Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 06:21

 

Încercăm să ajungem peste tot unde se află cetăţenii noştri care muncesc în Italia

adăugat 20 iunie 2008, 18:05, la Interviu / Reportaj

Noul ambasador al Republicii Moldova în Italia, Gheorghe RUSNAC

- Dle ambasador, în Italia se află o comunitate numeroasă de cetăţeni moldoveni, aflaţi legal sau ilegal în această ţară. Ce poate face concret Ambasada pentru a le acorda sprijinul necesar? Putem vorbi, la ora actuală, despre o colaborare dintre Ambasadă şi comunităţile de moldoveni din Italia?

- Potrivit datelor oficiale ale Guvernului italian, pe teritoriul Italiei se află legal 132 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Această cifră a fost numită şi de ministrul de Externe al Italiei, Massimo dAlema, în cadrul vizitei sale la Chişinău, în luna ianuarie. Ambasada operează cu o altă cifră. Din datele noastre, numărul cetăţenilor moldoveni în Italia este de aproximativ 200 de mii. Italia este a doua ţară după mărimea diasporei moldoveneşti. Majoritatea din ei a venit aici ilegal. Noi suntem recunoscători Guvernului Italiei că din an în an creşte numărul moldovenilor care reuşesc să-şi legalizeze aflarea în această ţară. Dacă în 2006 au fost acordate 5 mii de locuri de muncă pentru cetăţenii moldoveni, în Decretul Flussi-2007 cota Republicii Moldova a crescut până la 6.500. Dar pentru aceste locuri de muncă au depus cereri circa 38 mii de moldoveni. Astfel, încât ne apropiem de datele noastre statistice - 132 de mii plus alţii 38 de mii...

Consider că problema cea mai importantă este de a fi alături de cetăţenii noştri, pentru a-i ajuta să-şi soluţioneze problemele. Dacă nu noi, apoi cine ar putea rezolva problemele ce ţin de paşapoarte, adeverinţe, permise de conducere, acte de naştere, căsătorii, divorţ, deces etc. De aceea, 4 zile în săptămână (marţi-vineri) Ambasada pune umărul la rezolvarea acestor probleme.

Am diversificat modalităţile de acces la Ambasadă

Pentru a facilita accesul la Ambasadă, am mai inclus o linie telefonică (acum avem 2 numere de telefon, una din care este doar pentru programare. Linia pentru programare este activă de marţi până vineri de la ora 14.00 la ora 17.00. Pentru informaţii cetăţenii noştri pot telefona la numărul Consulatului: 06 47 40210, de luni până vineri de la 14.00 la 16.00). În fiecare zi sunt programaţi 60-65 de persoane şi cazurile de urgenţă. Am stabilit o regulă, din momentul în care am venit la Ambasada din Italia - zilnic, timp de 15-20 de minute, discut cu cei care s-au prezentat pentru a fi primiţi. Mai întâi de toate, pentru a-i asigura pe toţi cei programaţi că vor reuşi să-şi rezolve până în seara aceleiaşi zile problemele, desigur, doar în cazul dacă au toate actele în ordine. Îi rog şi le interzic categoric să discute despre bani cu angajaţii noştri. Toate achitările se fac numai prin intermediul băncii. Ei primesc bonul de plată, achită la bancă taxele consulare respective, după care le sunt eliberate actele solicitate.

- V-aţi confruntat cu problema corupţiei, de când sunteţi ambasador în Italia?

- Din februarie, de când am venit, şi până în prezent nu am avut nici un caz. În discuţiile cu cetăţenii noştri îi informez cu privire la evoluţia evenimentelor din Republica Moldova, cazuri importante, relaţiile noastre cu alte ţări etc.

- S-au simţit oamenii apreciaţi, departe de problemele zilnice?

