Igor Dodon: AIE va fi reformatat acum sau după alegeri
adăugat 17 octombrie 2012, 06:03, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Octavian Balan
Europa Liberă: Aţi avut o întrevedere cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Problema care se pune astăzi: va mai fi monitorizată Moldova de către APCE?
Igor Dodon: „Dacă Moldova ar fi exclusă de sub monitorizarea APCE-ului, acest lucru ar fi benefic pentru Republica Moldova."
Europa Liberă: Ce ar câştiga ţara?
Igor Dodon: „Ar fi un pas înainte în implementarea reformelor, inclusiv democratice. Întrebarea este cât de mult suntem pregătiţi pentru aceasta. Personal consider că ar fi cam prematur acest lucru. Avem încă foarte multe lucruri de făcut."
Europa Liberă: Ce nu e făcut?
Igor Dodon: „Începând cu justiţia, terminând cu corupţia şi avem şi alte reforme care trebuie implementate. Ţine evident de acei care sunt la guvernare şi ţine evident, nu în ultimul rând, şi de cei care sunt în opoziţie. Da, opoziţia trebuie să critice guvernarea, însă, în acelaşi timp, trebuie să vină şi cu unele propuneri ce trebuie de schimbat. Şi nu doar populiste, fiindcă foarte des opoziţia vine cu propuneri populiste: haideţi să dăm salarii mai mari sau pensii mai mari, sau preţuri mai mici. Când vii cu o propunere şi când vii şi cu o critică, trebuie să vii şi cu o soluţie bine gândită, profesionistă. Şi eu cred că rolul opoziţiei anume în aceasta şi ar fi, într-o societate democratică."
Europa Liberă: O lege a opoziţiei de ce întârzie?
Igor Dodon: „Preşedintele Timofti şi-a asumat un angajament public. Această iniţiativă a venit din partea socialiştilor şi a fost una din precondiţii pentru votarea preşedintelui Timofti. Domnul Timofti şi-a asumat angajamentul public că această lege va fi promovată. Socialiştii au elaborat acest proiect de lege. Au fost şi dezbateri publice, în acest sens. Şi, în luna iunie, la o întrevedere personală cu domnul Timofti i-am transmis acest proiect. Cu regret, vedem că se întârzie înaintarea acestui proiect. Probabil Alianţei de la guvernare nu-i este convenabil acum aprobarea unei legi cu privire la opoziţie, deoarece acolo se spune foarte clar care ar fi competenţele şi pârghiile opoziţiei, în controlul asupra guvernării. Şi, probabil, din aceste considerente Alianţa nu vrea să susţină acest proiect. Şi aici nu-mi este clar de ce Timofti joacă la cheremul Alianţei pentru Integrare Europeană. Dumnealui trebuie să fie un preşedinte al tuturor, nu un preşedinte al Alianţei de la guvernare. Acesta a şi fostul scopul alegerii dumnealui în această funcţie."
Europa Liberă: Poate motivul e simplu: şi opoziţia este foarte fragmentată.
Igor Dodon: „Opoziţia nu este fragmentată la moment."
Europa Liberă: Păi şi comuniştii ar putea să vină cu un alt proiect de lege.
Igor Dodon: „Comuniştii au spus că ei nu vor să vină cu un proiect de lege cu privire la opoziţie. Preşedintele şi-a asumat angajamentul că va promova un proiect în acest sens. Nu are decât preşedinţia să vină cu un astfel de proiect şi să-l punem în discuţie în plenul Parlamentului, ca iniţiativă a preşedintelui, pentru că aşa am convenit. Noi putem foarte simplu să înregistrăm acest proiect ca iniţiativă a socialiştilor sau a fracţiunii nou create a deputaţilor neafiliaţi. Şi cred că aşa vom face, dacă domnul Timofti nu-şi va menţine obligaţiunea şi angajamentele pe care şi le-a asumat."
