Interviu cu istoricul Ion Varta despre activitatea colegului de breaslă Stephane Courtois
adăugat 26 iulie 2011, 17:35, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Basarabeni.ro: Domnule Varta, pe data de 7 iulie curent, în Sala Senatului Universității din Bucuresti, a avut loc Conferința ”Asasinările şi deportările din RASS Moldovenească”, la care a participat şi istoricul Stephane Courtois. Ce puteți spune despre activitatea Dumnealui?
D-nul Ion Varta: D-nul Courtois este un istoric valoros, un nume de referință în istoriografia europeană, un specialist notoriu care are o preocupareconstantă pe durata ultimilor 40 de ani cu referire la regimul totalitar comunist. Fenomenul comunismului îl preocupă pe durata ultimelor decenii, pe parcursul lor a realizat multe proiecte frumoase, printre care cel mai admirabil proiect ar fi “Cartea Neagră a Comunismului”. Este un volum la care a lucrat în echipă, el fiind protagonistul, “viora întâi” în tot acest proiect care a sintetizat tot ce s-a scris cu referire la fenomenul comunismului până la apariția acestei carţi. La elaborarea volumului a fost utilizat un corpus de documente importante pe care Stephane Courtois le-a identificat în arhivele din tările fostului lagăr comunist, în primul rând cele de la Moscova. O contribuție semnificativă au avut-o şi colegii D-lui, efectuând diferite investigații de arhivă în tările Europei de Est.
Stephane Courtois este profesor universitar, Director în cadrul Centrului Național pentru Cercetări Ştiințifice din Paris. Are un palmares incredibil de peste 70 de lucrări monografice şi colective şi peste o mie de articole, studii, cursuri pe care le susține de la catedra universitară. De asemenea, desfăşoară activități multiple şi pe alte direcții. Stephane Courtois este un animator important al proiectelor de publicare a unor documente ce deztăinuie fenomenul comunismului. D-lui face mari eforturi in scopul editarii unor lucrări merituoase, scrise de cei mai valoroşi specialişti din Europa cu privire la acest cataclism social. Toate aceste activități îl prezintă ca pe un istoric de primă mărime pe continentul european, fapt care generează solicitări din partea multor universități.
Basarabeni.ro: Cine a participat la Conferinţă şi ce subiecte s-au discutat în cadrul acesteia?
D-nul Ion Varta: În vara acestui an D-nul Courtois a aceptat să onoreze o agendă pe care i-am stabilit-o în prealabil. În cadrul acestui program riguros a realizat multiple acțiuni, una dintre acestea a fost cea la care v-ați referit şi dumneavoastră. Conferinţa a avut o tematică amplă, cuprinzând aspecte inedite legate de fenomenul comunismului din spațiul de la est de Prut, este vorba de: Asasinările din RASS Moldovenească din perioada Marii Terori 1937-1938, deportările în masă din iunie 1941 şi cele din 6-9 iulie 1949. Protagoniştii discuțiilor au fost: D-nul prof. univ. dr. Stephane Courtois, profesor.univ. dr. Dumitru Preda, prof.univ.dr. Radu Baltasiu, fostul ambasador al României în Kazahstan, Vasile Soare, director în Ministerul Afacerilor Externe, directorul general al Institututului Eudoxiu Hurmuzachi, dl. Cristi Dumitru.
Per total, în opinia mea subiectivă, evenimentul a reuşit, dialogul a fost unul consistent şi toți acei care s-au implicat în această discuție au invocat argumente concrete care reflectă şi contribuțiile domniilor lor în investigarea acestui fenomen, nu doar cel cu referire la Basarabia, dar şi penru întreg spațiu românesc. La un moment, discuția a derapat şi ne-am referit şi la fenomenul comunismului din Vechiul Regat al României: Basarbia, Ținutul Herța, Bucovina.
Basarabeni.ro: Am aflat că D-nul Stephane Courtois a onorat o agendă şi la Chişinău. Care au fost principalele activități defasurate de D-lui în capitala R.M?
D-nul Ion Varta: În afară de cele de la Bucureşti, Domnul Courtois a avut şi alte activități desfăşurate în Chişinău. Dacă le luăm în ordine cronologică D-lui a avut o ocazie fericită să se bucure de o înaltă apreciere din partea Universității Libere Internaționale din Moldova, care prin vot umanim a decis să i se acorde titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul solemn a avut loc în sala Senatului ULIM cu participarea colegilor de breaslă de la Chişinău, a cadrelor didactice şi studenților de la ULIM . Până la urma actiunea a fost una cu conotații de suflet, întrucât era plăcut să remarci că toți acei care erau prezenți în sală aveau imprimate pe fețele lor o satisfacție nemărginită de a-l avea în calitate de oaspete pe renumitul istoric.
