Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:48

 

Istoricul Ion Varta: ,,Va fi o bătălie cumplită pentru fotoliul de Primar General al Chişinăului”

adăugat 19 ianuarie 2011, 07:48, la Interviu / Reportaj • Articol publicat de Vlad Durnea

Ion Varta, primaria Chisinau, comunisti,

InfoPrut.: Începând cu anul 2009, Republica Moldova s-a înscris într-un maraton electoral. Credeţi că va urma un nou scrutin de alegeri anticipate sau impasul politic a fost depăşit?

Ion Varta: Surprize ar putea fi multe. Însă, după părerea mea, liderii formaţiunii comuniste nu se vor aventura pe calea unei noi runde de alegeri, mai cu seamă că se situează pe un trend constant descrescător. Dacă pe 24 februarie 2001 comuniştii au înregistrat cel mai mare scor electoral, la redistribuire obţinând 72 de mandate, în martie 2005 au ajuns la 52 de mandate. Apoi s-a întâmplat catastrofa de la locale, din 2007. E drept că şi-au regrupat forţele, au încercat să identifice cauzele acestui insucces şi s-au revanşat. Au mers pe un mesaj foarte războinic la alegerile din 5 aprilie 2009, chiar dacă nu salvator, un mesaj dur la adresa concurenţilor electorali. Au forţat prea tare nota, eram în preajma unui război civil.

În perioada aceea, Republica Moldova s-a polarizat, ceea ce nu putea genera un fond benefic. La alegerile repetate au înregistrat din nou o scădere în preferinţele electoratului, iar acum scorul obţinut este unul lamentabil pentru dânşii. În prezent, ar fi rezonabil să acorde aceste două voturi noii coaliţii, bineînţeles, să îşi revendice nişte cedări din partea acestei guvernări democratice şi prooccidentale şi să-şi reformeze partidul, deoarece este unul încremenit în istorie. Ar fi bine să îşi schimbe titulatura, care este una odioasă şi aduce numai deservicii. Mai ales că nu mai sunt comunişti, nici pomină de comunism în tabăra lor, este o momeală pentru omul naiv, nostalgic, pentru cel care este dezinformat în continuare, care crede în reformarea Uniunii Sovietice. Acesta este omul în vârstă, care, din păcate, în perioada sovietică a fost victima inocentă a propagandei antiromâneşti. Acum el este momit foarte subtil şi reuşit de conducerea politică a acestei formaţiuni şi votează masiv cu dânşii.

Este o problemă şi că până în prezent nu am avut un partid cu adevărat de stânga, cu o tentă naţională, de tip occidental, cu o doctrină social-democrată, pentru că suntem cea mai săracă ţară din Europa, iar aici chiar este un teren fertil. Comuniştii domină electoratul nostalgic şi îşi asigură de fiecare dată un scor destul de impunător. Iată, deci, conducerea actuală a Partidului Comuniştilor ar trebui să reformeze facţiunea, să îşi schimbe titulatura, să promoveze ca lideri cât mai mulţi tineri, să se debaraseze de ,,idolii falşi” precum Lenin, Che Guevara, Stalin – pentru că şi pe Stalin l-au aplaudat unii dintre reprezentanţii partidului, am în vedere cazul lui Victor Stepaniuc.

Revin, eu cred că alegeri anticipate nu vom avea. Doar comuniştii le pot provoca, dar dacă vor recurge la această strategie, asta va semnifica act de sinucidere. Şi atunci, în urma unui asemenea scrutin vor înregistra o diminuare şi mai considerabilă, pentru că vor fi sancţionaţi de alegătorii care nu mai vor să iasă la vot atât de des. Bănuiesc că se va găsi o variantă de compromis rezonabil de a acorda acele două voturi necesare alegerii şefului statului, să depăşim această criză politică şi constituţională, să fie asigurată stabilitatea politică pentru următorii patru ani, iar ei îşi vor asuma rolul care le revine, al formaţiunii de opoziţie, care să ăşi facă meseria aşa cum scrie la carte, cum recomandă ştiinţele politice. Să-şi asigure simpatia alegătorilor nu prin discursuri dure, prin atacuri virulente, ci prin monitorizarea şi taxarea elegantă, corectă a greşelilor pe care le va comite actuala guvernare. Şi cu siguranţă că ele vor fi. În felul ăsta, alternanţa la guvernare ar fi asigurată într-o manieră corectă, aşa cum se întâmplă în ţările cu regim democratic. Asta ne dorim şi noi să fim. Deocamdată suntem într-un proces de constituire ca formaţiune statală democratică. Avem foarte multe de realizat la acest capitol, legat de drepturile şi libertăţile omului, avem o justiţie coruptă până la refuz…

InfoPrut.: Ajungând aici, cum explicaţi faptul că dosarul ,,7 aprilie” nu a fost elucidat?

