Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:27

 

INTERVIU cu Ambasadorul Germaniei la Chișinău: „Investitorii caută condiții de investiții predictibile, profitabile și pe care te poți baza”

adăugat 23 mai 2012, 08:56, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac

germania,republica-federala-germana,berthold-johannes,

Anul acesta Republica Moldova și Republica Federală Germană marchează 20 de ani de relații diplomatice. După declararea independenței Republicii Moldova în 1991, Germania a fost prima țară din Uniunea Europeană care a recunoscut statutul noii țări și a deschis o ambasadă la Chișinău pe 2 noiembrie 1992. Relațiile au cunoscut tendințe dinamice, mai ales din momentul în care Republica Moldova a început implementarea setului de reforme menite să ofere cetățenilor un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Berthold Johannes este numele Ambasadorului Germaniei la Chișinău care își exercită funcția din luna iunie 2010. Excelența sa a acceptat să acorde un interviu în exclusivitate portalului Moldova.ORG.

Moldova.ORG: Domnule Ambasador, cum evaluați relațiile dintre Germania și Republica Moldova din momentul în care acestea au fost inițiate și până în prezent?


Berthold Johannes: La fel de dinamice. Relațiile au fost stabilite în anul 1992, iar ambasada a fost deschisă în toamna aceluiași an. La acea vreme era prima ambasadă a unui stat membru UE cu reședința la Chișinău. Cunoașteți mult mai bine decât mine cât de complicată era situația Moldovei în 1992. De atunci ne-am angajat în susținerea dorințelor Moldovei de a-și securiza integritatea teritorială într-o manieră pașnică, de a transforma economia și de a crea relații apropiate cu Uniunea Europeană.

Din 2009 relațiile s-au dezvoltat într-un mod mai dinamic, iar interesul pentru Moldova s-a intensificat sub diverse aspecte. În lunile mai și iunie ale acestui an, câteva delegații parlamentare din Germania vor vizita Moldova. Aceste vizite de lucru se vor concentra pe problematicile de mediu, agricultură, liberalizarea regimului de vize și probleme politice referitoare la Transnistria. În sfârșitul lunii mai, Ministrul Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare, Dirk Niebel va întreprinde o vizită de lucru de două zile în Moldova.

Primul Ministru Vlad Filat și mulți alți oficiali guvernamentali sunt prezenți în Germania în mod regulat. Există un spectru larg de activități organizate de fundațiile politice din Germania care susțin reformele democratice din Moldova. Germania este un susținător ferm al eforturilor Moldovei de a se apropia de Uniunea Europeană.

Însuși Cancelarul manifestă un interes sporit în ceea ce privește soluționarea conflictului Transnistrean prin tratarea problemei la cel mai înalt nivel politic și prin sprijinirea practică a OSCE-ului în relansarea negocierilor oficiale în formatul ”5+2”. Dorim să vedem o asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană cât mai curând și suntem impresionați de eforturile luate de către partea moldovenească în ajustarea sistemului după normele europene. Desigur că o soluționare a conflictului va face mult mai ușoară calea spre atingerea țelului urmărit de Moldova și anume aderarea la UE.

Moldova.ORG: Care sunt proiectele de bază desfășurate de către Ambasada Germaniei din momentul în care dețineți acest mandat?

Berthold Johannes: Germania susține proiectele dezvoltate de către Guvernul moldovean și de către societate. Nu există vreun sens ca noi, cei din ambasadă, să demarăm proiecte pentru alții. Proprietatea este cea mai importantă parte a unei dezvoltări de succes. Proprietatea societății. În acest context am contribuit la eforturile OSCE de a consolida încrederea între cele două părți implicate în conflict și relansarea negocierilor oficiale. Câteva întâlniri au avut loc și în Germania. Din acel moment în Moldova s-au creat noi locuri de muncă ca urmare a mai multor investiții provenite din Germania.

