Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 13:07

 

Iurie Muntean: Romanii au o problema pentru ca nu stimeaza poporul moldovenesc

adăugat 16 mai 2010, 09:54, la Interviu / Reportaj

secretarul Partidului Comunistilor, Iurie Muntean, popor moldovenesc, romania, moldova

Am facut la Chisinau un interviu cu secretarul Partidului Comunistilor, Iurie Muntean – cel despre care se spune ca ar fi urmasul lui Vladimir Voronin la presedintia Partidului. M-a primit in biroul sau impodobit cu porttretul lui Voronin si am discutat aproape o ora. Concluziile? Romania a fost implicata in evenimentele din 7 aprilie, Raportul Nagacevschi nu este unul obiectiv, dovezile privind torturile aplicate de politisti tinerilor arestati dupa 7 aprilie 2009 sunt simple trucaje, comunistii vor castiga alegerile anticipate, Romania va avea probleme daca nu va recunoaste natiunea moldoveneasca iar Lenin ramane un fenomen pentru comunistii de la Chisinau.

Am vrut sa fac un interviu cu dvs pentru ca in Romania se stiu foarte putine lucruri despre comunistii din Republica Moldova...

Romania are o atitudine specifica fata de comunisti, insa eu nu cred ca o asemenea atitudine merita comunistii din Moldova. Ei, dar acesta este specificul tarii dvs.

Credeti ca in Romania exista o atitudine anti-comunista sau doar impotriva comunistilor din Republica Moldova?

Eu cred ca acesta este un fenomen istoric si evident culturologic, este vorba de perceptia majoritatii cetatenilor Romaniei, e vorba de felul in care romanii inteleg comunismul. Este vorba de notiuni pana la urma. Ma rog, eu n-am facut investigatii in acest sens, dar banuiesc ca atitudinea negativa sau rezervata a romanilor fata de Partidul Comunistilor este legata de acel trecut eu as spune destul de trist pe care l-a avut Romania in special in anii ’80 pe timpul aflarii la putere a lui Ceuasescu, si eu vorbesc mai ales de acele dificultati economice pe care le-a parcurs tara dvs in ultimii opt-zece ani. Cred ca asta ar fi explicatia cea mai rezonabila a unei asemenea atitudini. Dar in ceea ce priveste generatia tanara de cetateni ai Romaniei cu varsta intre 15-25 de ani ei pur si simplu nu stiu ce este asta.

Raportul Nagacevschi? O facatura...

Am vazut ca a aparut Raportul Nagacevschi privind evenimentele din 7 aprilie cum il apreciaza PCRM?

Raportul nu este obiectiv si altfel nici nu putea fi avand in vedere ca toate partidele care acuma fac parte din Alianta pentru Integrare Europeana intr-o masura sau alta au fost implicate in evenimentele din 7 aprilie fie in sensul contribuirii la organizarea acestor evenimente, fie prin participarea nemijlocita – sau si una si alta. Asa ca nu putam sa contam pe un raport obiectiv la pregatirea caruia au fost oameni care au participat la respectivele evenimente. In genere intregul efort a fost ca adevarul sa nu fie aflat, cel putin pe parcursul aflarii lor la guvernare. Dar pana la urma obiectivul a fost acuzarea comunistilor, a precedentei guvernari de aceste evenimente. De asta nu am sustinut nici intr-un caz acest raport. Noi avem cu totul alte date, o parte din ele deja le-am prezentat, vreau sa va spun ca ele au fost socante pentru societate pentru ca ele in mod absolut vadit inca o data au demonstrat implicarea exponentilor celor patru partide care fac parte din AIE in desfasurarea acestor evenimente.

Tineri batuti? Trucaje...

Cum explicati faptul ca au fost batuti tineri? Am vazut foarte multe imagini si foarte multe plangeri despre violentele politiei...