Stephane Courtois a onorat mai multe invitații la diverse emisiuni radiofonice şi televizate. Cred că în total au fost vreo 7 astfel de evoluții. L-au solicitat să fie oaspete în cadrul unei emisiuni spciale de la Publica TV. A relatat despre evenimentul de decernare a titlului de Honoris Causa şi postul de televiziune Jurnal TV, postul de radio Moldova 1 şi multe altele.
În afară de acestea, D-nul Courtois a avut un moment plăcut şi surprinzător: o discuție cu un grup de 60 de tineri, cărora le-a ținut o prelegere. La sfârşit, d-lui mi-a mărturisit că a rămas plăcut surprins de pregătirea intelectuală a acestor tineri , de orizontul lor vast de cunoaştere.
D-nul Coutois o să mai revină la Chişinău, findcă are un angajament formal față de ULIM, va veni cu un curs de prelegeri în sesiunea de toamnă. De asemenea, D-lui a reuşit să negocieze cu o editură prestigioasă de la Chişinău, este vorba de Editura Litera, condițiile pentru tipărirea unui nou tiraj a “Cărții Negre a Comunismului”, de data aceasta la Chişinău. Ultima oară opera a fost tipărită în 1998, de atunci aceasta carte minunată şi extrem de utilă nu a mai fost tirajată în spațiul nostru românesc. Iată că acum, D-nul Courtois are această ocazie, Editura Litera oferindu-se să-i acorde întreg suportul pentru a scoate la lumină un nou tiraj al ” Cărții Negre a Comunismului”. Apropo, D-nul Courtois a lansat pe 10 iulie cartea la Bucureşti.
Basarabeni.ro: Prin ce anume vă impresionează pe d-voastră “Cartea Neagră a Comunismului”?
D-nul Ion Varta: “Cartea Neagra a Comunismului” este rodul utimelor eforturi pe care le-a depus Domnia Sa şi este, de fapt, o continuare a pledoariei pe care o cunoaştem din cărțile precedente. Pe mine m-a impresionat, în mod deosebit, aceasta evoluție a Domniei sale cu privire la comparația dintre regimul totalitar comunist şi cel nazist, dar sunt şi alte aspecte importante, relatate într-o manieră propie şi originală, care convinge prin abordarea profesionistă. Per ansamblu, o apreciez ca fiind o lucrare de referință, ce va impresiona cititori din lumea întreagă.
Basarabeni.ro: Un episod important al activității D-lui Courtois în România a fost defaşurarea Universității de Vară din Sighetul Marmației. Ne puteți oferi cateva detalii despre implicarea sa în derularea acestui eveniment?
D-nul Ion Varta: Într-adevăr, ultimul episod în cadrul activităților desfăşurate de istoricul Stephane Cortois în România, a fost cel de-al XIV-lea ediție a Universității de Vară din Sighetul Marmației. Aceasta Universitate o conduce în calitate de rector din 2001. În activitatea universitară sunt implicate cadre didactice remarcabile care vin cu prelegeri în fața tinerilor studioşi şi a cadrelor didactice din ciclu gimnazial şi liceal, atât din România cât şi din Republica Moldova. Personal, apreciez mult activitatea D-lui Courtois în cadrul Universitatii de Vară, fiindcă alături de alți doi protagonişti: D-na Ana Blandiana şi D-nul Romulus Rusan acordă lecții de neuitat la peste o mie de tineri din spațiul românesc. La catedra acestei Universități sunt invitați cei mai valoroşi specialişti din Europa. Fiind prezent în sala, am observat că interesul a fost maxim, sălile au fost arhipline, asta denotă eficiența activități acestei Universități de Vară.
Per total, pentru 10 zile de activitate desfăşurată în România şi Republica Moldova, profesorul Courtois a realizat lucruri importante pentru Domnia Sa, dar , în primul rând, pentru noi, toți cei care l-am avut în preajmă şi am profitat de aceasta comunicare cu acest valoros istoric din Franța.
Basarabeni.ro: Vă mulţumim mult pentru interviul acordat.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