Iurie Leancă: Cu spaţiul ex-sovietic ne uneşte trecutul puţin glorios
adăugat 11 iunie 2012, 14:27, la Externe • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a declarat, într-un interviu realizat de Magdalena Moreh pentru Plus Europa, că discuţiile pe care le are la Bruxelles demonstrează interes în sprijinul ţării sale, o înţelegere bună a situaţiei din Republica Moldova şi a dinamicilor politice pe plan regional.
"Această înţelegere şi acest interes sper să se materializeze în aplicarea principiului tratamentului diferenţiat al ţărilor din regiune, mă refer la spaţiul post-sovietic: să nu existe acea abordare regională. Ceea ce ne uneşte pe noi este trecutul puţin glorios: apartenenţa la spaţiul sovietic", a menționat Iurie Leancă.
Deficinţele în lupta împotriva corupţiei şi a reformelor în justiţie sunt explicabile prin moştenirea pe care Republica Moldova a primit-o de la guvernarea 2001-2009, asigurată de un partid nereformat ortodox comunist, care a guvernat cu "instinctele de altădată şi cu politici care corespund secolului XX şi mai puţin cu societatea care este deschisă, modernizată şi europenizată", a mai declarat ministrul Afacerilor Europene.
Lunga criză constituţională din Republica Moldova a fost depăşită, lucru care este confirmat şi de rapoartele Freedom House şi Open Society Foundation, care arată că Republica Moldova a reuşit să facă "salturi importante în reformarea instituţiei statului, în transformarea şi deschiderea acestora către cetăţean, în transformarea presei într-una deschisă, mai liberă şi ingerinţa statului e mult mai mică", a ţinut să sublinieze ministrul moldovean.
În consecinţă, integrarea europeană a Republicii Moldova este singura soluţie pentru continuarea modernizării fostei republici sovietice, consideră ministrul de Externe al Republii Moldova.
Priorităţile şi obiectivele Moldovei sunt cele de apropiere de Uniunea Europeană, pe măsura realizării reformelor în sectorul de securitate şi a serviciilor de informaţie. Ministrul moldovean de Externe a mai subliniat că avantajul ţării sale este că fiind mică, reformele odată puse la punct, pot fi puse în aplicare cu mai mult succes.
Acesta a mai dorit să evidenţieze că o dinamică pozitivă în relaţiile cu Transnistria poate fi determinată de o aderare completă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, fapt care ar influenţa în bine atitudinile din partea stângă a Nistrului şi ar da un imbold pentru găsirea unor soluţii constructive în problema transnistreană.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