Investigatia in acest sens nu a fost finalizata. Si eu vreau sa va spun ca dovezile, asa numitele dovezi care au fost prezentate in cadrul comisiei sunt absolut dubioase. Eu nici nu vorbesc despre acele fotografii montate care au fost prezentate pe internet care au fost absolut dubioase. Noi stim cum se pregateau aceste fotografii, noi stim ca o persoana putea fi folosita in zeci si zeci de imagini. Este vorba de niste chestiuni tehnologice. Pana la urma anume comunistii au fost – eu va reamintesc – cei care au insistat asupra petrecerii unei investigatii cu participarea expertilor internationali. Pana la urma nu ne-am bucurat de sustinerea altor partide politice. Deci adevarul nu il vom afla cu aceasta comisie, definitiv! Definitiv! Nici noi nu cunoastem inca tot adevarul pentru ca ceea ce a avut loc in 6-7-8 aprilie a fost un exercitiu foarte bine organizat, eu as spune: excelent organizat! din punct de vedere tehnologic el era aproape perfect. Eu nici nu vorbesc de suportul financiar care a stat la baza organizarii acestor evenimente. El a fost unul enorm! Noi nu cunoastem pana la urma cine sta in spatele acestor evenimente...

Imediat dupa evenimente din partea PCRM s-a spus ca organizarea ar fi venit din Romania. Ce parere aveti acum?

Eu va pun o intrebare in acest sens. Sediul Guvernului a fost atacat masiv, a fost atacat electronic, un atac cu o putere enorma care a dezorganizat totalmente serviciile telecomunicationale. Unul din canale ne-a dus in Romania. Definitiv! Dovedit! Participarea cetatenilor Romaniei in aceste evenimente a fost dovedite...

Implicarea Romaniei

Din cate stiu eu a fost arestat un singur cetatean roman ...

Mai multi cetateni romani au fost vazuti in timpul acestor evenimente. Mai mult, noi toti cunoastem ca la frontiera au fost oprite mai multe mijloace de transport in care erau cetateni romani, pe langa studentii care isi fac studiile in Romania. Deci noi nu putem sa vorbim despre niste actiuni spontane, cine a organizat aceste transporturi? pentru ca autobuzul costa, eu stiu ce inseamna efortul logistic. Sunt niste lucruri evidente... Noi nu putem sa afirmam ceva clar, cine in concret, ce forta politica, dar faptul ca anumite forte politice care provin din Romania au participat la aceste evenimente este evident. Cine sta in spatele acestor forte, pentru ca noi nu credem ca aceste forte sunt in final organizatorii principali, noi credem ca ele au fost folosite de niste forte mult mai puternice. Care sunt acele forte urmeaza sa ne clarificam – si ne vom clarifica! Si eu cred ca concluziile vor fi o descoperire nu numai pentru Moldova, dar si pentru intreaga Romanie si vor fi tare neplacute pentru intreaga Romanie, pentru cetatenii romani sa afle cine ar sta in spatele acestor forte din Romania care au stat in spatele si au participat la evenimentele din 6-7 aprilie. Cred ca ar fi o mare surpriza! Este evident ca a fost o incercare de lovitura de stat. Si ca sa fie clar ceea ce eu am in vedere va pun intrebarea: imaginati-va ca Partidul Comunistilor, impreuna cu alte partide de stanga, iesind la demonstratie pe 1 mai ar fi intrat in Guvern si ar fi arborat flagul eu stiu, flagul Federatiei Ruse sau flagul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti care a fost pana in 91. Cum ati fi calificat dvs acest lucru?

Ca pe o revolutie sovietica...

Eu vorbesc de luarea cu asalt a guvernului, de arborarea flagului unui stat strain. Cum ati fi calificat un asemenea lucru?

Ca pe o rebeliune. (Luat de focul dialogului am uitat sa aduc in discutie faptul ca exista imagini care arata ca nu a fost arborat steagul Romaniei, ci steagul Uniunii Europene, n.red.)