- La începutul lunii martie, de sărbătoarea primăverii, toţi colaboratorii Ambasadei au înmânat mărţişoare la toţi cei prezenţi. Am văzut lacrimi pe obrazul mai multor femei. În ajun de 8 martie, cele 37 de femei programate au primit câte o floare. La prima vedere, parcă nu e mare lucru, dar oamenii au simţit aceasta grijă şi această atenţie. S-au simţit oameni apreciaţi.

Am stabilit nişte relaţii mai bune cu comunităţile de moldoveni şi încercăm să răzbatem peste tot unde se află cetăţenii noştri, inclusiv prin intermediul asociaţiilor create aici. Cu unii am discutat la Ambasadă, pe alţii i-am întâlnit în teritoriu.

- Ce cazuri v-au impresionat în mod deosebit?

- Am aflat că în apropiere de aeroport, la periferia Romei, este un loc unde moldovenii se adună şi aşteaptă să fie luaţi la lucru cu ziua. Am mers acolo. Erau vreo 50 de moldoveni. Am vorbit cu ei 40 de minute şi am auzit cazuri ieşite din comun. Le-am lăsat cartea mea de vizită şi numerele de telefon de la Ambasadă. Unii dintre ei aveau încă numărul vechi şi spuneau că nicidecum nu puteau să răzbată la Ambasadă pentru a putea vorbi cu cineva. Erau bărbaţi de 40-50 de ani. Azi este luat cu ziua la lucru (dacă are noroc), iar mâine nu ştie ce va fi cu el.

În Italia nu se încarcă banii în saci, ca să fie trimişi acasă

Aş vrea să le spun cetăţenilor din Rep. Moldova să nu-şi închipuie că în Italia se fac uşor banii, se încarcă în valize şi se expediază acasă. Într-adevăr, moldovenii trimit bani acasă, şi nu puţini, dar sunt bani munciţi la negru, în condiţii greu de închipuit pentru cei de acasă.

- Conform statiştilor italieni, în ultimii ani a crescut numărul copiilor moldoveni abandonaţi în această ţară. Ce ne puteţi spune despre astfel de cazuri, ce se întâmplă cu aceşti copii?

- În afară de programări, practic, zilnic avem şi cazuri de urgenţă: decese, expulzări, cazuri când cetăţenii moldoveni sunt aduşi de poliţie pentru eliberarea titlului de călătorie etc. Şi copiii înfiaţi, şi cei abandonaţi, şi cetăţenii moldoveni care se află în închisorile din Italia sunt tot cetăţenii noştri. În anul trecut au fost identificaţi 15 copii moldoveni aduşi de părinţii lor şi abandonaţi în Italia. În 2008 nu avem, deocamdată, astfel de cazuri. Ei se află în instituţii care se ocupă de creşterea şi educarea lor. Nu cred că cel care şi-a abandonat copilul într-o ţară străină poate avea dreptul de a se numi părinte.

- Ambasada poate acorda asistenţă victimelor unor accidente rutiere, de muncă, celor aflaţi în închisoare?

- În prezent, 190 de moldoveni se află în închisorile din Italia. Potrivit legislaţiei Italiei, deţinuţii pot beneficia de asistenţă din partea Ambasadei în cazul în care acesta o solicită. Chiar şi în situaţia în care cercetările şi ancheta încă nu s-au încheiat. Ca şi în cazul de la Milano, în care sunt suspectate o tânără şi mama acesteia din Republica Moldova. Cazul a fost extrem de mediatizat, în Italia şi în Republica Moldova. Noi ne-am adresat la organele de drept italiene - în răspunsul lor se arată că în prezent au loc investigaţii şi nu ne pot oferi alte informaţii. În luna aprilie a.c., mama tinerei respective a adresat o scrisoare Ambasadei noastre, în care solicită o întrevedere cu un reprezentant al Ambasadei. Consulul Republicii Moldova de la Bologna, Gheorghe Munteanu, a avut o întrevedere cu dumneaei, interesându-se de condiţiile de detenţie. Doamna a spus că nu are pretenţii asupra felului în care este tratată, că nu-i sunt încălcate drepturile, dar a solicitat să fie cercetată în stare de libertate. Răspunsul părţii italiene a fost negativ, pe motiv că, în cazul eliberării de sub arest, persoana respectivă ar putea dispărea din ţară.