I.V.: Justiţia noastră este imperfectă, chiar dacă a avut un ministru performant, un om cu studii serioase şi bine pregătit – este vorba de domnul Tănase – s-a confruntat cu nişte obstacole insurmontabile. Bineînţeles că nu doar Ministerul Justiţiei putea rezolva această problemă gravă cu care se confruntă Republica Moldova la ora actuală, această corupţie uriaşă care a afectat mai multe organisme de drept, mai multe domenii ale vieţii publice şi ale instituţiilor statului. A lipsit voinţa politică şi nu a fost o concordanţă între Parlament şi instituţiile statului, care sunt paralizate. Cazul ,,7 aprilie” se încadrează perfect în această situaţie deloc fericită, nu poate fi rezolvat atâta vreme cât justiţia este una coruptă, coruptibilă, iar cei care sunt aduşi în instanţele de judecată au posibilitatea să se eschiveze de la sancţiunile pe care le merită prin mituire.

InfoPrut.: Dumneavostră v-aţi aflat pe listele Partidului Liberal în cadrul ultimelor alegeri.

I.V.: Am dat curs invitaţiei conducerii partidului şi în calitate de agent electoral am încercat să îmi aduc modestul aport la rezultatul acestei formaţiuni. Din păcate, el nu a fost unul pe măsura aşteptărilor, se credea că se va înregistra un scor peste cel din 29 iulie. În curând vom avea alegeri noi, vor fi alegeri locale, va fi o bătălie cumplită pentru fotoliul de primar general al Chişinăului şi bineînţeles că Partidul Liberal va încerca să îşi adjudece această funcţie extrem de importantă.

InfoPrut.: Cum priviţi constituirea Alianţei pentru Integrare Europeană 2?

I.V.: Până la urmă s-a ajuns la un compromis rezonabil, a triumfat spiritul pragmatic. Alianţa este una dorită de majoritatea covârşitoare a populaţiei, întrucât suntem o ţară săracă, cu un exod uriaş al populaţiei în exterior, care a luat calea Occidentului. Cunosc foarte bine realităţile de acolo, iar cei care au rămas acasă comunică cu cei plecaţi şi realizează că se poate trăi mai bine. Astfel că este firesc ca marea majoritate a populaţiei să aspire la o integrare în Uniunea Europeană şi cu concursul acestui organism paneuropean să încercăm să redresăm lucrurile în Republica Moldova.

Dacă nu sunt investiţii, sunt şanse minime de a ne emancipa sub aspect economic şi social, iar Uniunea Europeană chiar a făcut nişte oferte mai mult decât generoase, este vorba despre nişte credite, investiţiile încă întârzie. Dar creditele oferite vor permite redresarea situaţiei, şi în infrastructură, şi în domeniul economic. 40-42% sunt credite nerambursabile, aşa ceva nu s-a mai întâmplat în istoria recentă a Republicii Moldova. Aceste oportunităţi au determinat alegătorii informaţi să prefere opţiunea de a vota unul dintre partidele democrate.

InfoPrut.: În Chişinău, scorul înregistrat de Partidul Comuniştilor a fost ridicat. Credeţi că pentru alegerile locale, acesta va înainta candidatura unui actor politic puternic?

I.V.: Da, se pare că l-au identificat deja, va fi Igor Dodon, este membru recent acceptat în partid, dar a mai fost în Guvernul Tarlev 1, Tarlev 2, este om politic, economist… Are şanse mari. Dar rămâne de văzut care va fi oferta pentru Chişinău a partidelor de orientare democrată.


Autor: Iulia Modiga
Sursa: www.infoprut.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2143 secunde