţit-o şi Voronin, când atotputernicia lui Voronin, care era o virtute, s-a transformat, până la urmă, într-un cusur.

Igor Boţan: „Exact. Şi 7 aprilie cred că a fost o revoltă sinceră pentru ceea ce se numea furtul votului cetăţenilor. Până la urmă s-a dovedit că furtul nu a avut loc, de fapt, însă aceasta a fost percepţia cetăţenilor care, l-a scos din...”

Europa Liberă: …după moarte pocăinţă...

Igor Boţan: „Da.”

Europa Liberă: Mai există o preocupare pe care a exprimat-o Arcadie Barbăroşie, în repetate rânduri, convenţional vorbind, e vorba despre şantajul pro-european al guvernării, că, vezi Doamne, „fără noi se opreşte trenul pro-european”. Puterea repetă acelaşi refren: există riscul schimbării vectorului pro-european şi ca să îi neutralizăm pe cei care sunt adversarii dezvoltării pro-europene, nu neapărat trebuie să umblăm cu mănuşi albe. Multă lume a simţit indicii. Cum credeţi, este această preocupare întemeiată sau este una sterilă?

Igor Boţan: „Categoric da, este întemeiată. Numai că domnul Arcadie Barbăroşie, care este un observator foarte-foarte fin, doar a reiterat ceea ce colegul nostru, Vitalie Ciobanu, a afirmat la Europa Liberă acum trei ani de zile: „Ceea ce face Alianţa pentru Integrare Europeană este şantaj împotriva cetăţenilor Republicii Moldova”. Exact din considerentele pe care le-aţi menţionat dumneavoastră: „Noi suntem pro-europeni, ne putem permite orice, pentru că nu veţi îndrăzni să ne înlăturaţi de la putere, altminteri, venind forţele ostile vectorului european”. Cred că este o premisă falsă, pentru că s-a schimbat şi contextul regional. Republica Moldova, şi ştim acest lucru, şi putem cita analişti ruşi, care spun că Rusia nu este interesată acum să aducă forţele pro-ruseşti la guvernare, pentru că peste capul Ucrainei, care declară Federaţia Rusă principalul său inamic geopolitic, doar ar dăuna intereselor Federaţiei Ruse. Acesta este laitmotivul unui articol recent, publicat în revista „Expert” din Federaţia Rusă. Aşa că există diferite optici asupra interesului Rusiei în regiune, asupra capacităţii forţelor pro-euroasiatice din Republica Moldova de a prelua guvernarea şi de a menţine Republica Moldova pe linia de plutire. Nimeni nu garantează, dacă Republica Moldova îşi schimbă vectorul politicii externe, că va putea suplini cele aproximativ 15-20% de resurse financiare care vin de la partenerii de dezvoltare. Deci, avem un şir de probleme care nu se rezolvă foarte-foarte simplu.”

Europa Liberă: În aceste condiţii, Platforma „DA” ce are de făcut?

Igor Boţan: „Platforma „DA” trebuie să procedeze exact aşa cum prevăd rezoluţiile adoptate în cadrul protestelor. Aceste rezoluţii, sinteza lor, au fost prezentate în cadrul platformei de dialog social.”

Europa Liberă: Dar întrebarea mea rezultă din faptul că adversarul a devenit mai sofisticat decât cel pe care l-aţi văzut prima dată, a devenit mai inventiv, recurge la tot felul de jocuri, şantajează societatea cu figura lui Usatîi etc., etc. Puzzle-ul este mult mai complicat, mozaicul este mai nuanţat. Platforma „DA” se pliază pe aceste condiţii?

Igor Boţan: „Platforma „DA” are o strategie care spune că scopul principal este ca cetăţenii acestei ţări să se manifeste în public, protestând împotriva tuturor abaterilor de la normalitate.”

Europa Liberă: Dacă de bună seamă îi doare.

Igor Boţan: „Dacă îi doare. Atât, nimic mai mult. Dacă vorbim de Consiliul Marii Adunări Naţionale, care declară că vrea să iniţieze un referendum, că vrea să stabilească o forţă politică, atunci această întrebare se referă la Consiliul Marii Adunări Naţionale şi la grupul de iniţiativă, care trebuie să intre într-un joc politic şi trebuie să ia în consideraţie toate nuanţele la care v-aţi referit dumneavoastră. Pentru Platforma „DA”, ca platformă civică, contează un singur lucru – ca cetăţeanul să devină activ, cetăţeanul să protesteze atunci când lucrurile deraiază de la normalitate şi să pledeze pentru un spaţiu politic asanat. Acum Platforma „DA” mai are o revendicare, foarte specială, care se referă la facerea publică a dosarelor care există asupra politicienilor din Republica Moldova, pentru a măsura gradul de şantajabilitate a clasei politice şi, deci, a instrumentarului pe care aşa-zisul „păpuşar” poate să-l folosească împotriva politicienilor din Republica Moldova pentru a-şi întări poziţiile.”

Europa Liberă: La un moment dat totuşi era impresia că guvernarea e cam panicată, cam speriată, că mai-mai era gata să discute pe bune revendicările. Credeţi că şi-a revenit din această spaimă, au găsit ac de cojocul platformei?

Igor Boţan: „Eu cred că ei caută ac de cojoc. Şi principalul lucru pe care încearcă ei să-l găsească este să asocieze Platforma „DA” cu interesele lui Vlad Filat, cu ale oamenilor de afaceri Ţopa, ceea ce, din punctul meu de vedere, este parte a unui război informaţional împotriva Platformei „DA”. Dar eu nu cred că guvernanţii vor reuşi. Cred că cetăţenii din Republica Moldova s-au trezit. Noi pornim de la premisa că cetăţenii Republicii Moldova au discernământ şi pot discerne între bine şi rău, între jocuri politice, războaie informaţionale şi interesul public major.”




Autor: Vasile Botnaru
Sursa: europalibera.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.9875 secunde