- Este un gest uman din partea Ambasadei, care denotă că nu este indiferentă faţă de soarta cetăţenilor moldoveni, chiar dacă se află în arest. În caz contrar, s-ar simţi abandonaţi de către ţara lor. Sunteţi de acord cu modul în care a fost reflectat cazul în presa de la Chişinău?

- Cazul a fost interpretat, cred eu, eronat în Republica Moldova. Să fim mai atenţi când e vorba de cineva bănuit sau condamnat. Judecata este singura instanţă care emite sentinţa. Să dăm voie organelor de anchetă şi justiţie să-şi facă datoria.

Un alt caz, mediatizat în Italia, dar despre care la Chişinău s-a scris mai puţin, este despre o tânără din Republica Moldova care a salvat de la moarte prin asfixiere 2 bătrâni din Veneţia. Luase foc apartamentul lor. Administraţia din Veneţia, la un moment dat, discuta despre acordarea cetăţeniei de onoare pentru această fată. La Verona, la 7 aprilie, a fost găsit corpul neînsufleţit al unei cetăţence din Moldova, care pare să fi decedat în urma unui atac de cord, din câte ni s-a comunicat. Corpul neînsufleţit a fost găsit la câteva zile după ce a decedat. Acasă o aşteptau şotul şi fiica de 17 ani.

În anul 2007 au fost expediaţi în ţară 57 de decedaţi. Majoritatea au murit din cauza cancerului, alţii în accidente rutiere. Dar să nu uităm că vorbim şi despre o comunitate de 200 mii de moldoveni în Italia. În anul 2007, pe teritoriul Italiei, s-au născut mai mulţi copii moldoveni în comparaţie cu anul 2006, peste 1.400 de căsătorii (87 la sută din căsătoriile efectuate au fost mixte) etc.

- În discuţiile cu cetăţenii moldoveni din Italia aţi remarcat setea lor de informaţie? Cum poate fi îmbunătăţit accesul la informaţie?

Una din tragediile celor care muncesc în Italia este lipsa de informaţie

- Poate că una din cele mai mari tragedii din cele pe care le au aceşti oameni este lipsa de informaţie. Ceea ce face canalul "Moldova Internaţional" este un pas înainte, dar, cu părere de rău, puţin sunt aceia care au acces la postul dat. Când le vorbesc despre Republica Moldova, oamenii ascultă cu o adevărată foame de informaţie. Cred că ar fi bine să fie aici şi nişte corespondenţi de la radio, care ar putea să vorbească cu oamenii şi să difuzeze informaţii şi în Republica Moldova. Ruşii, ucrainenii, românii au ziarele lor în Italia, scriu despre realitatea de acasă şi cea de aici, oferă multe consultaţii juridice, vorbesc despre drepturile omului, posibilităţile de a pleca şi reveni în ţară, asistenţa socială şi cea de sănătate. Asociaţiile de moldoveni se plâng că nu au nici un fel de sprijin financiar în activitatea lor. Din câte cunosc, la Guvern s-a discutat problema dată şi se căuta modalitatea pentru acordarea mijloacelor financiare întru susţinerea asociaţiilor culturale moldoveneşti peste hotare, în a doua jumătate a anului curent, dintr-un fond MAE, nu mare la început.

- Dle ambasador, la ce etapă de negocieri se află proiectul de acord cu privire la protecţia socială (asigurarea cu pensii) a cetăţenilor moldoveni care muncesc în Italia?

