Institutul pentru Drepturi Civile Europene face demersuri la Directia Generala de Pasapoarte
adăugat 14 decembrie 2010, 08:29, la Eveniment • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Institutul pentru Drepturi Civile Europene, cu sediul in Bucuresti, a emis o solicitare adresata Directorului al Directiei Generale de Pasapoarte si catre Directorul General al Serviciului Public Comunitar pentru Emiterea si Eliberarea Pasapoartelor Simple, in care se solicita urmatoarele:
Urmare a mai multor sesizari si reclamatii primite din partea cetatenilor romani din R.Moldova (care au solicitat eliberarea unui pasaport cu mentinerea domiciliului in strainatate fie pentru ei, fie pentru minori) in ceea ce priveste refuzul S.P.C.E.E.P.S. Bucuresti, de a recunoaste toate hotararile judecatoresti si nu doar in ceea ce priveste statutul civil al persoanei, pronuntate in R.Moldova, formulam prezenta.
Institutul pentru Drepturi Civile Europene a solicitat: Aplicarea si interpretarea cu buna credinta si ad literam a dispozitiilor art. 22 si art. 53 al. 1 si al. 2 coroborat cu art. 50 si art. 51 din tratatul incheiat între România şi Republica Moldova privind asistenţa juridică în materie civilă şi penală, ratificat prin Legea nr. 177/1997 publicată în M.Of. nr. 310 din 13 noiembrie 1997;
Renuntarea in a mai solicita si obliga cetatenii romani din R.Moldova de a-si recunoaste hotararile judecatoresti in fata instantelor romane, hotarari care sunt valabile de plin drept prin efectul legii 177/1997 care ratifica un tratat.
De altfel, potrivit art. 20 al. 2 din Constitutia Romaniei ”Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale .”
Este adevarat ca dispozitiile art. 53 al.1 fac vorbire de recunoasterea hotararilor privind statutul civil, pronuntate pe teritoriul unei parti contractante, insa acest alineat se intepreteaza in stricta coroborare cu dispozitiile art. 53 al. 2, care nu interzice recunoasterea altor hotarari daca sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 50 si 51 din aceeasi lege 177/1997 de ratificare a tratatului.
Interpretarea facuta de institutia dvs nu tine cont de dispozitiile art. 50 si 51 din Legea 177/1997 care se refera si la recunoasterea hotararilor in cauzele civile patrimoniale sau nepatrimoniale, pronuntate de instante judecatoresti sau alte institutii competente.
Va solicitam sa interpretati si aplicati cu buna credinta normele acestui tratat, ratiunea pentru care a fost adoptat fiind tocmai aceea de a simplifica formalitatile de recunoastere a actelor si hotararilor ce provin de la autoritatile fiecarui stat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