Europa Liberă: Domnule Dodon, şansa creării unei alte fracţiuni, a cincea, în cadrul Legislativului, e mare?
Igor Dodon: „Fracţiunea deja a fost creată."
Europa Liberă: Ea a fost creată, dar ceea ce cereţi dumneavoastră nu acceptă toate componentele Alianţei.
Igor Dodon: „Conform Regulamentului Parlamentului, în caz dacă cinci deputaţi neafiliaţi, cel puţin, cinci deputaţi, iau decizia să formeze o fracţiune, informează despre aceasta plenul Parlamentului şi transmite procesul-verbal de creare a fracţiunii către conducerea Parlamentului. Acest lucru, conform buchiei legii, l-am făcut la sfârşitul săptămânii. Acum deja ţine de obligaţiunile Parlamentului să asigure buna funcţionare a fracţiunii. Chiar dacă conducerea Parlamentului nu va pune la dispoziţie toate cele necesare: birou şi nu ştiu ce şi aşa mai departe..."
Europa Liberă: Birou, transport.
Igor Dodon: „Acest lucru pe noi nu ne deranjează, pentru că nu am format fracţiunea pentru a avea birou şi a avea transport. Fracţiunea deja este creată."
Europa Liberă: Crearea fracţiunii ar însemna mai apoi să solicitaţi şi un loc în Biroul Permanent al Legislativului?
Igor Dodon: „O fracţiune care are 7 deputaţi, conform Regulamentului şi conform legislaţiei în vigoare, are dreptul să fie reprezentată în Biroul Permanent al Parlamentului. Pe parcursul următoarelor zile, o săptămână-două maxim, fracţiunea noastră va înainta o candidatură, pentru a fi inclusă în Biroul Permanent."
Europa Liberă: Aţi putea fi chiar dumneavoastră?
Igor Dodon: „Această decizie va fi făcută publică atunci când va fi necesar."
Europa Liberă: Aţi luat decizia ca doamna Greceanîi să fie în fruntea fracţiunii. Unii interpretează acest lucru drept o răsplată că s-a discutat foarte mult, când era criză instituţională în ţară, atunci doamna Greceanîi figurând printre candidaţii pentru funcţia de preşedinte al statului.
Igor Dodon: „Aceasta a fost o decizie de compromis. Am decis conducător al fracţiunii să fie o persoană care nu este membru de partid, nici a Partidului Socialiştilor, şi nici a Partidului Renaşterea, al domnului Mişin. Doamna Greceanîi, în acest sens, este o candidatură potrivită. Dumneaei are o experienţă destul de mare, în calitate de conducător şi credem că le va reprezenta pe ambele grupe parlamentare destul de bine."
Europa Liberă: Dumneavoastră, cu mai multe ocazii, insistaţi pe ideea reformatării Alianţei pentru Integrare Europeană. Reformatare sau distrugere, sau dezbinare a AIE, cum e corect?
Igor Dodon: „Pentru socialişti este un obiectiv foarte clar. Este vorba de înlăturarea unioniştilor lui Ghimpu de la guvernare. Noi o numim reformatare, reformatare a majorităţi parlamentare. Acest obiectiv va fi atins sau acum, sau mai târziu."
Europa Liberă: Cum să fie atins, dacă toţi cei trei lideri din cadrul AIE insistă că mandatul actualei guvernări va fi dus până la bun sfârşit.
Igor Dodon: „Să fie foarte clar: este unul din obiectivele noastre politice. Şi acest obiectiv poate fi atins sau pe parcursul următoarelor luni sau după următoarele alegeri. Acest obiectiv este în vigoare pentru actualul Legislativ doar pe parcursul următoarelor 6-7 luni. Mai târziu eu nu văd care ar fi sensul să-i dăm şansele lui Ghimpu să se poziţioneze în afara actului de guvernare. Această guvernare are foarte multe păcate. Dacă începem acum să schimbăm unele lucruri, atunci am putea îmbunătăţi situaţia din ţară. În caz dacă, în următoarele 6-7 luni, nu va fi posibilă o reformatare, atunci poziţia, cel puţin, a socialiştilor, va fi una mult mai critică în acest sens şi noi vom lăsa refomatarea după următoarele alegeri."