Am pus la dispoziție mai multe burse pentru studii universitare. În domeniul cultural am putut să susținem destul de multe concerte de muzică folk, jazz sau clasică, printre care săptămâna dedicată muzicii lui Bach de la Sala cu Orgă care se desfășoară anual. Am susținut conferința internațională de nanotehnologie în ingineria biomedicală care a avut loc la Chișinău anul trecut în cadrul unor workshopuri comune.

De asemenea, în sectorul medical și social am constatat următoarele realizări importante: achiziționarea unui tomograf computerizat în cadrul spitalului din Comrat, un nou centru de sănătate și o grădiniță în zonele inundate în 2010, un centru modern de reabilitare a persoanelor cu dizabilități -, pot servi drept câteva exemple elocvente.

În fiecare an, Institutul Moldova de la Universitatea din Leipzig organizează o școală de vară în Moldova, iar la începutul acestui an ei au publicat un manual de 800 de pagini despre Republica Moldova, carte ce a fost prezentată la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig și la cel din Moldova. Există un lobby al Moldovei în Germania foarte eficient.

Moldova.ORG: Cum este văzută Moldova de la Berlin, dat fiind faptul că țara noastră își dorește construirea unor relații mai apropiate cu Uniunea Europeană?

Berthold Johannes: Germania susține foarte activ acest proces care este unul solicitant, implicând multe reforme din partea Moldovei. Dar acele reforme își merită efortul, nu pentru mulțumirea UE, ci pentru instituirea unei economii stabile și a unui viitor democratic al Moldovei. Noi susținem reformele, noi susținem procesul de negociere și apreciem foarte mult pașii considerabili care au fost deja făcuți într-o perioada de timp relativ scurtă. Iau timp, iar implementarea legilor este la fel sau poate chiar mult mai solicitantă decât însuși procesul de redactare al acestora. Miracolele nu pot fi create deodată. Este de datoria oamenilor să muncească din plin pentru a face aceste reforme să funcționeaze. Este un efort valoros, iar noi suntem dispuși să continuăm susținerea noastră prin intermediul UE sau bilateral.

Moldova.ORG: Care sunt problemele de bază pe care Moldova trebuie să le rezolve pentru a avea un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană?

Berthold Johannes: Adoptarea celor două reforme, respectiv legi pe antidiscriminare și luptă împotriva corupției, urmând să se treacă la etapa a doua care prevede implementarea cu succes a acestor legi. Ne-am dori să vedem o concluzie de succes și rapidă a acestui proces pentru a acorda moldovenilor un regim fără vize în cel mai scurt timp posibil.

Moldova.ORG: Ce așteptări are Germania de la Guvernul Moldovei pentru ca țara să fie mai atractivă pentru investitorii germani?

Berthold Johannes: Investitorii caută condiții de investiții predictibile, profitabile și pe care te poți baza, iar în cazul unui conflict, să se poată baza pe un stat de drept și Curți de justiție solide. Moldova se străduie să asigure aceste condiții, iar progrese au fost înregistrate. Cea mai bună metodă de atragere de investiții este satisfacerea investitorilor pe care deja îi aveți în țară. Noi susținem competența juridică a statului în acest sector prin forța umană.

Moldova.ORG: O nouă lege în Germania prevede că muncitorii calificați de peste hotare pot aplica pentru Blue Card pentru a-și găsi un loc de muncă în Germania. Este această lege valabilă și pentru moldoveni? Dacă da, câți cetățeni ai Moldovei au aplicat deja pentru un astfel de permis de muncă?


Berthold Johannes: Da, chiar și moldovenii pot aplica. Nu există limite geografice. Germania caută absolvenți de universitati în special în domenii precum inginerie (industria constructoare de mașini, electronice), medicină și specialiști în IT. Până la moment nimeni din Moldova nu a aplicat pentru un permis după această formulă. În Germania se află oarecum mulți muncitori bine calificați din Moldova. În jur de 12.000 de moldoveni au un permis de ședere pe teritoriul Germaniei.


Autor: Valeriu Gonța
Sursa: politicom.moldova.org


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.7268 secunde