- Acordul a fost prezentat spre examinare părţii italiene în decembrie 2007 şi până în prezent nu a parvenit nici un răspuns. La 15 aprilie curent am avut o întrevedere, la Ministerul italian al Muncii şi Protecţiei Sociale, cu şeful direcţiei respective, care mi-a spus unele lucruri. În primul rând, acum se formează noul guvern italian, prin urmare negocierile vor putea continua odată cu instituirea acestuia. Ar fi bine să fie stabilite modalităţile realizării acestui acord, care trebuie coordonate între cele 2 guverne. Această problemă a fost abordată şi în luna mai, în Belgia, unde a avut loc o reuniune a miniştrilor UE în problema protecţiei sociale. Ne aşteaptă însă negocieri de lungă durată, reieşind din faptul că este un proiect costisitor.

Studenţi din Sicilia învaţă despre Moldova în cadrul unui proiect ONU

- La Universitatea din Messina (regiunea Sicilia) a avut loc un eveniment destul de curios - studenţii au simulat, pentru o zi, activitatea parlamentului şi a guvernului Moldovei. Ce ne puteţi spune despre acest proiect?

- Facultatea de ştiinţe politice a Universităţii respective a organizat pe 16 aprilie curent acest eveniment care face parte din cadrul unui proiect ONU de studiere a ţărilor membre ale acestui organism internaţional. Un grup de studenţi a luat drept obiect de studiu Moldova, un alt grup - Ecuadorul. Moderatorul şi una din cele mai active studente era o moldoveancă din Chişinău. Timp de un an ei au acumulat informaţii despre Moldova din diferite surse mass-media şi m-am bucurat să văd cât de multe cunosc despre ţara noastră. I-a interesat cel mai mult problema conflictului din raioanele de est ale Republicii Moldova. A fost o întâlnire impresionantă. La 22 aprilie curent, ei au avut o vizită de studiu de 10 zile la New York, la sediul central al ONU, unde au avut o întrevedere şi cu reprezentantul Moldovei la ONU. Am stabilit ca atunci când revin în Italia ne vor acorda sprijinul necesar ca şi Universitatea de Stat din Moldova (USM) să facă parte din acest proiect. În plus, am convenit ca USM să transmită în curând Universităţii din Messina un proiect-cadru de colaborare în diferite domenii.

De ce este oportun să investeşti în Moldova?

- Aţi avut întâlniri cu oameni de afaceri din Italia? Cum poate contribui Ambasada la dezvoltarea relaţiilor economice bilaterale?

- În a doua jumătate a lunii aprilie a anului curent am fost în oraşul Brescia, o regiune din Nordul Italiei, unde am avut întrevederi cu reprezentanţii unor importante societăţi italiene de rang internaţional. Am făcut o prezentare a Moldovei şi am argumentat de ce este convenabil să faci investiţii şi business în ţara noastră.

În timpul vizitei am întâlnit reprezentanţii unei companii care se ocupă de purificarea apei şi de prelucrarea deşeurilor, problemă foarte importantă pentru ecologie. Ca pondere aceasta este a 5-a societate din Italia în acest domeniu. În ultimii 2 ani, societatea a prelucrat mai mult de 3 milioane tone de deşeuri. În centrele raionale şi în satele noastre lucrurile sunt aşa cum sunt. Am convenit ca în scurt timp dumnealor să facă o mică prezentare a societăţii cu referire la activitate şi cum intenţionează să investească în Republica Moldova. Ei ne pot propune tehnologiile lor, în cadrul programului naţional de construcţie a apeductelor şi a asigurării cu apă potabilă.

Ne-am întâlnit cu reprezentanţii unei companii de producere a energiei electrice şi termice în baza folosirii deşeurilor de la fabricile de mobilă (a rumeguşului). Ei sunt gata să facă o propunere concretă de investiţii în Moldova.