Europa Liberă: Premierul Vlad Filat a lăsat foarte clar să se înţeleagă că reformatarea AIE ar însemna alegeri parlamentare anticipate.
Igor Dodon: „Dar ce poate să spună dânsul altceva? Ce, trebuie să spună că ei sunt gata să ia decizia ca o componentă să fie exclusă din Alianţă? Eu nu cred că cineva din conducătorii acestor trei partide poate să-şi asume această responsabilitate şi acest risc politic. Şi acest lucru este evident. Însă mai este evident încă ceva, ceea ce cel mai tare îl îngrijorează pe domnul Ghimpu. El nu mai poate şantaja colegii de Alianţă că uite, dacă nu faceţi aşa, atunci eu nu votez, pentru că în Parlament este cu totul altă situaţie deja. Şi, dacă să fim sinceri, noi deja am obţinut un succes destul de mare, când unioniştii şi radicalii de dreapta, cât şi cei de stânga nu pot şantaja Parlamentul şi întreaga ţară."
Europa Liberă: Domnul Ghimpu declară foarte clar că nu se teme că PL-ul va fi eliminat de la guvernare, iar pe de altă parte, repetă ceea ce spune şi liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, acuzându-şi colegii că ei ar urmări un asemenea scop.
Igor Dodon: „În ce are dreptate domnul Ghimpu, Mihail Fiodorovici, în aceea că socialiştii sunt mai periculoşi pentru dânsul. Aici are perfectă dreptate."
Europa Liberă: Declaraţia a făcut-o tot într-un interviu pentru Europa Liberă.
Igor Dodon: „În rest, totul sunt jocuri. Dacă pe dânsul nu-l interesau funcţiile, nu făcea atâta gălăgie şi nu arunca atâta praf în ultimul timp. Ba lui nu-i dă şeful SIS-ului, ba nu-i dă procurorul, ba nu-i dă şeful Centrului pentru Combaterea Corupţiei, ba nu-i dă vicepreşedinte, ba membru al Biroului Permanent. Domnule Ghimpu, dacă nu vă interesează funcţiile, de ce nu staţi liniştit şi duceţi actul de guvernare, faceţi-vă misiunea până la sfârşit. Pe domnul Ghimpu îl interesează foarte mult funcţiile. El a prins gustul funcţiilor. El a prins gustul banilor, având unele ministere, unde nivelul corupţiei este cel mai înalt. De aceea, domnul Ghimpu simte că gata, s-a terminat perioada ceea bună pentru dânsul. Unioniştii lui Ghimpu nu vor mai fi la guvernare sau în actualul Legislativ, sau după următoarele alegeri. Şi dânsul înţelege că, dacă nu ar exista socialiştii, dacă ar fi doar comuniştii pe stânga, şansele de a fi la guvernare, vor fi mai mari, pentru că, cel mai probabil, cu comuniştii nu va vrea să se lege nimeni. Însă atunci când apar socialiştii, apare o figură tânără, care poate consolida stânga politică şi care devine un nou pol de atracţie şi de influenţă pe stânga, întrucât crearea fracţiunii este un pas foarte clar în consolidarea stângii. Atunci dânsul înţelege că noi vom găsi limbă comună, dacă va fi necesar şi cu stânga, şi cu dreapta, şi cu centrul, cu excepţia dânsului. Aici este cea mai mare problemă a domnului Ghimpu şi a unioniştilor."
Europa Liberă: Deci lupta crâncenă acum se duce între socialişti şi liberali?
Igor Dodon: „Pe de o parte, se duce între socialişti şi comunişti, pe de altă parte, este o îngrijorare foarte mare a extremei de dreapta, a domnului Ghimpu, care înţelege foarte bine că socialiştii, în următorul Parlament, înseamnă fără Ghimpu la guvernare."