Vedeti? Ce a vut loc pe 7 aprilie? A fost luat cu asalt Parlamentul si Presedintia Republicii Moldova, flagul Romaniei a fost arborat pe Presedintie. Apropo, la arborarea acestui flag au participat reprezentantii Miscarii Noua Dreapta. Despre ce vorbim? Eu nu inteleg, tot intindem discutiile acestea cu 7 aprilie, de parca lumea ar fi chioara sau Doamne iarta-ma! proasta... Iaca lumea intelege, dar stiti care e problema? Punctul forte al actualei guvernari este ca sunt foarte buni ucenici ai lui Goebels, stiti unul din principiile lui Goebels? Minciuna repetata de mai multe ori devine adevar. Ei repeta o minciuna in continuu, de dimineata pana in seara astfel ca lumea incepe sa creada pana la urma in niste aberatii, aberatii absolute precum comunistii ar fi fost implicati in vandalizarea si incendierea cladirii Parlamentului sau Presedintiei. Care este interesul avand 60 de mandate? In conditiile in care deja pe 6 aprilie noi aveam noua voturi de aur. Deputatii din fosta opozitie, actuala guvernare, veneau pe ascuns, de sine statator la noi si propuneau sa voteze presedintele nostru. Despre ce vorbim noi? Asta era pe 6 aprilie, din prima zi au venit 9! Eu nu vorbesc despre ce a avut loc timp de doua saptamani dupa 7 aprilie! Erau inca vreo 30 d-astia! Haideti, noi suntem oameni maturi, nu suntem chiori, iarta-ma Doamne! suntem in stare sa tragem niste concluzii elementare.

Inca o intrebare referitoare la evenimentele acestea. Am vazut o inregistrare pe Unimedia in care domnul Turcanu apare si discuta cu cei care au pus steagul pe Presedintie. Cum va explicati prezenta domnului Turcanu acolo, din cate stiu era membru al PCRM?

Nu, domnul Turcanu niciodata n-a fost membru al Partidului Comunistilor, a facut parte din fractiunea noastra dar nu a fost membru al Partidului Comunistilor. Eu sincer cred ca nu ne-am format opinia in privinta comportamentului si in general prezentei domnului Turcanu. Urmeaza sa ne clarificam. Dar faptul ca el nu a avut nici un fel de indicatii din partea conducerii Partidului in privinta prezentei sale acolo este cert.

Comunistii? Victoriosi!

Am vazut sondajul din ziarul Timpul care ii crediteaza pe comunisti cu cele mai multe voturi in eventualitatea unor alegeri anticipate. Cum apreciati viitorul politic in Republica Moldova din acest punct de vedere?