Aeroportul din Brescia este dispus să acorde servicii cetăţenilor moldoveni prin înfiinţarea unei rute Chişinău-Brescia. Regiunea Lombardia, din care face parte şi oraşul Brescia, este plasată pe locul doi după numărul cetăţenilor moldoveni, imediat după regiunea Veneto. Aceste propuneri vor fi examinate de către Guvern şi responsabilii din Republica Moldova. Ambasada poate fi punte de legătură cu factorii de decizie în domeniu din Moldova pentru a discuta propunerile lor de investiţii sau colaborare.

Intenţionăm să organizăm, cu sprijinul administraţiei locale dintr-o altă regiune italiană, o manifestare culturală numită "Mărţişor-2009", la care să reuşim să aducem colectivele Casei de cultură a USM. Administraţia locală este dispusă să examinăm devizul de cheltuieli şi să contribuie financiar, împreună cu nişte sponsori. Vreau să vă spun că moldovenii care stau mai bine în Italia invită la nunţile lor artişti din Moldova şi e un lucru salutabil, pentru că astfel nu-şi uită rădăcinile.

Mă tem să nu-i pierdem ca cetăţeni ai Moldovei pe cei aflaţi doar temporar pe teritoriul Italiei

- Credeţi ca există acest pericol? Care sunt, în opinia dumneavoastră, alte riscuri în străinătate?

- Cei care şi-au legalizat aflarea în Italia pot merge acasă. Sunt însă mulţi care nu au fost în Republica Moldova de 7-9 ani. Apar probleme legate de familie şi copiii acestora. Moldovenii care sunt în Italia sunt ai noştri şi să nu uităm că ei nu au venit aici la odihnă, ci pentru a munci. Prin munca lor, ei contribuie, într-un fel, la stabilitatea economică a ţării noastre. În 2007, 1 miliard 220 milioane euro au venit din partea celor care se află peste hotare. Să fie clar pentru cei care au rămas acasă - banul care se face aici nu se face uşor, dar cu multe sacrificii, nu doar din punct de vedere fizic, dar şi moral, psihologic şi intelectual. Mulţi din ei sunt chinuiţi şi oropsiţi, fără familie, în ţară străină. Am cunoscut un caz când soţia lucra în Italia, soţul în Rusia, iar unul din feciori în Grecia. S-a cam destrămat familia. Acesta este unul din riscurile mari ale străinătăţii.

- Vă mulţumim foarte mult pentru acest interviu şi Vă dorim mult succes.

Autor: Ecaterina DELEU
Sursa: www.flux.md
Moldovenii din italia nu ar trebui sa spere la asistenta din partea misiunilor dip. ale moldovei, voi nu vedeti ce derbedeu conduce ambasada?
A comentat Vivaldi 22 iunie 2008, 11:48

Pe mine ma intereseaza alt ceva;asi vrea sa fac cunostinta cu o fata intre anii 29-34 ani cu copil sau fara.EU: 38 ani cu cimtul umorului si aresponsabilitatii cu sedere permanenta in franta.SCRIETI:scooter2@live.fr
foto daca finitati pe curand.
Cer seriozitate.
A comentat Slavic (France) 22 iunie 2008, 19:37
sa prins de figura Ambasadorul,Spera sa stea in ITALIA si dupa caderea comunistilor ,Prov\babil ii place acolo.Si o face pe grozavu cu plorile pentru luna martie I gest frumos ,
A comentat laura 22 iunie 2008, 20:31
D.Rusnac e un om cu nunme si cred ca i va ajuta pe cei aflati departe de casa.Succese!!!!!!
A comentat scutcgpplv 03 iulie 2008, 17:21
ce acte ne trebuie sa ajungem la munca in italia?
A comentat zinutzaa 04 iulie 2008, 08:15
la cine as putea sa ma adresez cu aceste intrebari?
A comentat zinutzaa@yahoo.com 04 iulie 2008, 08:16
E posibila inregistrarea casatoriei intre doi cetateni moldoveni in ambasada moldovei din italia.
A comentat Larisa 06 iunie 2009, 10:26


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.0478 secunde