Europa Liberă: Deputaţii neafiliaţi schimbă raportul de forţe în Legislativ. Întrebarea pe care vreau să v-o adresez este dacă cumva veţi purcede la modificarea unor articole din Constituţie, fără ca să mai ajungă un proiect al noii Legi Fundamentale la judecata cetăţeanului, în cadrul unui referendum?
Igor Dodon: „Noi suntem categoric împotriva aprobării Constituţiei în redacţie nouă. Noi am putea să votăm modificarea Constituţiei doar în ceea ce ţine de procedura de alegere a preşedintelui. Avem 2 opţiuni: alegerea preşedintelui direct de popor şi a doua opţiune este alegerea preşedintelui în plenul Parlamentului de majoritatea parlamentară. Noi suntem pentru modificarea legislaţiei pentru alegerea preşedintelui în plenul Suntem pentru alegerea preşedintelui în plenul Parlamentului. Dar sunt foarte sceptic că se va ajunge la compromis pentru a modifica Constituţia...
Parlamentului. Întrebarea e: va fi sau nu modificată Constituţia. Eu sunt foarte sceptic că se va ajunge la compromis pentru a modifica Constituţia."
Europa Liberă: De ce?
Igor Dodon: „În interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană nu este o poziţie unică în ceea ce ţine de procedura de alegere a preşedintelui. Pe de altă parte, sunt comuniştii care au 35 de mandate şi tot nu spun o poziţie clară. Însă au susţinut în 2010, şi eu împreună cu ei, modificarea Constituţiei pentru alegerea preşedintelui cu 51 de mandate în plenul Parlamentului. Suntem noi care suntem pentru alegerea Preşedintelui în plenul Parlamentului şi astfel nu se formează o majoritatea constituţională, pentru a modifica Constituţia. Şi, cel mai probabil, la următoarele alegeri vom merge cu aceleaşi riscuri: necesitatea consolidării forţelor pentru a găsi 61 de mandate pentru alegerea preşedintelui."
Europa Liberă: Cu voturile dumneavoastră, credeţi că e posibil să fie ratificat Acordul privind frontiera dintre Republica Moldova şi România?
Igor Dodon: „Noi vom susţine acest proiect. De mult trebuie să punem unele puncte pe „i" în ceea ce ţine de relaţiile noastre moldo-române. Eu îi stimez foarte mult pe colegii noştri şi pe prietenii noştri români. Se greşesc acei care spun că noi avem o poziţie antiromână. Categoric nu. Ei sunt vecinii noştri şi sunt unii dintre partenerii comerciali cei mai importanţi. Şi cu ei trebuie să avem relaţii foarte bune. Însă, în acelaşi timp, trebuie să punem nişte puncte foarte clare pe „i". Ţine atât de Acordul de frontieră, cât şi de Acordul de bază care ar fi bine să fie semnat."
Europa Liberă: Tratatul politic de bază.
Igor Dodon: „Tratatul politic de bază care ar fi bine să fie semnat şi ratificat."
Europa Liberă: Domnule Dodon, să ne referim şi la şansele soluţionării conflictului transnistrean, pentru că am avut şi acest interviu acordat Europei Libere de către reprezentantul Federaţiei Ruse la negocierile în problema transnistreană, domnul Gubarev. El a lăsat foarte clar să se înţeleagă că ceea ce a votat Parlamentul în 2005 nu ajută la identificarea unei soluţii pentru criza transnistreană.
Igor Dodon: „În primul rând, această lege din 2005 trebuie să fie abrogată."
Europa Liberă: De ce? S-a votat în unanimitate.
