Irlanda devine prima țară care a votat în favoarea căsătoriei gay
adăugat 24 mai 2015, 08:36, la Externe • Articol publicat de Dumitru Pelin
Irlanda a devenit sâmbătă prima țară din lume care a adoptat căsătoriile între persoanele de același sex prin vot popular după ce 62,3% din electorat a sprijinit un referendum istoric, întorcând spatele conservatorismului reprezentat de Biserica Catolică ce a încercat să facă totul pentru a i se opune și opri declinul influenței sale asupra societății irlandeze, arată rezultatele oficiale, notează agențiile Reuters, France Presse și DPA, citate de agerpres.ro.
Peste 60% din alegătorii eligibili și-au exprimat votul, cea mai mare participare la un referendum în această țară în peste două decenii.
Procentul celor care au spus "da" la referendum a fost de 63,3%, față de 37,7% care s-au opus, în condițiile în care se mai așteptau rezultatele din doar trei circumscripții electorale, din totalul de 43.
Irlanda devine astfel a 19-a țară și a 14-a din Europa care legalizează căsătoriile gay. Ea este singura care a făcut-o prin referendum, în timp ce celelalte au ales calea parlamentară.
"Acest lucru este istoric", a subliniat ministrul sănătății, Leo Varadkar. Acest referendum, a estimat el, este "o revoluție culturală" într-o țară mult timp conservatoare și unde homosexualitatea a fost dezincriminată abia în 1993.
Chiar înainte de publicarea rezultatelor, unul dintre principalii lideri ai campaniei "Nu", David Quinn, a recunoscut înfrângerea taberei sale. "Aceasta este o victorie clară pentru tabăra lui +da+", a declarat el, adresând "felicitări" susținătorilor căsătoriei gay.
Capitala irlandeză, dominată de Castelul din Dublin, în mod excepțional deschis publicului, a fost invadată de sute de pro-căsătorie gay, care fluturau steaguri curcubeu și își sărbătoreau victoria.
Reforma constituțională aprobată de irlandezi autorizează "căsătoria între două persoane, indiferent de sex". Ea ar trebui să intre în vigoare în această vară și primele căsătorii să fie celebrate înainte de sfârșitul anului.
Acest text nu se aplică la adopții, deja posibile pentru cuplurile căsătorite, persoanele celibatare și cuplurile de același sex.
Referendumul, care a avut loc vineri, a fost obiectul unei participări puternice, de peste 60%, potrivit postului național de televiziune RTE, un semn al interesului pentru această consultare ce a dat loc unor dezbateri pasionate, reflectând problemele societății irlandeze confruntată cu conservatorismul Bisericii Catolice.
Ca un simbol, pancarte pe care scria "Egalitate pentru toți" au fost atârnate vineri la Dublin în apropiere de fosta casă a lui Oscar Wilde, scriitor a cărui homosexualitate l-a făcut să fie închis în Marea Britanie în secolul al XIX-lea.
"Da" a fost apărat de toate principalele partide politice irlandeze, inclusiv Fine Gael, deși mai degrabă conservator, al primului ministru Enda Kenny. Tabăra lui "da" a primit de asemenea sprijinul unor personalități din lumea sportului și artistică, cum ar fi cântăreața Sinead O'Connor.
În tabăra adversă, Biserica Catolică din Irlanda și conservatorii au proclamat că o căsătorie trebuie să rămână apanajul cuplurilor formate dintr-un bărbat și o femeie.
Dar influența Bisericii, odată foarte puternică, a continuat să scadă, erodată de bulversările economice și sociale, chiar dacă avortul rămâne interzis în Irlanda, cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol.
În timpul campaniei pentru referendum, Biserica Catolică — sprijinită de un număr redus de grupuri conservatoare, antiavort și de o minoritate de senatori și deputați — a susținut că mariajul între persoane de același sex atentează la valorile familiei tradiționale și va modifica radical procesele de adopție și maternitatea, afectând în același timp drepturile minorilor.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