Haideti sa admitem ca marja de eroare este rezonabila. Eu cred ca rezultatul PCRM este redus, si noi de chestia asta ne-am lovit de mai multe ori cand este vorba de sondajele facute de mijloacele de informare in masa obediente actualei guvernari. Cel putin cu 5-7 puncte aceste sondaje reduc ratingul comunistilor. Foarte elocvent! O cadere dramatica la PL, asta e rezultatul activitatii lor, PDM – inca o cadere dramatica, asta arata atitudinea electoratului fata de acest partid lipsit de axa, eu nu stiu daca mai este in tara asta un alegator care ar putea sa spuna care este de fapt programul si viziunea acestui partid. PLDM: desi FIlat si echipa depun eforturi enorme pentru acapararea si monopolizarea spatiului informational si excluderea restului membrilor Aliantei totusi ratingul lui nu creste, sau daca creste e foarte slab, adica raportul dintre efort si rezultate este unul derizoriu. Noi suntem primul partid din istoria ultimelor doua decenii a Moldovei care dupa pierderea puterii nu ca n-a disparut, dar a devenit si mai puternic. Nu stiu oamenii acestia, nu simt spiritul acestei tari, nu inteleg fenomenul popularitatii Partidului Comunistilor, care este mult mai profund decat lor le pare. Daca nu inteleg macar sa il intrebe pe Socor, acela a isi da seama despre ce e vorba. Cu cat mai tare are sa ne bata, cu atat mai rau pentru dansii. Socor inca din iulie pe dansii i-a prevenit ca Partidul Comunistilor este o parte a societatii, nu este o gasca, nu este o secta. Si e foarte important in lupta cu Partidul Comunistilor sa nu treci hotarul dupa care se incepe lupta cu societatea. Ei l-au trecut... Ei luptand cu comunistii deja lupta cu societatea! Dar asta nu se iarta! Plus la asta, draga Doamne, in incercarea lor de a rescrie istoria, de a schimba accentele in ceea ce priveste istoria noastra recenta, ei incearca sa lipseasca acest popor de demnitate! Dar aici nu se iarta incercarile de a ne lipsi de demnitate! Uitati-va ce campanie au declansat impotriva zilei de 9 mai. Ati vazut rezultatul? Coloana Partidului Comunistilor a avut 35.000 de oameni! Asta e rezultatul incercarilor lor de a lipsi acest popor de demnitate! Ei nu cunosc acest popor, sunt niste oameni lipsiti de radacini si vor fi pentru asta pedepsiti de istorie, pentru ca sa pretinzi la un viitor politic in Moldova ca si in orice alta tara trebuie sa-ti cunosti tara, istoria, spiritul, sa-i cunosti oamenii. Lipsa de identitate este o mare problema si ei o au! Comunistii problema asta nu o au. Si Moldova, intreaga tara, nu o are – cu exceptia a trei-patru procente care se fac cinci-sase primavara si toamna cand se acutizeaza bolile psihice si cele stomacale. Restul in tara asta nu au probleme de identitate, pentru dansii e cert si ferm ca ei sunt moldoveni, care e istoria lor, care este trecutul lor, prezentul lor si care este viitorul lor. Este o chestie mult mai profunda decat poate sa-si imagineze oricine, un asa numit savant sau un asa numit ziarist care sunt foarte multi in Bucuresti si incearca sa isi dea cu parerea despre Moldova. Pentru a se da cu parerea despre Moldova trebuie in primul rand de a studia Moldova, de a studia acest interfluviu. Republica Moldova este un fenomen, pe care cu parere de rau majoritatea cetatenilor Romaniei nu-l cunosc si nu vor sa-l cunoasca. Asta e problema si e o problema mare! Atata timp cat Romania nu va dori sa cunoasca Republica Moldova noi vom avea chestiuni neplacute pe agenda politica. Atat timp cat Romania nu va stima acest stat si acest popor, cu parere de rau la moment nu ne bucuram de stima vecinilor nostri si asta este o problema, o problema mare. Si nu atat pentru noi, pentru moldoveni, cat pentru voi, pentru romani.

Probleme pentru Romania

De ce ar fi o problema?

De ce? Romania declara ca doreste sa aiba relatii strategice de lunga durata, fratesti, insa atata timp cat Romania nu va dori sa respecte aceasta tara, am in vedere Republica Moldova, noi nu putem sa vorbim ca avem relatii de lunga durata, strategice si fratesti. Deci totul trebuie sa se bazeze pe respectul reciproc. Stiti, abordarea asta este una europeana. Romanii nu admit ca Balcanii sunt mult mai diversi decat lor le pare si nu totul se rezuma la opinia Romaniei. Nu pot sa inteleaga sau nu vor sa inteleaga, nu au timp sa inteleaga, ma rog...

Va asteptati ca in alegerile anticipate sa castigati numarul maxim de mandate?

Asa va fi. Pentru ca eu cred ca pentru alegatori a devenit clar. Noi fiind pedepsiti politic in iulie am tras mai multe concluzii, am facut mai multe schimbari, acum eu nu pot sa spun ca noi am putea sa facem careva greseli la etapa asta de lupta politica pentru alegerile anticipate.

Vor fi alegeri anticipate pana la urma?

Da, vor fi. Ce n-a dorit Ghimpu, Filat, Lupu, Chirtoaca si Urechean, dar vor fi. Pentru ca pana la urma in tara asta draga Doamne este Constitutie care urmeaza a fi respectata. Eu va spun ca ei deja se pregatesc de alegeri anticipate.

Noi suntem leninisti, nu stalinisti!

Exista foarte multe dovezi referitoare la masacrele petrecute in Uniunea Sovietica in perioada comunista. Credeti ca o astfel de mostenire este de bun augur?