Igor Dodon: „Deoarece, conform acestei legi, noi nu vom obţine soluţionarea politică a problemei transnistrene. Şansa a fost scăpată, pentru a merge conform acelui scenariu. Unica soluţie posibilă pentru rezolvarea acestei probleme este federalizarea. Dacă, pe parcursul următorilor patru-cinci ani, noi nu ajungem la un numitor comun, în vederea creării unei federaţii împreună cu Transnistria, risc să presupun că problema este mult, mult mai complexă şi periculoasă pentru Republica Moldova. În primul rând, acest lucru trebuie să fie conştientizat aici, la Chişinău. În exterior, cu excepţia Transnistriei, vin nişte semnale foarte clare că „oameni buni, aceasta ar fi soluţia". Federaţia ar fi. O spune şi Rusia deschis, vedem unele semnale, aşa, mai ascunse, dar tot destul de clare din partea partenerilor din Uniunea Europeană. Ar fi bine să se conştientizeze aici, la Chişinău, că aceasta este unica soluţie. Eu înţeleg că Guvernul de la Chişinău are puţin câmp de manevră aici. Mă refer la domnul Filat. Îl are pe Ghimpu în spate, care imediat va ridica diferite probleme. Aici tot are o soluţie: haideţi să facem reformatarea şi va fi mai simplu. Însă, la modul practic, ce ar trebui de făcut? Ar trebui să conştientizăm la Chişinău, să discutăm acest lucru cu Rusia şi Uniunea Europeană."
Europa Liberă: Vă întrebam cum vedeţi Moldova federalizată?
Igor Dodon: „Câteva componente-subiecte ale federaţiei. Aici este vorba de partea stângă a Nistrului. Evident se va ridica problema Găgăuziei. Trebuie să mergem înainte şi nu avem altă soluţie. Autonomia Găgăuziei cred că va fi de asemenea un subiect al următoarei federaţii. Mai departe ne aşezăm şi punem la punct tot ceea ce ţine de competenţele la nivelul federal şi la nivelul subiecţilor de federaţie, sub aspect juridic competenţe, cât şi sub aspect economic. Mai departe se va ajunge la un referendum în stânga şi în dreapta Nistrului, pentru că este vorba de o Constituţie cu totul alta. Şi, după aceasta, implementarea în practică. Acesta este un proces foarte dificil, de durată."
Europa Liberă: De durată ar însemna câţi ani?
Igor Dodon: „Doar pentru negocieri şi punerea la punct a tuturor punctelor, noi avem nevoie de minim doi ani. În cel mai bun caz, 2015-2016, dacă am ajunge la un numitor comun, pentru a merge deja cu paşi concreţi de implementare, mă refer la referendum şi aşa mai departe."
Europa Liberă: Cu text deschis, demnitari ide la Moscova insistă ca Moldova să îşi păstreze acest statut de neutralitate. Cum să şi-l păstreze, din moment ce Federaţia Rusă îşi are staţionată armata pe teritoriul Republicii Moldova?
Igor Dodon: „Eu consider că această problemă se va soluţiona imediat, după ce va fi atins nivelul de încredere necesară între părţile viitoarei federaţii. Dacă se va pune la punct toate elementele în ceea ce ţine de statutul Transnistriei în cadrul federaţiei, vor fi puse la punct mai multe întrebări în ceea ce ţine de siguranţă, această problemă va decădea de la sine."
Europa Liberă: Pentru că aţi fost ministru al economiei, să vă întreb de ce atât de greu acceptă partea rusă semnarea acestui acord privind livrările de gaze ruseşti către Moldova?
Igor Dodon: „Va fi una din două soluţii. În caz dacă se ajunge la numitor comun, atunci noi am putea avea un contract cu un preţ mai preferenţial, care ar fi în jurul la 300-330 dolari mia de metri cubi. Dacă ar fi în vigoare încă câţiva ani contractul semnat de noi, doamna Greceanîi, eu, atunci preţul pentru anul următor ar fi de 300-330 dolari."
Europa Liberă: La modul practic cum e posibil acest lucru?
Igor Dodon: „Acest lucru este posibil."
Europa Liberă: Cum?
