Întrebare de 4 iulie: Oare când SUA va vedea în Republica Moldova un partener strategic?
adăugat 05 iulie 2008, 21:12, la Eveniment
Jurnalista Stela Popa a realizat un comentariu despre modul în care a fost sărbătorită Ziua SUA la Bucureşti şi declaraţiile grele, care au fost lansate de către Preşedintele României, Traian Băsescu, şi Ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman. "Oare când un ambasador al celui mai puternic stat de pe glob va vorbi la fel la Chişinău şi va vedea în noi un partener strategic?", se întreabă jurnalista.S-au implinit 232 de ani de la independenta Americii. La Bucuresti, festivităţile prilejuite de Ziua Independenţei, au fost sarbatorite cu mult fast. La resedinta ambasadorului SUA în România, Nicholas Taubman, au fost prezenti sute de invitati: cei mai importanţi oameni politici, diplomati, oameni de cultura şi de afaceri, vedete si ziaristi. Stela Popa a fost prezenta si ea la eveniment si ne impartaseste cateva impresii.
Lume multă şi bună, toalete lejere şi declaraţii strategice
A devenit deja o traditie ca in fiecare an, la 4 iulie, de Ziua Independentei Americii, ambasadorul SUA la Bucuresti, Nicholas Taubman sa dea o receptie pe cinste. Si pentru ca este la sfarsitul mandatului sau (n.n. mandatul a inceput in 2005), excelenta sa d-l N. Taubman a invitat in acest an mai multa lumea ca niciodata la resedinta din Kiseleff (n.n. asezata, paradoxal, paralel cu sediul Ambasadei Rusiei la Bucuresti).
Mancare multa si la iarba verde, in stil tipic american, băutură pe toate gusturile, invitati selecti, toalete nu dintre cele mai elegante, in schimb comode, asa cum prefera cei de peste ocean la asemenea evenimente si declaratii politice. Dincolo de toate acestea, importante au fost mesajele oficialilor romani si americani, protocolare, şi nu numai.
Invitat de onoare la eveniment, preşedintele Traian Băsescu a declarat că relaţia dintre România şi Washington nu mai este "o simplă alianţă", ci "un puternic parteneriat economic, militar şi politic". "Parteneriatul nostru nu este o simplă alianţă în care să fim împreună cu trupe în Balcanii de Vest, în Irak sau în Afganistan. Parteneriatul nostru a căpătat o dezvoltare puternică, reală în zona economică. Un număr mare de companii americane s-au instalat în România după 2005 şi parteneriatul strategic, care în fază iniţială, arăta a fi doar unul militar, a devenit între timp un puternic parteneriat economic militar şi politic", a mai subliniat preşedintele României.
La sfarsitul discursului sau, presedintele Traian Băsescu a felicitat poporul american pentru modul în care îşi sărbătoreşte ziua naţională şi i-a transmis salutări cordiale preşedintelui SUA, George W. Bush, în numele sau si al poporului roman.
Nicholas Taubman: "România progresează, şi chiar deschide drumuri"
La randul sau ambasadorul SUA, Nicholas Taubman a declarat că din 2005, de cand a venit la Bucuresti, vecinul Moldovei de peste Prut a reusit sa devina un partener strategic al Statelor Unite. "România nu este doar un partener puternic, ci şi un prieten adevărat şi de încredere al Statelor Unite", a punctat diplomatul american. El a subliniat ca fiind membra a Uniunii Europene, Romania a avansat vizibil şi pe toate planurile. "Economia românească se dezvoltă într-un ritm alert. Aţi găzduit cel mai mare Summit NATO din istorie, fiind unul dintre cele mai bine organizate şi cele mai reuşite evenimente, conform opiniei generale. România este o ţară importantă, dintr-o regiune importantă, care joacă un rol important. Chiar dacă vă confruntaţi - ca americanii, de altfel - cu numeroase provocări, cu numeroase nevoi care încă nu sunt satisfăcute, România progresează şi chiar deschide drumuri", a subliniat Taubman.
Pe când va deveni şi R. Moldova partener strategic al Occidentului?
Evenimentul a durat aproximativ 3 ore, iar impresiile au fost dintre cele mai agreabile. In timp ce plecam insa de la acest fastuos si unic eveniment, ma gandeam la R. Moldova intrebandu-ma: Oare cand un ambasador al celui mai puternic stat de pe glob va vorbi la fel la Chişinău, cu ocazia zilei naţionale a SUA, şi va vedea în noi un partener strategic? Si ce facem noi, cu adevarat, ca sa devenim asa ceva?
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