Nu incercati va rog sa ne legati de politica lui Stalin pentru ca nu suntem partid stalinist. Partidul Comunistilor din Republica Moldova a fost constituit in anul 1993 si nu este succesorul Partidului comunist al Uniunii Sovietice sau mai bine zis al Partidului comunist al bolsevicilor. Noi nu avem nimic de-a face cu Stalin si incercarile astea de prost gust ale lui Ghimpu, Chirtoaca si Filat sa ne lege de trecutul stalinist arata ca baietii astia nu au carte. Ei pretind ca au un accent plus-minus bucurestean, dar carte baietii astia nu au facut de fapt. Ei incearca sa manipuleze opinia publica, pentru ca intr-adevar Moldova a avut de suferit pe timpul represaliilor aplicate pe timpul lui Stalin si sunt vii si oamenii care au avut de suferit. Si asta e un moment electoral, iar ei bat in aceasta tema ca sa ne lege cu Stalin. Aceasta e o manipulare primitiva. Noi nu avem nimic cu Stalin, nu suntem succesorii partidului comunist al bolsevicilor. Ceea ce nu inseamna ca nu suntem marxisti si ca nu suntem leninisti. Dar nu avem legatura cu Stalin. Sa stiti ca cel mai citit autor in lume este Lenin, care a fost primul om care lupta politica a transformat-o in stiinta. Eu nu vorbesc de miturile care au aparut ulterior, eu vorbesc de stiinta pura, de fenomenul pe care il reprezinta Lenin. El a fost primul om care a transformat lupta politica in stiinta, primul om care a incercat sa construiasca intr-o tara saraca, distrusa de razboi o tara socialista. Si eu va spun ca acele state europene se rusineaza sa spuna ca construiesc un stat socialist, in mai multe state ale Uniunii Europene o sa gasiti in constitutie ca scopul lor este de a construi un stat nu socialist ci spun social. Dar ceea ce numesc ei construirea unui stat social este de fapt un stat socialist. Si noi vedem unde se misca Europa, care sunt la moment succesele europene in sensul echitatii sociale. Daca dvs ati fi avut ocazia sa cititi operele lui Lenin altfel ati fi inteles lucrurile...


Autor: George Damian
Sursa: www.ziuaveche.ro
Cam are dreptate, cum poti stima ceva ce nu exista? Sincer nici pe klingonieni sau romulani nu prea ii respect.

imi cer scuze in numele poporului Roman pentru ca nu avem respect pentru o natie fictiv "kremliana".

La mai mare, spasiva.
A comentat mesager 16 mai 2010, 17:37
VORONIN ESTE DEPĂŞIT DE TIMP .... DA CE ZIC EU DE VORONIN CĂ ÎI VORBA DE BOLŞEVICI
A comentat popor moldovean??? limbă moldoveneasc 16 mai 2010, 18:27
Te apuca scarba cind citesti asa ceva, hai sa-i intrebam pe Romani daca respecta Poporul Oltenesc sau Maramuresan, Ardelean,Dobrgean smd, hai sictir bolsevicilor, cum puteti denumi un Popor dupa Regiune?, Hai Basarabia Unire cu Tara voastra Romania
A comentat chris 17 mai 2010, 11:43
tov munteanu,deschide ochii,vorbeste cu cei deportati in siberia,poate iti vei schimba atitudinea fata de comunism
A comentat tgh 17 mai 2010, 16:54
APROAPE CĂ AI SPUS TOT ...... ŞI POPORUL MOLDOVEAN ESTE CA LIMBA MOLDOVENEASCĂ ....... INEXISTENT ........ DAR DACĂ NE REFERIM LA BASARABENI ...EI EXISTĂ POATE CĂ NU VORBESC TOŢI O LIMBĂ ROMÂNĂ LITERARĂ CORECTĂ DIN PUNCT DE VEDERE GRAMATICAL DAR DACĂ NE GÎNDIM LA CEI PESTE 68 ANI OCUPAŢIE BOLŞEVICĂ ... NU CRED CĂ AR TREBUI JUDECAŢI PREA ASPRU
A comentat DE ACORD TOTAL CU CHRIS 17 mai 2010, 18:58


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Interviu / Reportaj

Previziuni SUMBRE. Anatol Țăranu: „Schimbarea guvernării la Chișinău în anul 2018 ar putea într-un mod FATAL să deterioreze relația moldo-română”
Schimbarea guvernării în R. Moldova după alegerile parlamentare de anul acesta ar putea deteriora într-un mod fatal relația moldo-română, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Potrivit acestuia, România nu este doar un vecin pentru R. Moldova. „România devine, într-un ritm foarte rapid, o țară europeană, [...] mai mult
ȘALARU: „MILITARII PLEACĂ PE CAPETE DIN ARMATA NAȚIONALĂ, DEOARECE NU MAI VĂD PERSPECTIVE”

Fostul ministru al apărării despre blocarea participării militarilor moldoveni la exercițiile din străinătate. 