Igor Dodon: „De găsit compromisul împreună cu Federaţia Rusă. Ar fi bine şi Federaţia Rusă să fie înţelegătoare şi să accepte poziţia Republicii Moldova în ceea ce ţine de amânarea implementării Pachetului Energetic III, până în anul 2020. Eu cred că este o poziţie constructivă din partea Republicii Moldova. Şi din partea Uniunii Europene cred că este o poziţie constructivă. Ar trebui şi ar putea fi acceptată de colegii şi partenerii noştri din Rusia. În caz dacă nu se va găsi un numitor comun..."
Europa Liberă: Când nu s-ar putea găsi şi de ce nu s-ar găsi un numitor comun?
Igor Dodon: „Dacă Rusia va insista în continuare nu pe amânarea, dar pe anulare, adică noi ne dezicem de Pachetul Energetic III, ceea ce Chişinăul deja a anunţat că nu va face, atunci, cel mai probabil, nouă ni se vor oferi condiţiile vecinilor noştri: Ucraina va plăti 520 de dolari pe metru cub, România tot 500, 500 şi ceva. Adică, în cazul acesta, vom avea, începând cu anul viitor un preţ de 500, 500 şi de dolari pe mia de metri cubi. Pentru consumatorul casnic această înseamnă o creştere a tarifului minim de 30%."
Europa Liberă: Acuma Moldova achiziţionează cu 400 de dolari mia de metri cubi.
Igor Dodon: „400, 420, în funcţie de calitate. Pentru anul viitor, în caz dacă rămâne în vigoare contractul acesta, începem cu 360-370, la începutul anului şi finalizăm către trimestrul II cu 320-330 dolari. Aşa este contractul şi pentru noi ar fi convenabil să prelungim acel contract încă pe 1-2 ani. Însă eu nu sunt sigur că ruşii vor merge la aceasta."
Europa Liberă: Gazele rămân un element de şantaj din partea Rusiei pentru Republica Moldova?
Igor Dodon: „Gazele sunt o marfă. Atunci când Gazpromul spune: „Bine, noi suntem gata să vă dăm un preţ mai mic. Dar pe noi ne interesează proprietatea noastră. Voi aţi semnat cu Uniunea Europeană nişte acorduri, conform cărora ne puneţi în pericol proprietatea noastră, începând cu anul 2015". Şi ei logic spun: „Uite, noi avem produsul nostru şi vrem să vi-l vindem. Voi aveţi preţ mai ieftin. În acelaşi timp, vreţi să ne luaţi proprietatea. De ce eu trebuie să-l vând mai ieftin?"
Europa Liberă: Aţi reţinut şi declaraţiile care vin din partea Uniunii Europene? Comisarul pentru Energie a spus foarte clar: denunţarea Pachetului Energetic III ar însemna că Moldova nu mai are nimic comun nici cu Parteneriatul Estic şi nicio altă perspectivă europeană.
Igor Dodon: „Înţeleg poziţia colegilor din Europa. Amânarea până în 2020 este un compromis. Acum trebuie să vedem care este poziţia finală a Rusiei. Acceptă ei sau nu acest compromis."
Europa Liberă: Dacă aţi guverna dumneavoastră, v-aţi retrage din pachetul Energetic European?
Igor Dodon: „Consider că, la această etapă, pentru noi ar fi convenabil să ne retragem din Pachetul Energetic pentru a obţine nişte efecte foarte concrete şi practice pentru cetăţenii Republicii Moldova şi pentru business-ul din Republica Moldova."
Europa Liberă: E o dispută la nesfârşit între dumneavoastră şi edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, poate şi pe simplul motiv că aţi fost şi dumneavoastră unul dintre candidaţi pentru funcţia de primar al Chişnăului.
Igor Dodon: „Nu, noi am uitat deja de campania electorală."
