Ipoteză de lucru: Fără vize pentru ruşi în UE – fără armată rusă în Transnistria
adăugat 21 iulie 2010, 09:28, la Externe
Politicienii şi societatea civilă din Republica Moldova discută aprins în ultimele zile despre o presupusă ofertă pe care Angela Merkel i-ar fi făcut-o, săptămâna trecută la Ekaterinburg, lui Dmitri Medvedev. Potrivit publicaţiei poloneze „Gazeta Wyborcza", cancelarul german i-ar fi propus preşedintelui rus intrare fără vize pentru ruşi în UE în schimbul retragerii armatei din Transnistria.
Portalul informaţional din Polonia thenews.pl scrie că la întâlnirea de la Ekaterinburg cu liderul de la Kremlin, Angela Merkel i-a spus lui Dmitri Medvedev că Bruxelles-ul va crea un consiliu comun cu Moscova care să se ocupe de chestiunile de politică externă şi de securitate, iar Germania va ajuta în schimb Rusia să scape de regimul de vize impus de UE.
În „Gazeta Wyborcza" mesajul cancelarului german a apărut într-o formulă mai simplă: „Germania a propus Rusiei intrare fără vize pentru cetăţeni în UE dacă îşi va retrage trupele din Transnistria". Radio Polonia a preluat această informaţie la care a adăugat că „o astfel de soluţionare a conflictului transnistrean ar fi un mare succes diplomatic pentru Angela Merkel". Postul de radio polonez a mai menţionat că „Transnistria blochează integrarea Republicii Moldova în spaţiul european. Majoritatea locuitorilor din Transnistria au paşapoarte ruseşti, primesc pensii din Rusia, iar în regiune sunt desfăşurate trupe ruseşti. Transnistria supravieţuieste în special graţie contrabandei şi producţiei de oţel şi coniac distribuite în Rusia", a mai menţionat Radio Polonia
Deputatul Partidului Democrat din Moldova, Oazu Nantoi, este sceptic în privinţa unei abordări atât de simple a problemei, dar susţine că UE are pârghii de influenţă asupra Rusiei:
„Eu nu cred că domna Merkel are mandatul să facă un asemenea barter între Federaţia Rusă şi întreaga Uniune Europeană. Memorandumul din 5 iunie, semnat între Angela Merkel şi Dmitri Medvedev, este foarte important. Dacă ne uităm la discursul domnului Medvedev rostit în faţa corpului diplomatic rusesc, putem trage concluzia că Federaţia Rusă necesită contribuţia ţărilor dezvoltate, în primul rând a UE şi a SUA, pentru modernizare internă. Şi în asemenea situaţie, când Federaţia Rusă are nevoie de acest parteneriat, UE are posibilitatea să o atenţioneze: - Păi bine, frate, dacă vrei o nouă configuraţie a securităţii europene, ce ne facem cu prezenţa trupelor ruseşti în Transnistria care nu este justificată prin nimic?".
Pe de altă parte deputatul Partidului Liberal-Democrat din Moldova, Valeriu Ghileţchi, susţine că în ultima perioadă premierul moldovean Vlad Filat şi ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă, au avut consultări periodice cu Angela Merkel anume pe subiectul conflictului transnistrean. Prin urmare...:
„Putem să ne aşteptăm din partea Germaniei la anumite presiuni asupra Rusiei ca să fie soluţionat acest conflict".
Sarcina Chişinăului este acum să nu-şi dzamăgească din nou partenerii externi în perioada electorală prin care va trece la toamnă. Pentru aceasta, autorităţile moldovene sunt obligate să asigure nişte exerciţii electorale libere şi corecte.
Din nou Oazu Nantoi: „Să avem grijă ca tot ce va întâmpla în Republica Moldova în toamna acestui an să fie în conformitate cu criteriile unui stat democratic şi de drept, ca să nu ne compromitem în faţa susţinătorilor noştri din UE".
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