Militarii din Republica Moldova nu au mai participat la vreun antrenament în străinătate din luna februarie, când Igor Dodon blocase plecarea lor la un exerciţiu în România, ce avusese loc în cadrul [...] mai mult
USATÎI A FOST INLCUS ÎN "LISTA NEAGRĂ" A UCRAINEI
Preşedintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, a fost inclus la 21 iulie, de Centrul de analiză şi cercetare „Mirotvoreţ”, în Lista persoanelor acuzate de infracţiuni comise împotriva securităţii naţionale a Ucrainei.

Centrul „Mirotvoreț” este cunoscut prin colectarea [...] mai mult
(video) Acasă la Maia Sandu. Candidata la președinție răspunde la 13 întrebări într-un interviu acordat în apartamentul său
Ziarul de Gardă a realizat un interviu video cu candidata la funcția de președinte al țării, Maia Sandu, la ea acasă, unde i-au fost adresate 13 întrebări.
În interviu, Maia Sandu vorbește despre zvonurile apărute în ultima perioadă la adresa ei, despre închiderea bisericilor, siucidul în rândul tinerilor din cauza [...] mai mult
REPORTAJ // La PAS prin satul de baștină al Maiei Sandu. De ce s-a SUPĂRAT politiciana?
Rădăcini // Descendenta unei familii de gospodari din Risipeni, Fălești, Maia Sandu se bucură de mare respect în satul de baștină
Pe un drum de țară, îngust și înnămolit, înaintând cu greu în cizmulițele lor de cauciuc și sprijinindu-se una pe alta ca să nu cadă, două fetițe, cu rucsacuri cât ele de mari în [...] mai mult
Victor Ciobanu: „DNA nu a trecut Prutul, dar Plahotniuc l-a trecut, în sens invers”
Unionismul nu a fost niciodată un proiect realist nici la Chişinău, nici la Bucureşti. A fost doar exploatat în diferite scopuri obscure şi pentru asta trebuie să aibă finalitate, afirmă editorialistul Ziarului NAȚIONAL Victor Ciobanu.
Într-un interviu pentru ziare.com, Victor Ciobanu avertizează în privinţa probabilităţii fraudării [...] mai mult
Morțile suspecte din „dosarul miliardului”
Pe par­cur­sul lunii noiem­brie 2014, peste 13 mili­arde de lei au fost scoși de la Banca de Eco­no­mii (BEM), Banca Soci­ală (BS) și Uni­bank și trans­fe­rați pe con­turi din stră­i­nă­tate. Pe 27 noiem­brie 2014, o mașină plină cu acte de la cele trei bănci [...] mai mult
Siegfried Mureșan: „Sper că în R. Moldova avem un guvern care să dorească să implementeze reformele”

Un interviu cu europarlamentarul român de la Bruxelles realizat de europalibera.org



La 1 iulie intră în vigoare Acordul de Asociere al Uniunii Europene cu Republica Moldova, semnat acum doi ani la sfârşitul lunii iunie… Ce ar trebui să urmeze? Şi a devenit sau promite măcar acest acord să devină cel mai important generator [...] mai mult
BANII DISPĂRUȚI ÎN ASFALT PRIN CONTRACTE ORCHESTRATE
Bugetul municipiului Chișinău a fost păgubit cu peste 8 milioane de lei prin semnarea, de către primarul Dorin Chirtoacă, a unui contract de împrumut cu o firmă din SUA pentru lucrări de reparaţie a unor străzi. Împrumutul a fost contractat ilegal, iar Primăria Chișinău a folosit drept „argument” [...] mai mult

randat în 	0.2513 secunde