Europa Liberă: Şi totuşi Dorin Chirtoacă mizează în continuare pe o conlucrare fructuoasă între alianţa democrată din cadrul Consiliului Municipal Chişinău şi consilierul, domnul Donţov din tabăra dumneavoastră, a socialiştilor.
Igor Dodon: „ Noi nu ne dorim funcţii, în primărie. Noi vrem să contribuim la rezolvarea problemelor chişinăuienilor. Acum, când domnul Chirtoacă, şarlatanul Chirtoacă încearcă să joace mai dur, să-şi rezolve unele probleme în ceea ce ţine de numirea în funcţii şi vrea să mizeze pe susţinerea politică a socialiştilor şi să ne atragă într-o cursă, acest lucru nu-i va reuşi. Poziţia clara politică a socialiştilor: noi nu vom participa. În caz dacă domnul Chirtoacă, prin diferite şiretlicuri şi şarlatanii, va încerca să convingă pe cineva din consilieri, aceasta nu va însemna poziţia oficială a socialiştilor. Noi nu participăm şi nu dorim funcţii în Consiliul Municipal. Noi vom vota proiecte economice-sociale doar.
În ceea ce ţine de situaţia economică, chiar ieri am avut o cină, neoficială cu reprezentanţii Fondului Monetar, Băncii Mondiale, împreună cu cei care sunt la guvernare acum, blocul economic, şi am făcut un schimb de opinii foarte sincer. Încasările la buget vor fi mai mici. Deficitul bugetar va creşte. Situaţia se va agrava şi în anul următor. În caz dacă prognozele mondiale se vor adeveri şi va fi descreştere economică mondială, aceasta va duce la scăderea atât a exporturilor din Republica Moldova, deoarece scade puterea de cumpărare, dacă este criză, Uniunea Europeană şi consumă mai puţin. În cazul acesta, şi importă mai puţine mărfuri de la noi. Dacă este criză, scad preţurile la petrol, dacă scad preţurile la petrol, este criză în Rusia, în Rusia scade puterea de cumpărare şi atunci, ei importă mai puţin de la noi. Dacă se exportă mai puţin din Republica Moldova, atunci nu avem producere, dacă nu avem producere, nu avem încasări la buget şi totul este aici într-un lanţ. De aceea, în anul curent şi în următori doi ani, vom avea probleme majore, deoarece trei elemente de bază care ar trebui să ne ajute să ne ţinem, care ar fi remitenţele, remitenţele atunci când este criză, unde lucrează cetăţenii noştri, vor primi mai puţin şi remitenţele vor fi mai puţine. Exporturi vor fi mai puţine, deoarece scade puterea de cumpărare pe pieţele unde noi exportăm. Investiţii străine nu vor fi, pentru că conjunctura este aşa că nimeni nu inveşteste. Unica soluţie în această situaţie, şi eu le-am spus partenerilor de dezvoltare, trebuie masiv Republica Moldova, în următorii ani, să investească în infrastructură. Eu nu sînt împotriva creditelor, atâta timp, cât aceste credite merg în investiţii."
Europa Liberă: Şi nu în consum.
Igor Dodon: „ Şi actuala guvernare trebuie să recunoască, noi avem indicatori buni, în ceea ce ţine datoria externă în PIB. Noi am lăsat-o cu 13%, ei acum au vreo 23%. Au majorat-o, dar comparativ cu Grecia, care are 160% din PIB, situaţia este bună. Noi trebuie să luăm credite externe şi să facem drumuri, să facem investiţii în infrastructură. Nu doar pentru investiţii străine directe, aceasta va crea plus valoare în lanţ şi va crea locuri de muncă, şi cifre de afaceri pentru industriile conexe şi aceasta ar putea fi o situaţie care puţin ne-ar menţine echilibrul. pe parcursul următorilor ani. În caz contrar, banii mulţi şi mari, care îi dau UE, Banca Mondială, FMI, îi injectează în buget pentru a menţine situaţia nu vor ajuta, deoarece sectorul real al economiei, pur şi simplu, se va prăbuşi."
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